Dobbelfals kledning – mange valgmuligheter

Dobbelfals kledning er den vanligste typen bordkledning og den finnes i en mengde ulike varianter. Om du velger liggende eller stående dobbelfals kledning har selvsagt betydning for den endelige estetikken på din fasade. Det samme gjelder valg av dimensjon. Har du lyst til å vite med om hvilke typer dobbelfalset kledning som finnes på markedet – og hva som er tilgjengelig i MøreRoyal? Det finner du ut i denne artikkelen – god lesning!

Terrassebord Concise
Liggende dobbelfalset kledning. Foto: Lediard Foto AS

Hva er dobbelfals kledning? Her er en kjapp bransjeforklaring:
Dobbelfals er et kledningsbord med fals på begge sider. Falsen på den ene siden blir liggende over det neste kledningsbordet mens falsen på den andre siden får en synlig profil. Profilen kan for eksempel være 60°, 28°, 90° rett og 90° tett.

Ulike varianter av dobbelfals kledning

MøreRoyal dobbelfals kledning er tilgjengelig i mange varianter med både klassiske og moderne profiler, i forskjellige dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur. Det blir en smakssak og praktisk vurdering om huset ditt skal ha stående eller liggende, smal eller bred, slett eller profilert kledning.

Les mer om vår royalbehandlede kledning her

Ønsker du dobbelfals kledning er det mange ulike varianter å velge mellom:

Liggende dobbelfalset kledning

• Dobbelfals ny type (60º)

Dobbelfals ny type har en rett fals og en skrå fals med 60 graders vinkel. Den har en rettere kant i falsen enn gammel type. Profilen gir et stilrent og klassisk uttrykk.

Liggende dobbelfals kledning (ny type, 60º)

Les mer om dobbelfals ny type her

• Dobbelfals gammel type (28º)

Dobbelfals gammel type har en rett fals og en skrå fals med 28 graders vinkel. Profilen er en klassiker på markedet.

Dobbelfals kledning gammel type (28º)

Les mer om dobbelfals gammel type her

• Dobbelfals kledning med fuge (60º)

Dobbelfals kledning med fuge har en skrå fals med 60 graders vinkel på den ene siden og i fugen, og rett fals på andre siden, samt et spor i midten av kledningsbordet. Profilen gir fasaden et inntrykk av å være lagt med smale bord.

Dobbelfals kledning med fuge (60º)

Les mer om dobbelfals med fuge her

• Dobbelfals spesial (60º)

Dobbelfals spesial har en skrå fals med 60 graders vinkel og en rett fals. Kledningen har en smalere profil med mye skyggeeffekt.

Dobbelfals kledning (spesial, 60º)

Les mer om dobbelfals spesial her

Stående dobbelfalset kledning

Stående dobbelfalset kledning
(Espen A. Istad - Studio Istad)
Stående dobbelfalset kledning. Foto: Espen A. Istad – Studio Istad

• Dobbelfals tett

Dobbelfals tett har en rett profil. Profilen er særlig egnet til å oppnå en slett, homogen flate uten faser og skygger. Den rette profilen brukes som regel som stående kledning, men kan også brukes liggende.

Dobbelfals kledning (tett)

Les mer om dobbelfals tett her

• Dobbelfals rettkant

Dobbelfals rett har en rett fals på begge sider av kledningsbordet. Profilen gir et stramt designuttrykk med skyggevirkning.

Dobbelfals kledning (rettkant)

Les mer om dobbelfals rettkant her

• Dobbelfals rettkant med fuge

Dobbelfals rettkant med fuge har rette kanter og et spor i midten av kledningsbordet. Profilen gir et moderne og visuelt stramt uttrykk med skyggeeffekt, og et inntrykk av at det er lagt smalere kledningsbord.

Dobbelfals kledning (rettkant med fuge)

Les mer om dobbelfals rettkant med fuge her

Liggende eller stående kledning?

For å finne svaret på det må vi starte med det viktigste først: hvilket uttrykk ønsker du på huset ditt? Det har nemlig avgjørende betydning for om kledningen du velger skal være stående eller liggende. Velger du stående kledning fremstår huset høyere og smalere, mens en liggende kledning gir inntrykk av et lavere og bredere hus.

Når det gjelder hvor motstandsdyktige de ulike profilene er med tanke på vær og vind er det imidlertid ikke store forskjeller å spore, selv om regnvannet renner lettere av en stående kledning. Det er derfor estetikken som først og fremst bør styre valget ditt.

Trenger du inspirasjon? Ta en titt på våre inspirasjonssider og vårt kundegalleri.

Hvilken dimensjon bør du velge?

Hvilken dimensjon du velger er i bunn og grunn også en smakssak. Smalere kledningsbord, eller kledninger med fuge, gir et nettere, strammere og ofte mer moderne uttrykk. Brede kledningsbord gir derimot et robust og kraftig uttrykk.

De vanligste dimensjonene for dobbelfalset kledning er 19×123 og 19×148, men det er fullt mulig å velge dimensjoner som både er smalere (19×98) og bredere (19×173).

Husk at ikke alle profiler er tilgjengelig i alle dimensjoner, så ta en titt på produktsidene for å finne mer informasjon om den enkelte profil.

Fordeler med dobbelfals kledning i MøreRoyal

Kledning kan fås i mange varianter og med ulik finish. I senere årene har andelen som velger royalimpregnert kledning skutt i været. At kledningen er royalimpregnert vil si at materialene har gjennomgått en behandling som gjør dem ekstra motstandsdyktige i et røft, nordisk klima. Det gir samtidig materialene en rekke andre unike egenskaper.

MøreRoyal er tilgjengelig i fem ulike farger, som alle gir et naturlig og vakkert sluttresultat. Er du litt mer vågal er det også mulig å mikse både profiler, dimensjoner og farger. Det kan gi et ekstra spennende uttrykk på fasaden.

Les mer om fordelene ved MøreRoyal

Pris på dobbelfals kledning

Pris på dobbelfals kledning finner du hos din byggevareforhandler.

Oversikt over våre forhandlere finner du her

Historisk interesserte kan lese mer om bordkledningens norgeshistorie her.

Inspirasjoner