Hva er royalimpregnering?

De fleste kjenner til trykkimpregnerte materialer, som har betydelig økt holdbarhet i forhold til ubehandlet tre. Royalimpregnering er en prosess hvor dette tas enda et skritt videre, og materialene får dobbel behandling, hvor de først trykkimpregneres og deretter kokes i olje under vakuum. Dette bidrar til materialer av høy kvalitet, med lite vedlikeholdsbehov og lang varighet. Enkelt forklart – vi tar på trykkimpregnerte materialer en ekstra «regnfrakk» som beskytter mot ytre krefter, kall det gjerne «the royal treatment»! Slikt blir det premium materialer av.

Natur MøreRoyal. Foto: Vestbris
Foto: Vestbris

Prosessen med royalimpregnering

I prosessen der royalimpregnert trevirke fremstilles, gjennomgår trelasten to behandlinger:

  1. Trykkimpregnering av materialene

Først trykkimpregneres trevirket med et impregneringsmiddel, noe som sørger for god og effektiv råtebeskyttelse.

  1. Koking i olje under vakuum

Deretter kokes trevirket i 6-8 timer i olje under vakuum. En hel liter olje pr. m2 blir da kokt inn i treet, samtidig som fuktighet trekkes ut. Resultatet er en tørket trelast som er innoljet på alle sider. Denne oljeforseglingen reduserer fuktopptak, svelling, krymping og sprekking, og gir et mer stabilt virke.

Når materialene er tørket er de ferdig behandlet og klare til å tas i bruk.

Les mer om produksjon av MøreRoyal

Fordelene ved royalimpregnert trevirke

Royalbehandling gir et vakkert og stabilt trevirke som varer i generasjoner, og som har en rekke unike egenskaper:

  • Mindre svelling / krymping / sprekking / flising
  • Formstabile materialer som er lettere å montere
  • Krever lite og enkelt vedlikehold
  • Ekstrem råtemotstand og lang holdbarhet

Våre royalbehandlede materialer er også miljøsertifisert fra vugge til grav, og fremstilt med miljøvennlige produksjonsmetoder.

Les mer om MøreRoyal og miljø

Vakre og varige materialer

Før kokeprosessen kan oljen tilsettes fargepigmenter. Fargene på MøreRoyal® er transparente, noe som fører til at trestrukturen er synlig og gir materialene en levende overflate. Det blir også en svak variasjon i overflatespillet ved at kjerneved, yteved og kvist har forskjellig olje- og pigmentopptak. Kombinasjon av ulike farger av MøreRoyal® i prosjekter gir et variert og spennende uttrykk.

Les mer om MøreRoyal og farger

Materialene er behandlet på alle sider slik at man oppnår en ekstrem råtebeskyttelse. Behandlingen kapsler inn impregneringen i treet og sørger for beskyttelse overalt, også inn mot konstruksjon. Dette gjør at argumentet om råtefrihet står sterkt for et MøreRoyal®-produkt. Talgø MøreTre gir derfor hele 50 års råtegaranti på kledning.

Les mer om 50 års råtegaranti på MøreRoyal

Norges ledende leverandør av royalimpregnert trevirke

Talgø er landets ledende leverandører av royalbehandlede materialer, med nærmere 40 års erfaring innen faget. Vår merkevare, MøreRoyal, er tilgjengelig både som kledning, terrasse, tretak og lekter.

Se våre MøreRoyal produkter

Kjøpe royalimpregnert trevirke?

Ønsker du å kjøpe MøreRoyal? Vi har forhandlere over hele landet, som står klare til å hjelpe deg.