Bytte kledning? Vi gir deg 7 smarte tips på veien

Begynner huset å se slitent ut kan det være på tide å bytte kledning. Ikke bare beskytter det bedre mot vær og vind, men ny kledning kan gi gamle hus et stilig og mer tidsriktig utseende. Vi gir deg 7 smarte tips på veien, uansett om du skal bytte kledning på én vegg eller hele huset.

Enebolig der eierene nettopp er ferdig med å bytte kledning.
Oppgradert bolig fra 1987 med grå kledning. Foto: Kundefoto

1. Å bytte kledning starter med budsjettering

Når det kommer til å bytte kledning, er det dessverre ikke til å komme fra at money talks. Start derfor med budsjettet, slik at du vet hva du har tilgjengelig tidlig i prosessen. Dette vil være styrende for hvilke materialvalg du kan ta, hvor mye av jobben du kan sette bort, om du kan etterisolere eller gjøre andre energieffektiviserende tiltak samtidig osv. Legg også inn rom for en ørliten budsjettsmell, da det kan dukke opp uforutsette kostnader undervegs. Og skulle de ikke dukke opp, da er det jo bare å sette den potten på kontoen for pensjonssparing, eller hva?

2. Vektlegg vedlikehold og holdbarhet

Ikke glem at etterbehandling og vedlikehold er en viktig del av totalkostnaden når du skal bytte kledning, bruk derfor litt tid på å undersøke de ulike materialenes produktegenskaper og behovet for vedlikehold. Velger du dobbeltbehandlet kledning, som MøreRoyal, er materialene ferdig behandlet og klare for montering uten toppstrøk. Materialene kan deretter stå i 10-20 år uten noen form for etterbehandling. I disse årene blir det en ren kosmetisk vurdering om man ønsker å etterbehandle.

Les mer om MøreRoyal og vedlikehold

I Norden er vi utsatt for mye vær, og kledningen må derfor tåle en trøkk. Derfor er det viktig å bytte til en kledning som er tilpasset forholdene og holder så lenge som mulig. Holdbarheten vil variere alt etter hvilken kledning du velger. Glem ikke å vaske kledningen jevnlig, og sørg for vedlikehold i tråd med materialene du har valgt å gå for. MøreRoyal har råteklasse 1 (meget holdbart), og velger du MøreRoyal er du også sikret hele 50 års garanti mot råte (ved riktig montering og bruk).

Les mer om MøreRoyal® og 50 års råtegaranti

3. Velg en kledning som passer husets stil

La oss innrømme det. Selv om vedlikehold og varighet er avgjørende, spiller det estetiske en stor og viktig rolle ved valg av kledning. Velg en kledning som passer ditt estetiske uttrykk, og ikke lås deg for fast i husets opprinnelige stil. Du kan gjøre mange grep på en fasade som gir et spennende uttrykk, og er du usikker på hva som er mulig er det lurt å ta kontakt med ekspertene, som f.eks. en arkitekt eller din lokale byggevareforhandler, for tips og råd på vegen. Når du skal bytte kledning har du mange muligheter, enten du ønsker en klassisk restaurering eller en modernisering.

MøreRoyal kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur. Det blir en smakssak og praktisk vurdering hvilken kledning som blir riktig for deg.

Hva bør du tenke på når du skal velge MøreRoyal kledning?

  1. Ønsker du klassisk eller moderne profil?
  2. Ønsker du stående eller liggende kledning – eller en kombinasjon?
  3. Ønsker du smale eller brede dimensjoner?
  4. Hvilken profil ønsker du?
  5. Hvilken farge ønsker du?
  6. Ønsker du å bryte opp fasaden med bruk av f.eks. lekter?

Les mer om MøreRoyal kledning og dine valgmuligheter.

Concise kledning, setersvart
Concise moderne kledning. Foto: Lediard Foto AS
Terrassebord grå UNO
Klassisk kledning. Foto: Lediard Foto AS

4. Lytt til ekspertene på kledningsbytte

Selv om mange av oss har formeninger om hva vi liker når det kommer til kledning, er det alltid fornuftig å ta en tur innom ekspertene. Ta en prat med håndverkere du kjenner, stikk innom byggevareforhandleren eller kontakt en arkitekt. Skal du bytte kledning er dette et valg du skal leve med i mange år, og det er derfor verdt å bruke litt tid før den endelige avgjørelsen tas. Hvilken kledning som passer best for din bolig handler både om det byggtekniske og det estetiske.

5. Be om pris fra flere – og velg en seriøs aktør

Skal du bruke fagfolk til å bytte kledning? Be om pris fra flere, så er det langt enklere å finne ut hvor «riktig» prisnivå ligger. Sørg for at du spesifiserer hva du ønsker pris på, og kontroller at dette inngår i alle pristilbudene du mottar, slik at du er trygg på at du sammenligner epler mot epler. Vær obs på eventuelle tillegg som for eksempel leie av stillas, så unngår du overraskelser med tanke på totalkostnader. Mange tillegg kan fort medføre at posten for uforutsette utgifter skrumper inn.

Vær også obs på at billig ikke alltid er bra. Det er viktig at du velger en entreprenør du har tillit til, og som har tilstrekkelig med kompetanse og erfaring. Forhør deg gjerne litt rundt, og be gjerne om referanser fra andre som har byttet kledning hos samme entreprenør. Å bytte kledning krever at man utfører nøyaktig arbeid av høy kvalitet.

Uansett hvem du velger, be om kontrakt. Selv om du har en god tone med din entreprenør er det alltid lurt å være sikret dersom det skulle oppstå uenigheter undervegs. En kontrakt bør regulere de mest sentrale punktene som pris, evt. tillegg, hva som skjer ved evt. forsinkelser etc. Det vil som oftest gå bra, men det er innmari kjedelig de gangene det ikke gjør det. Be gjerne entreprenøren om å bruke en standard kontrakt, for eksempel byggblankett 3501 (link1) eller 3502 (link2), som henviser til Håndverkertjenesteloven. Slik ungår du kjipe twister når du skal bytte kledning.

Link 1: https://fil.forbrukerradet.no/wp-content/uploads/2015/09/20170831-handverkerkontrakt-g2-1.pdf


Link 2: https://fil.forbrukerradet.no/wp-content/uploads/2015/09/20170831-handverkerkontrakt-under-2g.pdf

6. Sjekk tips fra leverandør før montering

Uansett hvilken kledning du skal bytte til, sjekk tipsene fra leverandøren før montering. Dette gjelder både om du skal gjøre jobben selv, og om du har satt den bort til andre. Les også nøye gjennom materialenes FDV, så er du trygg på at monteringen utføres på riktig måte, og du får et helt optimalt sluttresultat som varer lenge.

Hva bør du tenke på når du monterer MøreRoyal kledning?

a) Husk å olje alle kappflater

Les mer om hvorfor det er viktig å olje kappflater på MøreRoyal.

b) Husk å bruke rustfrie skruer A2 eller syrefaste skruer A4

(i maritime miljøer og saltholdige kystmiljøer brukes alltid syrefaste skruer A4)

Les mer om beslag og festemidler for MøreRoyal

7. Hva bør du tenke på før du skal bytte kledning?

En fasadeendring kan være søknadspliktig, og vårt råd er å alltid kontakte din kommune og spørre om dette på forhånd. Skal du kun bytte kledning uten å gjøre større endringer er det mulig å unngå søknadsplikten, men sjekk uansett, så unngår du ubehagelige overraskelser i etterkant. Hvor store endringer som skal til før kommunen krever godkjent byggetillatelse varierer nemlig mye fra kommune til kommune.

Når du skal bytte kledning har du også en gylden anledning til å gjøre andre grep, som for eksempel å sette inn lavenergivinduer, etterisolere eller bytte til balansert ventilasjon. Det finnes mange energieffektiviserende tiltak som kan bedre din boligs energibruk. Ta gjerne kontakt med Enova eller besøk Enovas hjemmesider, der finner du mange tips og råd.

Vi håper våre 7 tips var til hjelp for deg som skal bytte kledning.

Lykke til!

Vurderer du å bytte til MøreRoyal kledning?