Kombiner kledning med fasadeplater

En stadig voksende trend i norsk boligmarked er kledning kombinert med fasadeplater. De fleste kan vel se for seg det klassiske 70-tallshuset som antakelig inspirerte dagens trender. Riktignok er dagens motebilde langt mer variert enn på det glade 70-tall, som følge av varierte byggestiler og et langt bredere utvalg byggematerialer. Ett eksempel på dette er kombinasjonen av kledning med andre materialer, som fasadeplater fra Steni eller Cembrit.

Kledning kombinert med fasadeplater
Foto: Vestbris AS

Hvorfor kombinere kledning med andre materialer?

Kombinasjon av kledning og fasadeplater tillater deg å være kreativ med boligens utseende. Slik kan du sikre at drømmeboligen ikke ender opp med et monotont og flatt uttrykk. Det gir en spennende visuell effekt som kan varieres på uendelig mange måter

Viktige ting å huske på ved kombinering av kledning med fasadeplater

Variasjonsmuligheter er vel og bra, men husk at kunsten er å begrense seg. Det er fort gjort å ende opp med en rotete fasafe. Det er viktig at kledningen matcher fasedeplatene. Derfor er det lurt å tenke på plassering, type og farge i forkant. Still følgende spørsmål før du starter:

Kledning

  1. Hvilken del av fasaden ønsker jeg kledning på?
  2. Hva slags type kledning ønsker jeg?
  3. Hvordan ønsker jeg leggeretningen på kledningen?
  4. Hva slags profil ønsker jeg på kledningen?
  5. Hvilken dimensjon ønsker jeg på kledningen?
  6. Hvilken farge ønsker jeg på kledningen?

Fasadeplater

  1. Hvilken del av fasaden ønsker jeg å kle med fasadeplater?
  2. Hva slags materiale ønsker jeg på fasadeplatene? (Flis, betong, stein, stål, aluminium osv.)
  3. Hvilken farge ønsker jeg på fasadeplatene?
  4. Hva slags finish ønsker jeg på fasadeplatene? (Glatt vs. matt.)

Står du fast? Det er alltid kyndig veiledning å få. Prøv din arkitekt, entreprenør eller din lokale byggevareforhandler. Disse har sett litt av hvert. De vet hva som funker og ikke.

Stående kledning kombinert med fasadeplater.
Foto: Vestbris AS

Fasadeplater med spreke farger

Er du av den spreke typen? Hva med en fasadeplate i en sprelsk farge? I kombinasjon med naturlig kledning gir det et morsomt uttrykk.

Det trenger ikke ta fullstndig overhånd. Du kommer langt med å fargesette en liten del av fasaden. De fleste leverandører av fasadeplater tilbyr plater i ulike farger med ulik glansgrad.

Royalimpregnert kledning

Royalimpregnert kledning

Skal du kombinere kledning og fasadeplater? Da er det verdt å vurdere en vedlikeholdsvennlig og holdbar kledning. Royalbehandlet furu er et godt alternativ. MøreRoyal kommer i mange klassiske og moderne profiler. De finnes i ulike dimensjoner tilpasset forskjellige stilarter og arkitektur.

Det blir en smakssak og praktisk vurdering om huset ditt skal ha stående eller liggende kledning. I tillegg må du velge mellom smal eller bred, slett eller profilert kledning. Ikke glem at vi har fire ulike farger: Setersvart, brun, grå eller natur.

Velger du royalimpregnert kledning slipper du å bruke fritiden på å skrape, male og beise. I tillegg får du et bedre sluttresultat. Kombinerer du med fasadeplater som Steni, Cembrit eller Formica er det lenge til du må flikke på husveggen igjen.

Her kan du lese mer om MøreRoyal kledning

Hva med vedlikehold av fasadeplater?

Ideelt sett ønsker vel de fleste seg vedlikeholdsfrie og brannsikre kledningsplater? Men fasadeplatene blir også utsatt for norsk vær. Derfor er det viktig å merke seg at de kommer i mange varianter med forskjellig kvalitet.

Fasadeplater tilvirkes i steinkompositt, fibersement, aluminum og andre materialer. Disse har forskjellige egenskapere og finish. Tenke igjennom hva du liker og hva som passer til din kledning. Det beste valget for ditt hus kommer an på beliggenhet, værforhold og smak.

Inspirasjon til fasade

Forskjellige kledninger kombinert med fasadeplater.
Foto: Berge Sag og Marthe Mølstre

På jakt etter drømmefasaden? Husk at det er mye inspirasjon å finne på nett. Sjekk ut Instagram, Pinterest, eller våre inspirasjonssider. Et godt gammeltdags bildesøk kan også gjøre susen. Eventualt kan du ta et dypdykk i vårt kundegalleri.

Skitt jakt!

Be om tips fra din byggevareforhandler

Det er alltid gode tips og råd å få hos din byggevareforhandler. Spør dem gjerne om royalbehandlet kledning og fasadeplater. MøreRoyal kledning får du kjøpt hos ledende byggevarekjeder over hele Norge.

Her finner du din nærmeste byggevarebutikk

Historisk interesserte kan lese mer om bordkledningens norgeshistorie her.

Inspirasjoner