MøreRoyal og farger

Uansett hvilket prosjekt du skal i gang med, valg av farge kan være vanskelig, og det finnes sjelden et fasitsvar på hva som er riktig. Det aller viktigste er at du føler deg trygg på valget ditt, så bruk gjerne litt tid på å finne ut hvilken farge som gir deg den beste magefølelsen. Se i brosjyrer, søk opp inspirasjon på hjemmesider, sjekk ut referanseprosjekter i sosiale medier, oppsøk byggevareforhandleren, lytt til råd eller be om vareprøver, så blir det straks enklere å ta en beslutning. Velger du MøreRoyal® kan du velge blant fem ulike farger som alle gir et naturlig uttrykk og en levende overflate.

Transparente farger som lar treverket komme til sin rett

Fargene på MøreRoyal er transparente, noe som fører til at trestrukturen er synlig og gir materialene en langt mer levende overflate. Det blir også en svak variasjon i overflatespillet ved at kjerneved, yteved og kvist har forskjellig olje- og pigmentopptak. Slik kommer treverket i fokus, uten å gjemmes bak en dekkende overflate. Kombinerer du ulike farger av MøreRoyal vil det gi et enda mer variert og spennende uttrykk, dersom du våger å ta det hele et skritt lenger.

MøreRoyal sine fem farger

Natur RO.0:

MøreRoyal-behandlede materialer som ikke er tilsatt fargepigmenter har fargen NATUR. Som fersk vare kan trevirket variere noe i fargen, fra helt lys gyllen til noe mer brunaktig. Etterhvert som materialene eksponeres for UV-stråler vil fargen endre seg og du vil få en vakker, værgrå patina som lett lar seg kombinere med de fleste fargetoner.

Rekkverk i MøreRoyal
Foto: @fossumtina – Tina Fossum

Oker RY.20:

MøreRoyal i fargen OKER har en varm, gyllengul fargetone og passer svært godt i områder med mye vegetasjon. En dempet gultone blir en fin kontrast i grønne og landlige omgivelser. Visste du forresten at okertoner har lange tradisjoner i Norge?

R-T Eiendom
Foto: R-T Eiendom

Grå RG.25:

MøreRoyal GRÅ er en varm gråfarge, som oppleves harmonisk, lun og naturlig. Varme gråtoner passer de fleste former for arkitektur, og kan like gjerne brukes på tradisjonelle bygg, som på moderne, strammere bygg. MøreRoyal grå vil over tid gråne ytterligere, etter hvert som den påvirkes av vær og vind. Siden gråtoner kan oppleves som tidløse er det kanskje ikke så rart at dette er vår bestselgende farge både på terrasse og kledning?

Terrassebord Concise
Foto: Lediard Foto AS

Nb! Siden MøreRoyal har transparente farger vil fargen grå kunne fremstå med grønnskjær når materialene er nye, som følge av kobberet i impregneringen, eller brunskjær, som følge av at trefargen skinner gjennom pigmentene. Dette vil etter en tid endre seg, og de grå pigmentene vil bli mer fremtredende.

Brun RB.10:

MøreRoyal i fargen BRUN har en varm og gyllenbrun tone. Med varme toner i bunnen står fargen vakkert til landlige omgivelser, uten skarpe kontraster. Fargen er populær både på næringsbygg, og hos private som skal bygge hus eller hytte.

@villalille
Foto: @villalille – Laila Lillerovde

Setersvart RS.25:

Svart kan være så mangt, og MøreRoyal SETERSVART ligger i den varme enden av fargeskalaen. Her vil overgangen til andre farger og materialer fremstå som mer naturlig og harmonisk, da kontrasten blir mindre enn ved bruk av helt svart.

MøreRoyal setersvart
Foto: Lediard Foto AS

Valg av farge

Valg av farge handler først og fremst om personlig smak, men det kan likevel være verdt å ta med seg noen gode råd på veien. Ta først og fremst utgangspunkt i arkitektur og omgivelser, og velg de materialene og fargene som gir det endelige uttrykket du er på jakt etter. Husk også at du er en del av en større helhet. Ønsker du at ditt hus skal bli en naturlig del av omgivelsene er det lurt at kontrastene ikke blir for store. Slik oppnår du et mer harmonisk og balansert uttrykk. Og skulle du en gang angre og få lyst til å bytte farge, er det greit å vite at det er fullt mulig å både beise og overmale ditt MøreRoyal-materiale. Du beholder den gode kvaliteten i materialene, men mister den transparente, levende trestrukturen i overflaten.

Farger over tid – og vedlikehold

MøreRoyal er dobbeltbehandlede materialer, der impregnering og olje presses inn i treverket for å oppnå maksimal beskyttelse. Fargepigmentene blir imidlertid liggende i overflaten, og vil etter hvert som de påvirkes av vær og vind endres og blekes. Hvordan endelig sluttresultat vil bli er individuelt, og det finnes ikke et endelig fasitsvar, men fargene vil fremstå mer dempet over tid.

MøreRoyal i fargen natur går gjennom den største forandringen, da materialene ikke er tilsatt ekstra fargepigmenter. Er du på jakt etter et naturlig, værgrått sluttresultat er derfor dette fargen du bør velge. Du bør imidlertid være klar over at fargen ikke kan utvikle seg på samme måte der vær og sollys ikke slipper til, som for eksempel under utstikk og møner.

Se vår film om hvordan fargen natur endres over tid :

Se vår katalog om farger over tid:

MøreRoyal i fargene oker, brun, grå og setersvart vil også endres og blekes som følge av værpåkjenning. Kvalitetsmessig kan materialene fint stå i 10-20 år (vertikale flater), før det er behov for vedlikehold. Ønsker du å friske opp fargene før den tid, vil det derfor vær en ren kosmetsik vurdering, og løses enkelt med å olje på nytt. Vi anbefaler bruk av MøreRoyal Olje i fargen KLAR når fargen skal friskes opp. Bruker du olje med pigmenter vil du få en dypere farge en opprinnelig. Hva du velger vil være en ren smakssak.

Treolje spann

MøreRoyal Treolje

Se produktet her

Terrasseolje spann

MøreRoyal EKSKLUSIV Terrasseolje

Se produktet her

MøreRoyal og RAL-farge på vinduer og dører

Skal du bygge drømmeboligen, men er usikker på hvilken RAL farge du skal velge til vinduer og dører? Med enorme valgmuligheter er det lett å bli usikker, og det er viktig å finne en fargenyanse som skaper ønsket uttrykk på husets fasade. Våre tips vil gi deg en pekepinn på veien mot riktig RAL farge.

Les mer om RAL-farge på vinduer og dører.

Inspirasjoner