De virkelige fordelene ved å velge tretak på hytta

Tretak, kan det virkelig være noe for meg og min hytte, tenker du kanskje? Absolutt, sier vi, for tretak er så mye mer enn bare et «tekkemateriale». Lurer du på hvorfor du bør vurdere tretak på din hytte gir vi deg her 7 gode grunner til nettopp det.

Tretak i setersvart
Lysthus fra Rindalshytter. Foto: Lediard Foto AS

1. Store variasjonsmuligheter med MøreRoyal tretak

Stadig flere hytteeiere ser tretaket som et godt alternativ til skifer og torv. Visste du forresten at tre har lange tradisjoner som tekkemateriale i Norge? Faktisk finner vi spor etter tretak helt tilbake til 1500-tallet, men du trenger ikke frykte at tretak er traust og kjedelig av den grunn. Tretak finnes nemlig i en rekke varianter, også som takbord med strammere linjer og et mer moderne uttrykk.

Les mer om MøreRoyal tretak med både klassisk og moderne uttrykk

Klassiske tretak til hytte

Våre klassiske tretak har et tradisjonelt design og passer til de fleste hytter, enten de bygges på fjellet eller ved sjøen. Takbordene leveres i én bredde (21×148), og legges med under- og overligger.

Klassisk tretak

Se produktet her

 

Moderne tretak til hytte

Våre moderne tretak er en del av Concise Collection, som har strammere linjer og en mer stilren utforming. Disse takbordene leveres i to ulike bredder (28×123 og 28×148), noe som gir muligheten for flere ulike takdesign.

Concise takbord

Se produktet her

 

Concise Tretak , natur
Concise tretak i natur. Foto: Marit Kvaale

2. Royalimpregnerte tretak har superkrefter

Superkrefter høres kanskje litt voldsomt ut, men hold ut, du vil straks skjønne hvorfor vi drar frem de store superlativene. Har du ikke hørt om royalimpregnerte materialer før, er det enkelt forklart materialer som først trykkimpregneres for holdbarhetens skyld, og som deretter kokes i olje under vakuum. Slik får materialene et ekstra lag med beskyttelse, og naturkreftene holdes på behørig avstand. Dobbel behandling er nemlig dobbelt så bra!

Når et tretak royalimpregneres får det en rekke egenskaper du vil sette pris på:

  • Stabile materialer som er lette å montere
    (sveller, krymper, sprekker og fliser mindre)
  • Fiks, ferdige materialer som er klare til å tas i bruk
    (fargesettes på alle sider i behandlingsprosessen)
  • Krever lite vedlikehold og kan fint stå i 10-20 år før du må olje første gang
  • Ekstrem råtemotstand som er optimalt i et fuktig, nordisk klima

Les mer om egenskapene til royalimpregnert tre

3. Tretak har lang levetid – og MøreRoyal har 50 års råtegaranti

Tre er faktisk et mye mer holdbart materiale enn mange tror, men velg gjerne materialer som har gjennomgått en spesialbehandling, som MøreRoyal. Royalimpregneringen sørger nemlig for at tretaket ikke suger vann, og vi er så trygge på holdbarheten at vi gir hele 50 års råtegaranti.

4. Langt mindre vedlikehold enn du kanskje frykter

Vedlikeholdsbehovet for royalimpregnerte tretak er lite, og selv om taket falmer gradvis så trengs det ikke oljebehandling før etter 10-20 år. Som alle tak krever tretaket likevel at du foretar jevnlige inspeksjoner og fjerner smuss og skitt, når det er behov for det.

5. Tilgjengelig i flere farger

Tretak på Ålhytta
Brunt tretak. Foto: Bård Svardal, Ålhytta AS

MøreRoyal tretak leveres i fem ulike farger: brun, grå, setersvart, oker og natur (upigmentert). Fargene er transparente med synlig trestruktur, som gir tretaket et naturlig uttrykk og en levende overflate. Det blir også en svak variasjon i overflatespillet ved at kjerneved, yteved og kvist har forskjellig olje- og pigmentopptak. Kanskje ønsker du en farge som følger øvrig fargepalett, eller kanskje ønsker du heller å bryte med en lysere eller mørkere variant?

Les mer om våre farger

Se hvordan fargene utvikler seg over tid

Bli inspirert av andre prosjekter og les artikler på vår inspirasjonsside

6. Slå et slag for miljøet

Miljø og bærekraft kan kanskje oppleves som «moteord», men viktigheten av å være bevisst hvordan våre valg påvirker miljøet kommer vi likevel ikke unna. Tre er et svært miljøvennlig materiale, og våre produkter er miljøsertifiserte fra vugge til grav. Slik kan du være trygg på at vi har hatt miljøet i fokus hele vegen fra furua hugges i skogen, til produktet trilles inn på lager hos våre leverandører.

Les mer om MøreRoyal og miljø

Visste du at nyere forskning viser at tretak også er velegnet til større bygg?

Det er enda en god klimanyhet!

Les mer om SINTEF sin forskning på tretak hos forskning.no

7. Fullt ut konkurransedyktig på pris

Sammenligner du prisen på tretak med andre naturtak i torv eller stein vil du finne at tretak er et godt alternativ også prismessig. og det er verdt å ta turen innom nærmeste forhandler for å be om et konkret tilbud. Husk å ikke se deg blind på engangskostnaden ved innkjøp av materialene, men ta med tid og penger brukt på vedlikehold og antatt varighet på materialene i tillegg. Dette kan også din byggevareforhandler hjelpe deg med.

Men hvordan legger man egentlig tretak?

Er du usikker på konstruksjon og hvordan du skal legge tretak? Ikke la dette stoppe deg, det er enklere enn du tror. Følg leggeanvisningen nøye, så vil du få et vakkert tretak som varer lenge.

Les mer om hvordan du legger tretak

Prosjekter med tretak

På jakt etter litt inspirasjon for å finne ut om tretak er noe for deg og din hytte? Da anbefaler vi å ta en liten sveip innom vårt kundegalleri, hvor du vil finne tretak i mange former, farger og fasonger.

Veldig, veldig interessert i MøreRoyal tretak?

Be om et tilbud fra en av våre forhandlere!

Se vår oversikt over forhandlere

Inspirasjoner