Rekkverk til terrasse med liggende lekter

Skal du bygge rekkverk til terrassen, men er usikker på hva som er i vinden? Da kan vi anbefale rekkverk med liggende lekter, som gir et mer moderne og stilrent uttrykk enn et tradisjonelt rekkverk med stående bord. Avstanden mellom spilene gir et luftig inntrykk, samtidig som rekkverket skjermer og bidrar til naturlige soner i uterommet.

Rekkverk med liggende lekter

Det er selvsagt en smakssak om man foretrekker et liggende, stående eller diagonalt rekkverk. Likevel har vi de siste årene sett en tydelig trend i retning av liggende rekkverk, som gir et mer dempet og mindre dominerende uttrykk enn stående bord. Et rekkverk med liggende lekter vil gjerne få rekkverket til å virke lavere og bredere, mens stående bord vil få rekkverket til å virke høyere og smalere.

Concise Terrassebord 28x120, natur
Setersvart kledning

Slik gjør du det

Skal du bygge rekkverk med liggende lekter monterer du først rekkverksstolper med anbefalt avstand på 80-120 cm. Til selve rekkverket bruker du lekter i valgfri størrelse, gjerne i dimensjonen 34×45. Velg gjerne større eller mindre dimensjoner dersom det gir et uttrykk som passer bedre til din bolig, men pass på at uttrykket ikke blir for spinkelt. Lektene fester du enten på utsiden av stolpene, eller mellom dem, alt etter hva du foretrekker. Liggende rekkverk kan være fristende å klatre i for små barneføtter, for å unngå dette skal liggende lekter monteres med en avstand på maksimalt 2 cm.

For korrekt montering av rekkverk – se komplett regelverk og veiledning i TEK 17 og Byggforsk.

Concise lekt 34×45

Se produktet her

 

Moderne lekter i Concise Collection

Våre fasadelekter tilhører serien Concise Collection, tilpasset moderne arkitektur med rette linjer og skarpe kanter. Alle produktene har sawcut, en spesialbehandlet overflate som gir en børstet følelse, mindre fiberreisning og jevnere fargeheft. De er særlig egnet til godt synlige deler på bygget, som for eksempel rekkverk. Alle lekter finnes i flere profiler og dimensjoner.

Se vårt varierte utvalg av MøreRoyal lekter og finn produktet som passer ditt rekkverk.

Rekkverk og regelverk

Dersom du har en terrasse som ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, er det av sikkerhetsmessige årsaker krav om rekkverk. Rekkverket skal forhindre fall og må derfor bygges solid, slik at det ikke gir etter ved belastning. Der høydeforskjellen er inntil 10 meter over terreng, skal rekkverkshøyde være minimum 100 cm.

Mer informasjon om krav om rekkverk finner du i byggteknisk forskrift

Bygg trygt og barnesikkert med liggende lekter

Enkelte er skeptiske til «klatrevennlige» rekkverk med liggende lekter, på grunn av små krabater med sterk utforskningstrang. Husk å ta dine forholdsregler, så kan rekkverket enkelt bygges på en trygg og sikker måte. Rekkverket må utformes slik at barn ikke risikerer å sette seg fast, eller kan klatre opp og falle ned. Avstand mellom vertikale spiler skal ikke overstige 10 cm, og avstand mellom horisontale spiler skal være maksimalt 2 cm, slik at små føtter ikke får feste.

Plasserer du møbler eller annet som barn kan klatre på inntil rekkverket utgjør også dette en fare for fall. Vurder derfor plassering av møbler nøye, og vurder ekstra sikkerhetstiltak dersom du ser at dette kan utgjøre en risiko.

Husk også at selve dekkbordet fungerer som en barriere mot klatrelystne småtasser, så velg gjerne dekkbord i en så bred dimensjon som mulig, for eksempel Concise altanrekke.

Les mer om Concise altanrekke her

Inspirasjoner