Prosjekt: Romsdalsmuseet i Molde

I 2016 sto Romsdalsmuseets nyeste museumsbygg Krona ferdig – et signalbygg med en spennende og særpreget arkitektur. Arkitektene hentet sin inspirasjon fra Molde by sin omfattende historie med tømmerhandel, og de karakteristiske Romsdalsalpene. Resultatet ble et unikt trebygg kledd i MøreRoyal – som kan kalles intet mindre enn spektakulært.

Kronen på verket

Det var etter en omfattende arkitektkonkurranse Reiulf Ramstad Arkitekter endte som de utvalgte. Konseptet arkitektene la frem hadde den unike utformingen inspirert av Romsdalsalpene, og var et nytenkende konsept i massivtre, inspirert av Moldes ærverdige trehandelshistorie. Bruken av tre er kjernen i byggets utforming, som både innvendig og utvendig er kledd i bærekraftige trematerialer. I etterkant er det lett å forstå at bygget ble et flaggskip for gjenreisningen av Molde som treby.

Trelasthistorien synliggjort via MøreRoyal

Romsdalsmuseet som helhet inneholder flere museumsbygg fra regionens rikholdige historie. De fleste av disse er trebygninger og representerer omfanget i våre norske byggetradisjoner med bærekraftige materialer fra renessansen til i dag. Det siste tilskuddet som Krona representerer, er kledd i fineste MøreRoyal, og har fått det ærefulle oppdraget å bære trearven videre.

Les mer om trematerialer som klimavirkemiddel her

Et bygg som tåler tidens tann

I årene som er gått siden bygget sto ferdig har vær og vind fått satt sitt naturlige preg på byggets eksteriør. Kledningen og tretaket i MøreRoyal natur har fått det vakre og karakteristiske sølvgrå utseendet, preget av klimaet langs kysten. Denne effekten av tidens tann var et viktig krav fra arkitektenes side, og årsaken til at materialvalget falt på MøreRoyal natur og dens nøytrale impregnering. Man kan si at det nye Romsdalsmuseet har fått MøreRoyal-effekten i begge ender – det naturlige, værbitte utseende i bygget, samtidig som royalbehandlingens egen «regnfrakk» fortsatt beskytter bygget like godt.

Les mer om royalbehandlingen her

Les mer om MøreRoyal-farger over tid her

INFORMASJON – DET NYE ROMSDALSMUSEET

Kategori: Museumsbygg
Adresse: Per Amdams veg 4, 6413 Molde
Byggherre: Stiftelsen Romsdalsmuseet
Entreprenør: Røberg Bygg
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
MøreRoyal: Kledning
Profil/ Dimensjon: Dobbeltfals tett 19×148
Farge: RO.0 natur
Ferdigstilt: 2016

Kilder:

https://www.tenktre.no/b/kronen-paa-verket
https://www.romsdalsmuseet.no/

Alle foto: Johnny Bratseth

Inspirasjoner