Prosjekt: Opplevelsestrappa Vettan i Bessaker

Hva får man når man legger sammen ei lita bygd truet av fraflytting, bøttevis med lokalt engasjement og nærmere 9 kilometer løpelengde MøreRoyal-materialer? For å finne svaret må man ta turen innom Bessaker i den trønderske kommunen Åfjord. I vår åpnet bygda sin helt egen turistattraksjon – ei kilometerlang spektakulær trapp i et majestetisk kystlandskap. Og materialvalget til dette værutsatte prosjektet– MøreRoyal såklart!

Lokal innsats for et ambisiøst mål

Ei lita bygd der folketallet sakte men sikkert går ned, er naturligvis grunn til bekymring. Fiskebygda Bessaker ytterst i trøndelagskysten har med sine knappe 200 innbyggere både butikk og kro. Men lokalt næringsliv alene er ikke nok til å holde eksistensgrunnlaget i hevd, så her haster det å finne nye muligheter for å tiltrekke seg besøkende til bygda.

Inspirert av et lignende trappeprosjekt på Vega i Nordland, og sherpatrapper i stein, fikk lokale krefter ideen om en spektakulær trapp opp til fjellet Vettan. Det lokale utkikkspunktet kan by på en varde fra vikingetida og selvsagt en slående utsikt over havgapet.

Les mer om Vegatrappa

Store planer = store materialbehov

Med planer om en trapp som strekker seg over en kilometer i lengde, inneholder 951 trinn og 400 meter gangbane – pluss rasteplasser og benker, er det forståelig at det blir behov for mye materialer.

Det lokale idrettslaget, med primus motor Knut Johan Monkan i spissen, tok initiativ til en storstilt lokal pengeinnsamling. Entusiasmen smittet i lokalmiljøet som gladelig ble med på investeringen. Med 1,1 millioner samlet inn, kunne prosjektet realiseres. Firmaet Tre-Steg AS, som så dagens lys under etablering av det tilsvarende prosjektet Vegatrappa i Nordland, fikk oppdraget.

Nærmere 9000 lengdemeter ferdig behandlet MøreRoyal skurlast ble levert til prosjektet. Videre prefabrikerte entreprenøren trappemoduler i forhåndsberegnede lengder og helningsgrader i terrenget. Til slutt kunne 50 tonn materialer heises oppover fjellet med helikopterskyss for bygging på plass.

Materialet for ekstreme værpåkjenninger

Med plassering langs værbitte fjellsider ute i havgapet, er det behov for materialvalg som tåler ekstreme værpåvirkninger. MøreRoyal er utviklet spesielt med tanke på å tåle det hardføre klimaet landet vårt har å by på. Med royalbehandlingen leveres trematerialene «ferdig påkledd», rustet for all slags vær. Trappen i Vettan har dermed markedets beste råtegaranti og minimale vedlikeholdsbehov.

Det ambisiøse prosjektet er nå blitt bygdas stolthet og står klar til å ta imot gjester fra nær og fjern til en opplevelse av de sjeldne i det spektakulære norske kystlandskapet. Og en suksesshistore kan man allerede kalle prosjektet – snaue 3 måneder etter åpning har 7000 besøkende tatt turen opp til Vettan via Bessakers flotte nye opplevelsestrapp.

Les mer om royalbehandlingen

Opplevelsestrappen Vettan i Sosiale Medier:

Facebook
Instagram

INFORMASJON – VETTAN I BESSAKER

Kategori: Spesialprosjekt
Adresse: Bruggura 2, 7190 Bessaker
Eier/Driftsansvarlig: Idrettslaget Bjørgan i Bessaker
Entreprenør: Tre-Steg AS
MøreRoyal: Skurlast
Dimensjon: 50 x 200 mm
Farge: Grå
Ferdigstilt: 2022

Andre referanseprosjekter i MøreRoyal

Foto: David Bessaker Monkan

Kilder:

Attraksjonens nettside: www.vettan.no

Nyhetssak i NRK: https://www.nrk.no/trondelag/haper-spektakulaer-trapp-skal-berge-bygda-bessaker-1.15564069

Entreprenørens nettside: www.tre-steg.no

Inspirasjoner