PROSJEKT: Vestnes Sjøpromenade

Med Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden som kulisser har Vestnes Sjøpromenade gjort underverker for sentrum i Vestnes. Der butikker og næringsbygg tidligere sperret for den formidable utsikten, og vegen ned til havet var kronglete, er vannkanten ved Helland nå blitt tilgjengelig for alle. Bak prosjektet står Vestnes kommune, med et brennende ønske om et langt mer levende sentrum og en sjøkant yrende av aktivitet.

Velkommen til Vestnes Sjøpromenade. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Om prosjektet – Vestnes Sjøpromenade

Vestnes Sjøpromenade har blitt et smykke i Vestnes sentrum, hvor overgangen mellom land og hav nå har blitt gjort langt mer tilgjengelig for fastboende og tilreisende. Her er det lagt vekt på å skape gode møteplasser og hvilesteder langs Hellands sjøkant, og området har blitt et attraktivt sted både for rekreasjon og aktiviteter. Her er det mulighet både til å nyte utsikten, slappe av, sole seg, gå tur, leke eller møtes for en sosial samling med havet som nærmeste nabo.

200 meter promenade tilrettelagt for både aktivitet og avslapping. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Båtbyggernes historie

Søvik & Skåravik AS har vært hovedentreprenør på prosjektet på oppdrag for Vestnes Kommune, mens Agraff Arkitekter har vært ansvarlige for design og utforming. Med lange og stolte båtbyggertradisjoner som bakteppe var prosjektets primære fokus å gjenopprette kontakten mellom sentrum og havet, og gi alle som ønsket det adgang til sjøfronten. I tillegg til promenaden er det også utviklet et idéprosjekt for et museum som løfter frem båtbyggingen i området. Det er Agraff i samarbeid med Haugen/ Zohar Arkitekter som står bak dette.

Royalimpregnerte materialer i fargen natur gråner over tid, men er like vakre og varige. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Utformingen av promenaden

Vestnes Sjøpromenade sett fra luften- et vakkert skue. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Promenaden er på ca. 200 meter og er etablert på en solid konstruksjon, hvor en rekke peler bærer dekket ut over vannflaten. Selve utformingen henter igjen linjene fra utsikten mot Romsdalsalpene, og er vakkert arkitektonisk utført. Tredekket består av hele 18.000 løpemeter med royalbehandlet konstruksjonsvirke i 48×98, som gir et robust uttrykk og et vakkert dekke som vil vare over tid. Promenaden er også lyssatt, og grensen mot havet fremheves ytterligere etter mørkets frembrudd.

Vestnes by night. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Langs promenaden er det utarbeidet en rette sitteplasser, samt oppholdssteder som gir ly mot vær og vind. Både design og materialvalg har tatt hensyn til ekstremværet som kan treffe kyststripen her ute. Det er også etablert en utsiktsplattform, slik at både Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden kan nytes til fulle. Prosjektet krevde utgraving av hele 5000 m3 masser, boring av 1400 m med stålkjernepeler, bruk av 58 tonn stålbjelker og hadde en totalsum på 22 MNOK.

Ta vannkanten i bruk – og nyt. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Se Søvik & Skåravik AS sin video fra prosjektet her

Talgø har levert konstruksjonsvirke i 48×98 og 48×198 til prosjektet på Vestnes, hvor 48×98 i natur er benyttet som robust dekke til hele promenaden. Fargen natur vil over tid gråne, og bryggen få et naturlig og værbitt utseende, perfekt for et prosjekt ved havet.

Les mer om konstruksjonsvirke i MøreRoyal her

INFORMASJON – Vestnes Sjøpromenade

Kategori: Spesialprosjekt // Offentlige miljø
Adresse: Helland, Vestnes
Byggherre: Vestnes kommune
Entreprenør: Søvik & Skåravik AS
Arkitekt: Agraff Arkitekter
MøreRoyal: Konstruksjonsvirke
Profil/ Dimensjon: Justert / K-virke 48×98 og 48×198       
Farge: RO.0 natur
Ferdigstilt 2018

Les mer om andre offentlige prosjekter i MøreRoyal her

Besøk hjemmesidene til Agraff Arkitekter og les mer om prosjektet Vestnes Sjøpromenade

Kilde: Søvik & Skåravik AS / Agraff Arkitekter
Alle foto & film: Zbigniew «Ziggi» Wantuch