Prosjekt: Fra fjøs til gourmetrestaurant på Svinvik Gard

Autentiske matopplevelser i distriktene har blitt mer og mer etterspurt de siste årene. I landlige omgivelser med historisk sus kan besøkende få en smaksopplevelse i verdensklasse på Svinvik Gard på Nordmøre. Og da lokalene skulle gå fra fra fjøs til fasjonabel restaurant fikk MøreRoyal den ærverdige oppgaven med å være brobrygger mellom historisk atmosfære og moderne trekultur.

Svinvik Gard – et stykke norsk fjordidyll

Foto: Lediard Foto AS

På Kvanne i Surnadal ligger en idyllisk bondegård i ei stille vik langs Todalsfjorden. Her kan det ved første øyekast se ut til at tiden alltid har stått stille. Men sannheten er at disse gamle veggene huser en spenstig satsing fra en ambisiøs gründerfamilie som har tatt sin slektsgård i en helt ny retning.

Svinvik gard har sine røtter tilbake til 1600 tallet, der gardsfolket fikk livsgrunnlaget fra gardsdrift, fiske og naturen rundt seg. Hardt arbeid og flittige hender holdt garden og jorda i hev. Og da siste generasjon Svinvik tok over drifta i 2015, ble et spennende veivalg tatt for å styrke og drive gården inn i en ny tid.

Kortreist kulinarisk opplevelse i historiske rammer

Foto: Tore Svinvik

Med utgangspunkt i gårdens mange hundre år gamle historie, og husfruas erfaring som kokk og matformidler, er en ny gårdsdrøm blitt virkelighet. Fjøset er restaurert til å bli en topp moderne restaurant. Samtidig forteller hver eneste tønne og tømmerstokk sin historie fra tider hvor griser, kyr og hester holdt til her. Her i hjertet av Trollheimen kan smaken av fjord og fjell oppleves via råvarer som er fisket, ystet og plukket i naturen rundt garden.

Les mer om Svinvik Gard

Foto: Tore Svinvik

Ombyggingsprosjekt med omtanke for fortiden

For å kunne gå fra tilholdssted for gårdens dyr til moderne restaurant – uten å tape byggets historiske preg og den autentiske «fjøsfølelsen» i veggene – krevdes et omfattende restaureringsarbeid. Sunndalsbedriften Tradisjonsbygg AS har lang fartstid i restaurering av historiske bygg og var en naturlig samarbeidspartner på prosjektet.


Vi ønsket at ombyggingen skulle bevare den originale atmosfæren, men samtidig tilføre ett renere uttrykk. Vi valgte MøreRoyal på grunn av at vi befinner oss i samme bygd, og at Talgø er kjent for produkter med god kvalitet og lite vedlikeholdsbehov.

Tore Svinvik, stolt eier av Svinvik Gard

MøreRoyal-kledning skaper riktige rammer rundt gårdsatmosfæren

Foto: Lediard Foto AS

For et familieforetak med forkjærlighet for kortreiste råvarer på kjøkkenet, passet det særdeles godt med kortreist kledning fra en annen historisk familiebedrift i samme bygd for restaureringsprosjektet.

Med MøreRoyal som kledning på restaurantbygget, skapes en naturlig overgang fra den historiske trekulturen til en moderne tolkning. Resultatet er et fjøs som har beholdt sin karakter, men likevel fremstår moderne og oppgradert, i tillegg til å kreve minimalt vedlikehold over tid.

Les mer om MøreRoyal og vedlikehold

Dobbelfals kledning – en ren og moderne fasade

Foto: Lediard Foto AS

Svinvik Gard har kledd fasaden i MøreRoyal dobbelfals tett kledning 19×123 mm i fargen setersvart. Dobbelfals tett er et kledningsbord med en rett fals på begge sider. Dette gir et gjennomført, stilrent og stramt uttrykk. Dobbelfals tett benyttes derfor gjerne på moderne og minimalistiske bygninger, men er også ettertraktet for å skape en oppdatert fasadefølelse på historiske bygninger.

Les mer om MøreRoyal kledningsprofil dobbeltfals tett

Dobbelfals tett

19×148 Dobbelfals tett RS25

Se produktet her

Brobryggeren MøreRoyal – omfavner det historiske og moderne samfunnet

Foto: Lediard Foto AS

Med materialer som uttrykker en moderne tolkning av den norske trekulturen, kan MøreRoyal sies å være brobyggeren mellom tradisjonelle hensyn og moderne byggepreferanser. MøreRoyal er et ettertraktet valg i mange restaurerings- og ombyggingsprosjekter der historiske uttrykk skal ivaretas samtidig som dagens krav til kvalitet, værbestandighet og lave vedlikeholdsbehov skal tilfredsstilles.

Bli inspirert av flere byggeprosjekter i MøreRoyal her

Inspirasjoner