Jernbanesviller: kreative bruksområder i uterommet

Stadig flere sverger til jernbanesviller i uterommet, og det er ikke vanskelig å forstå, når man ser hvor allsidige svillene er i bruk. Enten det er i hagen, på terrassen eller langs en sti, kan jernbanesviller nemlig tilføre både struktur og karakter – og dekke en lang rekke ulike behov. Her finner du noen kreative måter å innlemme jernbanesviller i uterommet på. Vi håper du vil la deg inspirere.

Jernbanesviller 7,5x20x180, brun

Jernbanesviller som stier og traséer

En spennende måte å bruke jernbanesviller på er å legge dem i grusen for å danne stier eller traséer gjennom hagen. Ved å kombinere grus, gress og jernbanesviller skaper du både en kontrastrik og visuelt tiltalende hage.

I denne skissen er det brukt grus mellom svillene i de ulike feltene, kombinert med gress / plen mellom hvert felt. Her er hele svillelengder på 1,75 meter kombinert med halve svillelengder for å lage et mer variert og asymmetrisk design.

Liker du å tenke litt utenfor boksen kan du også skape en mer organisk følelse i hagen ved å lage buktende stier av jernbanesviller og grus. Legg til møbler eller andre dekorative elementer langs stien for å skape et miljø som inviterer til bruk.

I denne skissen er det laget en sti av jernbanesviller og grus som bukter seg fra A til B. På lille området med grus kan du for eksempel sette opp en benk eller to stoler og et lite bord, og slik få en ekstra sone i hagen. En blanding av grus og gress mellom svillene bryter opp det monotone og sørger for et ekstra spennende uttrykk.

Jernbanesviller 7,5x20x180, brun

Dekorative elementer og blikkfang

Hva med å integrere jernbanesviller i terrassedekket for å skape et litt mer iøynefallende design? Noe mer uvanlig, men samtidig spennende – og en løsning med stort potensiale. Hvilken omramming du velger er også helt opp til deg, og gir enda flere muligheter for variasjon. Du kan også bruke forskjellige lengder på svillene og/eller kombinere dem med grupperinger av planter. Kort sagt, valgets kvaler!

I denne skissen er det laget en egen trasé fra terrassen og til et ønsket mål i hagen. Her har selve stien en rettere utforming, men brytes opp med samlinger av planter imellom. Slik føles det nesten som å gå gjennom en liten oase på veg mot målet. Del gjerne opp jernbanesvillene slik at noen er kortere, for variasjon.

I denne skissen har jernbanesvillene blitt et eget blikkfang. Kanskje ønsker også du å felle ned sviller i terrassedekket i hagen din? Eller hva med å legge jernbanesviller ved siden av en eksisterende terrasse? Dette gir et interessant brudd i konstruksjonen og tilfører karakter til uterommet!

Sviller som avsatser

Et lite tips er å skape tydelige overganger mellom ulike områder i hagen ved å bruke jernbanesviller som avsatser. Du kan for eksempel bruke svillene for å tydeliggjøre ulike soner – eller du kan bruke de som trapp. Dette har ikke bare en rent praktisk funksjon, men skaper også vakre blikkfang i uterommet. Spesielt om du kombinerer svillene med ulike former for beplantning.

I denne skissen er jernbanesvillene felt ned i terrassedekket og danner en tydelig trasé mot en trapp som leder ned til gresset. Husk at jernbanesvillene også kan benyttes til å bygge selve utetrappen, om du skulle ønske det.

Se Marte Helgetun sin trapp i jernbanesviller – for bruk ved inngangsparti

I denne skissen er jernbanesvillene brukt for å lage et tydelig skille mellom gress og grus. Her er svillene brukt stående, og de kan gjerne kappes i forskjellige høyder for litt mer spennende og variert uttrykk. Her har du alle muligheter til å lage ditt eget unike design! Planter du prydgress, busker og blomster langs kanten på utsiden av svillene vil du få en riktig så innbydende sti i hagen. Har du en skråning kan svillene også legges i selve grusen for å lage avsatser – slik skaper du enkelt en følelse av en ekstra trapp i uterommet.

Jernbanesviller 7,5x20x180, brun

Sviller som blomsterkasser

Jernbanesviller er svært velegnet til å lage blomsterkasser i uterommet, og fungerer godt både som frittstående blomsterkasser eller som integrerte løsninger i f.eks. terrassen. Jernbanesviller i MøreRoyal er dessuten impregnert i klasse A og godkjent for jordkontakt. Husk bare å bruke knotteplast på innsiden – og sørg alltid for god drenering!

I denne skissen er jernbanesviller brukt som blomsterkasser med ulike design, både stående og liggende. Husk også at det er mulig å stable svillene på ulike måter, dersom du ønsker å lage en blomsterkasse med ditt helt egne preg på!

MøreRoyal og plantekasser – er det trygt?

Det er ikke noe problem å bruke royalimpregnerte-materialer i plantekasser, men unngå at maten som dyrkes kommer i direkte kontakt med trevirket. Du skiller enkelt jord og planter fra de royalimpregnerte materialene med f.eks. knotteplast eller annen tett plastfilm. Dette vil eliminere risikoen for en eventuell utlaking av biocider til jorda som plantene vokser i, og samtidig bevare trevirket lenger.

LES MER: MøreRoyal og plantekasser – er det trygt?

Visste du forresten at en rapport fra Danish Technological Institute fra 2011 viser at over 7 år var utlakingen fra royalimpregnerte materialer så liten, at CU-konsentrasjonen i jorden var lavere enn det som er akseptert i dansk drikkevann?

Hva med å bygge din egen grønnsakshage med jernbanesviller i MøreRoyal?

Gjestedesigner Dennis Asbjørnsen fra spiselighage er sville-entusiast

Blomsterbed med jernbanesviller som omramming.

Hvorfor velge jernbanesviller i MøreRoyal?


Jernbanesviller gir uante muligheter for forbedringer av uterommet. Enten det er gjennom å lage stier, dekorative elementer eller praktiske løsninger som avsatser og blomsterkasser, kan jernbanesviller tilføre både karakter og funksjonalitet til hagen din. Utforsk de ulike ideene og la kreativiteten blomstre!

Jernbanesvillene i MøreRoyal er massive og har en rustikk overflate. Disse er impregnert i klasse A og godkjent for jordkontakt. Svillene finnes i brun, grå og setersvart, dimensjon 7,5×20 cm og leveres i fastlengder på 1,75 m. De har selvsagt de samme unike egenskapene som øvrig MøreRoyal og gir deg et vakkert og varig tilskudd til hagen.

Jernbanesviller 7,5x20x180, brun

Lytt til ekspertisen

Skissene på hvordan du kan bruke jernbanesviller i uterommet er utarbeidet i samarbeid med Tina Forselius, interiør- og hagedesigner fra Solid Studio. Med hennes ekspertise og erfaring har vi utforsket både innovative og funksjonelle måter å bruke jernbanesviller i uterommet på.

Å samarbeide med en profesjonell hagedesigner som Tina kan være avgjørende for å realisere ditt utemiljøs fulle potensial. Her er noen grunner til hvorfor det kan være lurt å søke profesjonell veiledning:

  • Profesjonelle hagedesignere som Tina bringer med seg en unik blanding av ekspertise og kreativitet.
  • En profesjonell designer vil ta hensyn til alle aspekter ved utemiljøet ditt, inkludert terreng, klima, lysforhold og estetikk. Det sikrer at designet ikke bare blir vakkert, men også funksjonelt og bærekraftig på sikt.
  • Ved å samarbeide med en hagedesigner kan du få maksimalt ut av ressursene, både når det gjelder økonomi og materialer. Dette kan både bidra til å redusere kostnader og unngå unødvendige feil i prosessen.
  • Hagedesignere som Tina har ofte et bredt nettverk av bransjekontakter, inkludert landskapsarkitekter, entreprenører og leverandører. Dette kan være uvurderlig når det gjelder å finne pålitelige og kvalifiserte fagfolk til å gjennomføre prosjektet ditt.