DIY: Trapp ved inngangsparti

Gjesteblogger

Marte Helgetun

Designer og driver av Design by Marte Helgetun AS

Det tok faktisk hele 6 år før jeg ble sikker på hvordan jeg ønsket å løse trappen ved inngangspartiet. Det ble med andre ord en stund med «midlertidig» trapp, stablet sammen av jernbanesviller og herregårdsmur, før inngangspartiet endelig ble ferdig. Men den som venter på noe godt…

Jeg ønsket meg nemlig en trapp som hadde et lite platå ved siden av døra, og høyden opp til døra egnet seg fint som sittehøyde. Utfordringen var å finne en løsning som åpnet for at vi kunne sitte i trappa, uten å sitte akkurat der folk tråkker ut og inn. Så da var det bare å legge hodet i bløt.

Jeg liker godt å ta igjen elementer som allerede er brukt flere steder, både når det gjelder farger og materialer. Det blir mye ryddigere slik. Så da ble det som det gjerne blir i uterommet hos oss, en løsning av det grove slaget. Perfekt på en stor tomt!

Midlertidig trapp. 6 år er vel midlertidig?
Ny trapp – med egen sone for en liten fristund en vakker sommermorgen.

Dette trenger du:

DelAntallTypeDimLengde
TrinnConcise terrassebord – natur28×120
Toppen av trinnet10Jernbanesviller7,5×20 180 cm
Under trinn4Concise fasadelekt rett34×7040 cm
Under trinn2Concise fasadelekt rett34×70173 cm
I hjørnene4Concise fasadelekt rett45×45Litt korte biter
Til monteringSyrefaste skruer
Til behandling av kappflaterMøreRoyal Treolje

Slik gjorde vi det:

Jeg laget først en ramme av jernbanesviller på 75×200. Her måtte jeg skjøte sammen to sviller for å få den bred nok. For å skjøte sammen de to svillene brukte jeg hullplater, og satte platene på innsiden av trappa. Siden døra vår er plassert litt oppe på veggen passet det perfekt med to sviller i høyden.

Til innvendig støtte brukte jeg lekter på 45×45 for å skru sammen trappen i hjørnene. Når trappen var skrudd godt sammen skrudde jeg den også fast til veggen. Jeg tilpasset samtidig trappen slik at det fulgte veggen.

Detaljer fra montering. Lekter i 45×45 sørger for robust montering.

Jeg satte på noen innvendige lekter i 34×70 til å legge an selve terrassebordene på, og kuttet deretter opp terrassebordene i riktig lengde. Disse festet jeg slik at toppen på terrassebordene kom på samme nivå som kanten på rammen. Fint å unngå snublekanter med ulike nivå i en trapp!

Selve trinnet lagde jeg som en egen liten boks som jeg skrudde sammen og skrudde fast like foran døra. Slik fikk jeg et fint, lite område ved inngangspartiet. Her er det perfekt å sitte med kaffekoppen i hånda en rolig lørdag, og vente på at resten av huset våkner til liv.

Sluttresultatet. Terrassebordene i natur vil gråne over tid, og få en herlig værbitt patina.

Litt miljøbevisst ble man også oppi det hele! Jeg gjenbrukte den midlertidige trappen som originalt var brune sviller. Med et strøk MøreRoyal Treolje i svart ble den god som gull, og helt perfekt til det nye prosjektet!

Flere DIY-prosjekter fra gjestedesigner Marte Helgetun finner du her

Vil du vite mer om gjestedesigner Marte Helgetun?

Marte Helgetun driver firmaet Design by Marte Helgetun AS. Marte er en allround designer med mange års erfaring som AD og webdesigner i reklamebyråer i Oslo og Trondheim. De siste årene har strikkedesign tatt det meste av tiden hennes og hun har gitt ut 3 bøker på Gyldendal Forlag. Når hobbyen blir til jobb er det imidlertid avgjørende å finne andre arenaer hvor man kan koble ut. Etter at hun og mannen tok over gården for noen år siden har derfor hage blitt en stadig viktigere del av fritiden hennes.

Besøk Martes nettbutikk her
Besøk @hagetid på Instagram her