MøreRoyal – levende tre

Foto: Studio Istad
Foto: Studio Istad

Tre er et vakkert, organisk materiale, der ingen helt nøyaktig kan forutse hvordan trevirket vil påvirkes og endres over tid. Trevirket lever nemlig med omgivelsene.

MøreRoyal er dobbeltbehandlede materialer, der oljen trenger inn treverket og delvis fyller trecellene med naturlig beskyttende olje. Dette reduserer fuktopptak og bevegelser i treverket, og gir ekstra krefter til å motstå et røft og tøft klima. Materialene produseres av nordisk furu, med de egenskapene furu som råstoff har.

Vær obs på følgende

Farger

Fargene på MøreRoyal er transparente, noe som gir materialene mye liv og en synlig trestruktur. Det blir også nyanseforskjeller i fargespillet ved at kjerneved, yteved og kvist har forskjellig olje- og pigmentopptak. Her kommer treverkets naturlige fargevariasjoner til sin rett, uten å gjemmes bak en dekkende overflate.

Les mer om MøreRoyal og farger

MøreRoyal fargene er produsert uten kjemiske bindemiddel. Linoljen i MøreRoyal har en svakt herdende egenskap, men vil ikke gi samme slitestyrke i overflaten som f.eks. beis eller maling. Fargen vil derimot trenge dypere inn i treverket. På fersk vare kan det ligge overskytende pigmenter i overflaten, vær oppmerksom på at dette kan smitte den første tiden.

Alle Møreroyal farger blekes etter hvert som de utsettes for vær, vind og sollys. Hvordan endelig sluttresultat vil bli er individuelt og det finnes ikke et fasitsvar, men alle fargene vil fremstå mer dempet over tid. At fargene blir dusere betyr ikke at materialene har mistet sin kvalitet, oljen er nemlig kokt inn i treet og sørger for at de fortsatt er beskyttet. Noen liker det matte og mer værbitte uttrykket som oppstår etter en tid, men ønsker du å friske opp fargen gjør du det raskt og effektivt ved å påføre et strøk olje.

Les mer om vedlikehold av MøreRoyal

Strømerker

Ved oppbygging av trelastpakker legges det strø mellom de ulike lagene. Også MøreRoyal blir strølagt under produksjon, og det kan derfor forekomme det som kalles «strømerker» på ferske materialer. Disse merkene vil falme og blekes av vær og vind over tid.

Flising og sprekking

MøreRoyal er dobbeltbehandlede materialer med minimalt av vridning, krymping, svelling og sprekking. Siden materialene er ekstra beskyttet mot endringer som følge av stadig varierende temperaturer og fuktighet, vil materialene også flise mindre. Dette er likevel ikke ensbetydende med at sprekking og flising aldri vil forekomme. Alt levende treverk lever med omgivelsene, og selv om MøreRoyal vil sprekke og flise mindre enn enkeltbehandlede materialer (som f.eks. CU), må noe påvirkning av materialene forventes.

Kvae / Harpiks

Kvae og harpiks er en helt naturlig del av materialer hvor furu er brukt som råstoff, og er en del av furuas egen impregnering. Utkok kan forekomme, spesielt på / rundt kvister og i kjerneved. Harpiksen vil krystallisere seg ved kontakt med luft og lys, og vil slites bort av vær og vind. Vit at et rikt innhold av kvae er et kjennetegn på materialer av ekstra god kvalitet.

Les mer om kvae / harpiks

Levende tre

Levende tre som eksponeres for naturkrefter vil alltid påvirkes i en eller annen form. En solvegg vil for eksempel utsettes for røffere påkjenning enn et skyggeparti, og en værvegg som slites av nedbør vil være mer utsatt enn et skjermet vindfang. Det vil alltid forekomme en viss mengde krymping, svelling og sprekking i et levende trevirke, men med dobbeltbehandlede materialer vil dette reduseres.

Ta godt vare på dine materialer

Vær nøye med riktig montering og vedlikehold av dine materialer. Slik vil du ha glede av materialene i mange, mange år.

Se FDV-dokument for det enkelte produkt for nærmere beskrivelser.

Punktene nevnt over er normalt ikke reklamasjonsberettiget.