Tigergården på Ensjø – et praktbygg med god miljøprofil

På Ensjø i Oslo, på restene av en gammel industritomt, ble et nytt praktbygg offisielt åpnet på høsten 2022. Det er snakk om et stort leilighetsprosjekt som består av 161 leiligheter og et totalt bruttoareal på rundt 14.200 kvadratmeter. Og de grønne oasene på bygget er prydet med MøreRoyal. Ikke rart at Tigergården ble prisnominert!

Tigergården, Ensjø, Oslo

Forvandlingen på Ensjø

Tigergården på Ensjø er det første prosjektet som byggherre Skanska Eiendomsutvikling har gjort med et rendyrket sosialt bærekraftskonsept. Dette konseptet dreier seg om å tilrettelegge for trivelig naboskap og sosial omgang gjennom å skape grønne soner og fellesområder. Prosjektsjef Cathrine Knudsen sa det så fint i Skanskas egen artikkel om Tigergården:

Utearealene skulle utformes som et virkemiddel for å bekjempe den økende ensomheten i samfunnet. Her kan du føle at du er del av et fellesskap, uten at det føles påtrengende.

Cathrine Knudsen, prosjektsjef Skanska Eiendomsutvikling
Tigergården, Ensjø, Oslo

Vi får krysse fingrene for at konseptet lykkes med den sosiale bærekraften, men enn så lenge kan vi i det minste slå fast at Tigergården har lyktes med det estetiske. Med inspirasjon hentet fra teglgårdene på Kampen, har Tigergården tatt i bruk varme jordfarger på fasaden, og så kompletteres uttrykket med de grønne oasene – og den grå MøreRoyalen. Vi kan forstå at Tigergården ble nominert til Oslo bys arkitekturpris i 2023.

Tigergården føyer seg inn i rekken av store prosjekter som en del av totalforvandlingen av bydel Ensjø i Oslo. Historisk sett var området dominert av bilforhandlere, men i takt med samfunnsbehovene vedtok bystyret i Oslo allerede i år 2000 at bydelen skulle transformeres, med inntil 7000 nye boliger til prosjektet etter planen står ferdig i 2023.

Tigergården, Ensjø, Oslo
Tigergården, Ensjø, Oslo

Et bygg for fremtiden

Tigergården er også et foregangsbygg når det kommer til miljøvennlige byggeløsninger. BREEAM-NOR er landets fremste miljøsertifiseringssystem for bygg, og systemet brukes både på nybygg og større rehabiliteringer. Hensikten med systemet er å sikre at alle de viktigste aspektene ved bærekraft er hensyntatt i forbindelse med bygget.

Tigergården er det første boligprosjektet til Skanska Eiendomsutvikling som oppnår BREEAM-sertifisering med scoren «Very Good». Bruk av MøreRoyal er med på å gi god score i BREEAM-NOR-sertifiserte bygg.

Les mer om BREEAM, MøreRoyal og miljø

Tigergården, Ensjø, Oslo

Bærekraft innebærer gjerne lavt energibruk, blant annet. Den gode BREEAM-scoren beviser det, men med en innovativ app, som lar beboerne overvåke og styre sitt eget forbruk av fjernvarme, vann og strøm, så er legger Tigergården til rette for at beboerne kan mikrostyre egen bærekraft i hjemmet.

Vi prøver alltid å tenke at vi skal lage boliger vi vil bo i selv. Og jeg kjenner jo det, jeg har jo lyst til å bo her.

Henning Kaland, arkitekt Code Arkitektur
Tigergården, Ensjø, Oslo

Sosiale uterom med MøreRoyal

Til Tigergården leverte Talgø store mengder med terrassebord, konstruksjonsvirke og lekter. I dette tilfellet våger vi påstanden om at bruken av MøreRoyal virkelig er med på å bygge oppunder designfilosofien til arkitektene.

Tigergården, Ensjø, Oslo

MøreRoyal spiller en sentral rolle i hele uteområdet til Tigergården, og har i stor grad vært med på utformingen av den sosiale profilen gjennom inndeling av soner oppe på takterrassene. Det er landskapsentreprenøren Tranby som har gjort selve jobben med våre MøreRoyal. Tranby har med tiden spesialisert seg på store uteområder av litt størrelse og profil.

Les mer om hvordan Tranby brukte MøreRoyal på Vannkunsten i Bjørvika

På Tigergården ble det lagt grå terrassebord fra Concise Collection som overflate på de kombinerte takterrassene og uterommene. Og oppå terrassen oppsto det grønne vakre soner, etter hvert som det også ble satt opp store, fine plantekasser av konstruksjonsvirke. Lekestuer og pergolaer? Jada, det også!

Tigergården, Ensjø, Oslo
Tigergården, Ensjø, Oslo

Les mer om Concise Collection

Videre bygde Tranvik levegger av lekter fra Concise, i tillegg til både plassbygde bord og sittebenker som ble bygd opp med k-virke, og kledd opp med lekter og terrassebord. Concise Collection fra MøreRoyal går også hånd i hånd med miljø og bærekraft, der for eksempel lektene har lik overflate på alle sider – i tilfelle den ene skruen ble montert på feil plass.

Tigergården, Ensjø, Oslo

Vi applauderer den helhetlige tankegangen i uteområdet på Tigergården, og nok en gang ser vi verdien som rester etter større prosjekter – i dette tilfellet plattingen – kan få når man kan bruke avkapp og annet snacks til å lage bord, benker eller andre småprosjekter.

Her kan du finne inspirasjon til å bruke opp MøreRoyal-restene dine

Tigergården, Ensjø, Oslo

Foto: Ragnar Hartvig

Produkter brukt:

concise_graa_28x145

Terrassebord Concise 28×145, grå

Se produktet her

concise_graa_28x120

Terrassebord Uno Concise 28×120, grå

Se produktet her

Produktfoto: Concise fasadelekt i 34x45 (grå)

Concise lekt 34×45, grå

Se produktet her

48x98_justert_graa

Konstruksjonsvirke 48×198, grå

Se produktet her


INFORMASJON – Tigergården, Oslo

Kategori: Leilighetsbygg
Byggherre: Skanska Eiendomsutvikling
Arkitekt: Code arkitektur,
Landskapsarkitekt: IN’BY landskap
Entreprenør: Skanska Norge, region Oslo, Tranby AS
MøreRoyal: Terrassebord og lekter
Profil/dimensjon: 28×120 og 28×145 (terrassebord) og 34×45 (lekter)
Farge: Grå