Skjult innfesting av terrassebord – fordeler og ulemper

Skjult innfesting av terrassebord – en ny monteringsmetode som virkelig har fått fart på seg de siste årene. Finnes det noe mer lekkert enn en glatt, stilren terrasse – fri for skjemmende skruehull? Men vokt deg, selvbygger og minimalist; skjult innfesting har dessverre også en bakside med et terrassedekke med svakere hold i innfestingen. Penest eller mest praktisk – hvilken vei tipper vektskåla di?

Vakker og stilren terrasse med skjulte skruer. Foto: Lediard foto AS

Hva er skjult innfesting av terrassebord?

Skjult innfesting av terrassebord er en relativt ny teknikk for å skru fast terrassebordene slik at skruene ikke synes fra oversiden. Spesialskruer med lite hode benyttes og monteres via et eget verktøy for skjult innfesting. Systemet gir en 45 graders vinkel på skrå gjennom terrassebordets side og ned i underliggende bjelkelag. Resultatet blir en ren, slett og ekstra innbydende terrasseflate, uten skjemmende synlige skruer.

Skjult innfesting skaper rene linjer og et stramt uttrykk. Foto: Lediard foto AS

Trendbildet nærer glatte overflater og ren finish

Det er ingen tvil om at mange har lagt sin elsk på rene linjer og et stramt uttrykk på fasade og uterom. Vår egen MøreRoyal Concise Collection har med sitt stramme og moderne uttrykk vært en av våre bestselgende profiler for kledning og terrassedekke over flere år.

Les mer om MøreRoyal Concise kledning med skjult innfesting

Markedet har omfavnet muligheten til å øke kvalitet og få et moderne uttrykk på terrassen, fra et estetisk perspektiv. Skjult innfesting av terrasseskruer gir en monoton, stilren og vakker terrasseflate, fri for skjemmende skruehull.

Moderne og monotone flater gir et vakkert terrassedekke. Foto: Lediard foto AS

Ulike systemer for skjult innfesting av terrassebord

I takt med økende popularitet for skjult innfesting som monteringsmetode for terrassebord, er det kommet et stort antall nye verktøy på markedet. Disse har ulik funksjonalitet, pris og kvalitet. Det endelige valget blir en vurdering basert på personlige preferanser. Det er viktig å påse at det er mulig å kjøpe med riktig type skruer for systemet, og når det gjelder royalbehandlede terrassebord skal det alltid benyttes rustfrie eller syrefaste skruer, A2 eller A4.

Les mer om festemidler for MøreRoyal terrasse her

Plantekasser og terrasse i samme stil skaper et luksuriøst uttrykk i uterommet. Foto: Lediard foto AS

Toppskrudde terrassebord er best sett fra trematerialenes side

Det er viktig å ta med seg at tre er et levende materiale, som alltid vil påvirkes av vær, vind, sol og nedbør. For å holde terrassedekket på plass over tid, etter hvert som løpende bruk og tidens tann påvirker konstruksjonen, trengs gode festemidler. Tradisjonelle terrasseskruer er utformet for å holde terrassebordet på plass og tåle ulike ytre påkjenninger. Det er derfor vi i Talgø alltid anbefaler tradisjonell toppskruing av våre terrassebord.


Les mer om montering av MøreRoyal terrasse i henhold til vår anbefaling


Toppskrudde terrassebord vil over tid gi mest hold. Foto: Lediard foto AS

Det ubestridelige faktum – skjult innfesting gir svakere hold

Selv om metoden med skjult innfesting av terrassebord fortsatt er ganske ny, kan vi som produsent av terrassebord allerede se en økning i tilbakemeldinger fra kunder tilknyttet materialer som glipper underlaget og sprekker opp i endeved. Vi i Talgø velger derfor å være tydelige i vår tilbakemelding:

Det er dessverre vår erfaring at de skjulte innfestingssystemene på markedet gir betydelig mindre holdfasthet mellom terrassedekke og bjelkelag. Terrassen får økt risiko for sprekking og deformasjoner, spesielt over tid under påvirkning av varierende temperaturer og klimafaktorer.

Per Otto Flæte, R&D Manager i Talgø
Hvilke påkjenninger terrassen skal utsettes for bør også påvirke valg av innfestingsmetode. Foto: Lediard foto AS

Her er ulempene med skjult innfesting av terrassebord:

 • Økt risiko for sprekkdannelse siden man skrur helt i ytterkant av terrassebordet.
 • Størrelsen på skruehodet mindre egnet til å holde terrassebordet på plass over tid, og øker sjansen for deformasjoner.
 • Monteringsmetoden gjør seg avhengig av åpen tilkomst fra begge sider for å kunne bruke innfestingssystemet, derfor utfordrende inntil vegg og andre hindringer.
 • Utfordrende ved behov for å skru opp hele eller deler av terrassen, ved at skruene er trangt plassert og vil flise opp terrassebordet når de skrus ut.
Ulike soner og nivåer skaper et spennende uterom. Foto: Lediard foto AS

Likevel bestemt på å benytte skjult innfesting på din terrasse?
Følg vår mini monteringsguide:

 • Terrassebordene må ha riktig trefuktighet på ca. 17 % ved montering, for å minimere breddebevegelse ved vekslende fuktighetsnivå over tid.
 • Bruk alltid rustfrie A2 eller syrefaste A4 skruer, dette er like viktig uansett festemetode.
 • Monter skjult innfesting på riktig måte, følg anvisning fra valgt system slik at skruen får riktig vinkel i terrassebordet (45 grader).
 • Ekstra viktig med riktig innfesting i endeved:
  • o Skruene må plasseres med god avstand til endeveden der terrassebordet skal avsluttes eller skjøtes.
  • o Det må benyttes dobbelt bjelkelag eller lasker ved alle ender og skjøter slik at skruen får godt feste i underlaget.
 • Husk at svikt i festepunkt, sprekker og deformasjoner tilknyttet innskruing ikke er reklamasjonsberettiget for MøreRoyal ved bruk av skjult innfesting.

Lykke til med monteringen av din terrasse – skjult innfesting eller ei!


Se vårt sortiment av MøreRoyal terrasse og dekke

Inspirasjoner