MøreRoyal-prosjekt: Trappesti i tre – Midnattsoltrappa i Lavangen

I Lavangen i Troms har lokalt engasjement og innsatsvilje resultert i et nytt tilrettelagt turmål, av både lokal og nasjonal interesse. Midnattsoltrappa er et kraftstykke i MøreRoyal skurlast med sine 2117 trinn og gangbaner i tre langs fjellsiden av Spanstind, med en fantastisk utsikt over Spansdalen og Lavangsfjorden.

Lavangen – nært og ambisiøst

Lavangen kommune ligger gunstig plassert langs E6 mellom Narvik og Tromsø. I tillegg, innenfor en times biltur pluss minus, nås hele tre flyplasser – i Narvik, Evenes og Bardufoss.

Ikke rart bygdas innbyggere og næringsliv ønsket seg en attraksjon som kunne sette Lavangen på kartet blant de mange reisende i regionen. Natur er en viktig del av folkesjela i Lavangen, og det å kunne by på spektakulære naturopplevelser, er også et ettertraktet trekkplaster for turister. Uansett hvor du er i denne kommunen, er fjelltoppene nære og innbydende. Lag og foreninger er driftige og dugnadsånden lever i beste velgående.

Bygda med store mål og innsatsvilje

Selv om Lavangen huser under 1000 innbyggere, er det stor aktivitet og innsatsvilje både fra kommunalt og frivillig hold. For å gjennomføre prosjektet slo seks lokale idrettslag og grendehus kreftene sine sammen. Med hver sin representant i styret, dannet de Samvirket Midnattssoltrappa SA.

Mange norske kommuner har jobbet hardt med å finne nye og kreative metoder for å tiltrekke seg turister. Å kunne by på flotte naturopplevelser, er av stor interesse både for norske og utenlandske besøkende, og i Lavangen er nå bygdas store stolthet – Midnattsoltrappa ferdigstilt.

Utsiktstrapp i midnattsol

8. juli 2023 sto Midnattssoltrappa ferdig ved foten av mektige Spanstind. 2117 trinn og gangbaner slynger seg oppover fjellsiden opp til toppen mot det imponerende 350 meter lange fossefallet i Henrikkafossen.

Den 388 høydemeter lange trappen har flere rasteplasser og utsiktspunkt på turen oppover. Her kan man få en flott turopplevelse, badet i midnattsol både på tur opp i trappa – og ikke minst på toppen. Underveis er det rasteplasser med fantastisk utsikt over Lavangsfjorden og den 8 kilometer lange Spansdalen (samisk: Ruŋgu) – et spektakulært syn med sine bratte fjellsider kombinert med vill skog og grønne enger nederst i dalen.

Store fremtidsplaner

Det ambisiøse prosjektet stanser heller ikke med Midnattssoltrappa, her har lokale foreninger, reiselivsbedrifter og kommunen store ambisjoner de kommende årene. Midnattssoltrappa er kun tenkt som et delmål i et større, langsiktig mål.

En spennende Via Ferrata med samme startpunkt og turmål på toppen er prosjektert, det samme er en dagsturhytte på toppen, som gir et naturlig møtepunkt og et spektakulært endepunkt på turen. Med disse planene, kostnadsberegnet til 5,2 millioner kroner, jobber Lavangens krefter for verdiskapning i kommunen. Gjennom oppbyggingen av en nasjonal, bærekraftig attraksjon skal Lavangen for alvor settes på kartet som turdestinasjon.

Tilrettelagt friluftsliv og bærekraftsfokus

Midnattsoltrappa bidrar med å tilrettelegge et vakkert naturområde for flere. Det blir lettere og tryggere å nå toppen for både små og store friluftsentusiaster, og gleden ved naturopplevelsene kan deles av flere.

Og ikke minst gir trappen god trening! Midnattssoltrappa kan benyttes som ren trimtrapp i seg selv, eller kombineres mer omkringliggende turstier eller som retursti for Via Ferrata. Sist, men ikke minst, er Midnattsoltrappa tilgjengelig for alle, åpen hele tiden og gratis å benytte.

Les mer om Midnattssoltrappa på dens offisielle hjemmeside

MøreRoyal – ideelt til prosjekter for friluftslivet

Til forskjell fra de tradisjonelle sherpatrappene i stein, som også er blitt populære her i Norge, er Midnattsoltrappa bygget i tre. Bedriften TreSteg har spesialisert seg på skånsomme byggeprosjekter i naturen med trapper og traseer i tre, og ble derfor en naturlig samarbeidspartner i prosjektet. De har tidligere utført lignende prosjekter både gjennom Vegatrappa og Vettan i Bessaker.

Midnattssoltrappa er en meter bred og har rekkverk, noe som gjør den lett og trygg å gå i, samtidig som naturinngrepet begrenses. Trappa er for det meste bygget over vegetasjonen. Traseen er en sammenhengende kombinasjon av trapper, klopper og gangstier. Dette for å sikre trygg ferdsel og redusere slitasjen i naturen.

Trappen ble bygd i royalimpregnert furu, MøreRoyal jernbanesviller med spesiallaget dimensjon, beregnet for å vare i lange tider.

MøreRoyal er ideelt for bruk til denne typen friluftsprosjekter, både med tanke på holdbarhet og miljøprofil. Vi er stolte over å være leverandør og bidragsyter til at flere får ta del i den majestetiske naturen i Lavangen.

Brynjar Ansnes Moe, Talgø MøreTre

Materialet for ekstreme værpåkjenninger

Med en plassering langs fjellsiden i Nord-Norge, har trappa naturlig behov for materialvalg som tåler ekstreme værpåvirkninger. MøreRoyal er utviklet spesielt med tanke på å tåle det hardføre klimaet landet vårt har å by på. Med royalbehandlingen leveres trematerialene «ferdig påkledd», rustet for all slags vær. Dermed kommer Midnattsoltrappa nå med markedets beste råtegaranti og minimale vedlikeholdsbehov.

Les mer om royalbehandlingen

MøreRoyal i friluftslivet – MøreRoyal klopper i marka

MøreRoyal i friluftslivet – DNT-hytte i Sylan i MøreRoyal

INFORMASJON – Midnattssoltrappa

Kategori: Spesialprosjekt
Adresse: Lavangen i Troms
Byggherre: Rungu AS og Midnattsoltrappa SA
Materialer: MøreRoyal®: Jernbanesviller
Profil/Dimensjon: 5x20x180 cm (spesial)
Farge: RB.10 brun
Byggeperiode: 2023

MøreRoyal produseres under strenge miljøkrav

MøreRoyal har gjennom årene blitt sertifisert, klassifisert og vurdert fra råstoff til ferdig bygg, med god score i alle ledd. Materialene blir produsert av furu fra nordisk bærekraftig skog, selve produksjonsprosessen har lite utslipp og produktene har egenskaper som gir lang levetid.

Materialene gir heller ikke farlig avfall eller forurensing av naturen. Dette er parameter som gjør MøreRoyal til et miljøvennlig og trygt valg, både i dag og for fremtiden, og produktene brukes derfor gjerne i prosjekter med krav til miljøsertifisering. I Talgø kan vi dokumentere vårt miljøfokus gjennom ledende nasjonale og internasjonale sertifiseringer for trelastbransjen.
Les mer om miljø og sertifiseringer for MøreRoyal

Lyst til å besøke Midnattsoltrappa? – Se mer info om turmålet hos Lavangen Fjellvandrerlag

Lyst til å oppleve trappeturer andre steder i landet? Se Visit Norways oversikt over noen av Norges flotteste trappestier

Inspirasjoner