MøreRoyal i bruk på spektakulære Vinslottet i Oslo

Utviklingen av den nærmere 43.700 kvadratmeter store eiendomsmassen i Vinmonopolets gamle tapperi er et monumentalt byggeprosjekt i norsk målestokk. Her er det valgt kvalitet i hver leveranse – og for de private uteområdene betyr dette selvfølgelig vakre og vedlikeholdsvennlige terrasser i MøreRoyal.

Foto: Dmitry Tkachenko

Utviklingen av HasleLinje – en ny bydel i Oslo

HasleLinje er en 100-mål stor eiendom som ligger mellom t- banestasjonene Hasle, Løren og Økern i Oslo. I hjertet av denne trekantede tomta ligger Vinmonopolets gamle tapperi, et ærverdig mursteinsbygg og en spennende arkitektonisk perle. Byantikvaren har omtalt bygget som enestående innen norsk industriarkitektur – og en perle vel verdt å verne om.

Bygningsmasse med en unik historie

Da Vinmonopolets produksjonsanlegg ble oppført på tomten i 1932, var dette Nordens største bygg og et storslagent monument over den industrielle utviklingen. Eierne Höegh Eiendom AS jobbet i flere år sammen med eiendomsselskapet Profier AS mot byantikvaren og plan- og bygningsetaten i Oslo med planene om å utvikle og bygge om industribygget.

Renoveringen av dette spennende bygget med den bevaringsverdige teglfasaden skapte forståelig nok også stor entusiasme da eierne utlyste sin arkitektkonkurranse. Samtidig sto utfordringene i kø. Her skulle et viktig historisk monument med en bevaringsverdig teglfasade skulle forvandles til moderne leilighets- og næringsbygg. Lista ble lagt høyt når det kommer til arkitektur så vel som miljøprestasjoner. Det var også viktig å ta med seg Hasles fortid inn i fremtiden.

Foto: Steffan Offergaard

Et utfordrende byggeprosjekt

Til slutt ble det Kristin Jarmund Arkitekter som stakk av med seieren i arkitekturkonkurransen. Med en såpass spennende historie knyttet til bygget, er var det en forutsetning å ivareta dette i det nye prosjektets arkitektur.

Foto: Dmitry Tkachenko

– Utfordringen har vært å bevare og samtidig åpne opp en så lukket bygning. Tapperiet som var her tidligere skulle ikke ha så mye sollys, så utfordringen for Kristin Jarmund Arkitekter var blant annet å få inn nok dagslys – samtidig som den bevaringsverdige fasaden ble ivaretatt i transformasjonen.

Prosjektleder Tone Lindemark hos Profier
Foto: Dmitry Tkachenko

Det nye Vinslottet er i dag blitt nærmest et kultsted helt annerledes enn alt annet av moderne bygg. Fellesarealer, leilighetsstandard og materialvalg er av høy kvalitet og påkostet utover normen for byggeprosjekter. Solid Entreprenør har vært en viktig bidragsyter som har vært villig til å strekke seg langt for å innfri arkitektenes visjon.

Et område med en rik historie og en spennende fremtid. Vi bygger et nabolag der folk kan leve og jobbe side om side. Vi kaller det balanse.

 

Utdrag fra bydelens nettside

Les mer om bydelen HasleLinje

Foto: Dmitry Tkachenko

Vinslottet – leiligheter med «New York»-vibber

Navnet «Vinslottet» ble nok valgt som en hyllest til bygningens historie som produksjons og lagerbygg for vin, øl og mineralvann. Det ferdige Vinslottet består i dag av både nybygg og rehabilitering. På toppen av den verneverdige originalkonstruksjonen er det bygget på tre etasjer, mens alt av gamle tilbygg og påbygg er fjernet. Første etasje byr på et et nesten 9000 kvadratmeter stort handelstilbud, mens de resterende fem etasjene består av totalt 225 leiligheter.

Leilighetene har gjennomtenkte, stilige og arealeffektive planløsninger, hvor mange av dem preges av den tidløse industrielle stilen som kjennetegnet bygget fra før av. Dette, sammen med en takhøyde på hele 3,7 meter, gir klare assosiasjoner til leiligheter i New York. Flere av de øverste leilighetene smykker seg også med en stor, privat terrasse som gir panoramautsikt til Holmenkollen, byen og fjorden.

Foto: Dmitry Tkachenko

MøreRoyal som en del av kvalitetsaspektet

I et prosjekt med høye krav til materialvalg, var MøreRoyal et naturlig valg når de private utearealene skulle utformes i prosjektets 225 leiligheter. Faktisk ble hele 60.000 lengdemeter terrassebord levert til prosjektet. Med MøreRoyal fikk uteområdene umiddelbart en high-end finish. Materialene som leveres ferdig fargesatt og royalimpregnert fra fabrikken krever ingen etterbehandling utover gjenforsegling av nye kappflater.

Vedlikeholdet for en MøreRoyal-terrasse er også minimalt – kun en årlig vask og royalimpregneringen holder materialene beskyttet og like motstandsdyktig år etter år. Terrassen vil først ha behov for påføring av ny olje etter 6-7 år, selv om noen velger å friske opp fargen tidligere. Så godt dokumentert er kvaliteten på MøreRoyal, at materialene faktisk kommer med en 50 års råtegaranti – forutsatt forskriftsmessig montering og vedlikehold. Det kaller vi kvalitet vel verdt et vinslott!

Les mer om MøreRoyal og vedlikehold

Produkter brukt i prosjektet:

Concise bryggedekke 34x145

Concise terrassebord

Se produktene her

Høythengende miljøsertifisering

I dag huser bydelen HasleLinje unike leiligheter og en handlegate. Rundt det gamle tapperiet er det bygget miljøvennlige, funksjonelle kontorbygg tilrettelagt for det nye arbeidslivet, og topp moderne boliger i grønne omgivelser. Bygningen er en integrert del av Oslos satsing på å skape grønne og bærekraftige byområder.

Foto: Dmitry Tkachenko\web

Vinslottet ble også utformet med høye miljøstandarder i tankene. Bygget er sertifisert i henhold til BREEAM-NOR Excellent, som er en internasjonal standard for bærekraftig bygging. Prosjektet har også mottatt Grønn Byggallianse-sertifiseringen «Miljøbygg», som er en norsk standard for miljøvennlige bygg.

Les mer om Breeam NOR
Les mer om Grønn Byggallianse/Miljøbygg

MøreRoyal – et godt miljøprodukt

MøreRoyal har gjennom årene blitt sertifisert, klassifisert og vurdert fra råstoff til ferdig bygg, med gode score i alle ledd. Materialene blir produsert av furu fra nordisk bærekraftig skog, selve produksjonsprosessen har lite utslipp og produktene har egenskaper som gir lang levetid. Materialene gir heller ikke farlig avfall eller forurensing av naturen. Dette er parameter som gjør MøreRoyal til et miljøvennlig og trygt valg, både i dag og for fremtiden, og produktene brukes derfor gjerne i miljøsertifiserte bygg.

Les mer om MøreRoyal og miljø

 

 

Inspirasjoner