Alt om kledning: Typer, priser, trender, brannsikkerhet m.m.

Enebolig med kledning i landlige omgivelser.
Foto: Lediard Foto AS

Hva slags kledning bør du velge når du bygger nytt hus? Hva bør du tenke på ved skifte av kledning under oppussing? Hvilken kledning passer best til hytta? Spørsmålene er mange i en byggeprosess, og valg av kledning er ofte ett av de viktigste valgene du tar.

Ulike typer kledning gir forskjellig utseende og egenskaper. Riktig valg for ditt prosjekt starter med å sette seg inn i de ulike typene av kledning på markedet og hvordan de egner seg for ditt byggeprosjekt.

Innhold

  1. Hva er kledning?
  2. Hva er de vanligste typene kledning?
  3. Hva er royalimpregnert kledning?
  4. Hvor mye koster kledning?
  5. Når må man bytte utvendig kledning på hus?
  6. Er bytte av kledning søknadspliktig?

Hva er kledning?

Kledning er et lag materialer som festes utenpå vegger. Kledning for hus brukes først og fremst for å beskytte mot vær og vind, men det har også mye å si for utseende, akkurat som din egen bekledning.

Kledninger kommer i mange varianter og prisklasser med forskjellig funksjonalitet. Som oftest er det ønskelig med brannsikker og vedlikeholdsfri kledning. Samtidig har folk flest et budsjett å forholde seg til.

La oss derfor snakke litt om priser på kledning og hvor brannsikker/vedlikeholdsfri de egentlig kan bli. Et annet aktuelt spørsmål er når man bør bytte kledning på hus? La oss starte med det grunnleggende. Et veloverveid valg av kledning begynner med å få orden på begrep og kledningstyper.

Hva er de vanligste typene kledning?

I denne artikkelen retter vi fokuset mot utvendig trekledning og de vanligste kledningstypene for hus og bygg. I den forbindelse er følgende spørsmål en gjenganger:

Hva er best av stående og liggende kledning?

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet, men det handler i større grad om utseende enn funksjonalitet. Både stående og liggende kledning kommer i mange forskjellige varianter som er mer eller mindre motstandsdyktige mot vær og vind.

Kledningens funksjonalitet avhenger altså i større grad av kvaliteten på selve treverket. Liggende og stående kledning gir derimot et ganske annerledes uttrykk. Stående kledning får huset til å se høyere ut, mens liggende kledning gir et bredere uttrykk.

Hva som er best for ditt bygg kommer an på arkitektur, miljø, nabolag og personlig smak. Visse typer hus kler stående kledning bedre enn andre, mens andre ganger kan det være lurt å tenke på nabolagets helhetlige uttrykk.

Det vil altså si at svaret på hva som er best av stående og liggende kledning er forskjellig fra hus til hus. Om du er i tvil, er det lurt å ta kontakt med din lokale ekspert på kledning.

Dobbelfals kledning

Fals er innkuttet eller fresen som går langs yttersiden på kledningsbordene. Dobbelfals kledning er panel med fals på begge sider. Den ene falsen forsvinner under nabobordet mens den andre falsen har en synlig profil.

Dobbelfals kledning finnes i både stående og liggende varianter med mange forskjellige design. Om du fremdeles synes dette med dobbelfals høres kryptisk ut kan du lese mer i vår artikkel om denne typen utvendig kledning.

Enkelfalset kledning

Som navnet tilsier, har enkelfalset kledning kun fals langs den ene siden. Det gjør at kledningsbordene ligger oppå hverandre i «trappetrinn». Panelet blir altså liggende skrått med en tydelig skyggeeffekt under hvert bord.

Enkelfalset kledning er alltid liggende. Den er enkelt å feste, gir et klassisk utseende og har god lufting bak kledningen. Dobbelfals kledning gir flere muligheter med tanke på stil og uttrykk. Enkelfalset kledning er enkel i ordets rette forstand, men samtidig klassisk og tidløs.

Tømmermannskledning

Tømmermannskledning eller rektangulær kledning er veldig utbredt i Norge. Det er en meget allsidig trekledning fordi type og dimensjon på materialene kan tilpasses etter ønske. Tømmermannskledning gir et klassisk og eksklusivt uttrykk.

Weatherboard

Weatherboard motstår vanskelig værforhold spesielt godt og har en karakteristisk skrå profil. Bordene er altså tynnere i overkant enn underkant. Weatherboard kledning er alltid liggende og mye brukt til hus, boder og levegger.

Faskledning

Faskledning kjennetegnes av skrå fals på begge sider, noe som gir et karakteristisk og klassisk utseende. Som regel er faskledning stående, men kan også brukes liggende. Talgøs faskledning heter Buerkledning.

Villmarkspanel

Villmarkspanel er en kledning som beholder treets naturlige kontur. Som regel er bordene brede og røffe i ytterkant, noe som gjør denne kledningen godt egnet for hus og hytter med natur på alle kanter. Per i dag er ikke villmarkspanel en del av sortimentet som leveres i MøreRoyal.

Perlestaff panel

Perlestaffkledning blir også omtalt som rundfas og er typisk for visse typer trearkitektur, som for eksempel sveitserstilen fra siste halvdel av 1800-tallet. Det er med andre ord en klassisk kledning med historisk svung. Per i dag er ikke perlestaff panel en del av sortimentet som leveres i MøreRoyal.

Hva er royalimpregnert kledning?

Royalimpregnering er en kvalitetsstandard som forteller deg at kledningen er dobbelt behandlet. Det innebærer at materialene først trykkimpregneres, før de deretter kokes i olje under vakuum. Talgø er kjent som en av landets ledende leverandører av royalimpregnerte materialer og merkevaren MøreRoyal – med 50-års råtegaranti.

I 2023 lanserer Talgø en ny versjon av MøreRoyal med forbedret brannmotstand, MøreRoyal kledning 2.0. Talgø er faktisk første leverandør som kan tilby royalimpregnert kledning som tilfredsstiller alle myndighetens krav i klasse D på markedet, noe som forsterker hvor unikt produktet er. Kledningen vil heller ikke endre brannklasse etter montering, da produktet er helt ferdig og klart til bruk.

Hus med royalimpregnert kledning.
Foto: Lediard Foto AS

Hvor mye koster kledning?

Ifølge ryktene på Google koster det i gjennomsnitt 2000 kroner per kvadratmeter å bytte kledning. I realiteten kan det koste alt mellom 1500–3500 kroner, avhengig av ditt prosjekt, behov og ønsker.

I tillegg er det en del andre faktorer som spiller inn. Hvordan er tilstanden på huset? Hva kreves av forberedelser, tilpassing og etterisolering? Hvor stort er prosjektet/huset, og kan jobben kombineres med andre oppgraderinger som reduserer totalkostnaden?

Det er mange forhold å ta stilling til når du skal sette opp eller skifte kledning. Som regel er det best å forhøre seg med fagfolk. Om du vurderer å skifte kledning kan det være nyttig å kontakte din lokale ekspert på kledning.

Hvilken kledning er billigst?

Gran og furu er de mest utbredte tresortene som brukes til kledning, derfor er de også rimeligst. I det siste har riktignok kledning av seder, osp eller eik blitt mer utbredt, men disse er likevel dyrere enn trekledning i gran eller furu. Talgøs MøreRoyal er laget av nordisk furu.

Når må man bytte utvendig kledning på hus?

Utvendig kledning må byttes når den har tatt skade av værforholdene. Fuktskadet, sprukket eller råtten kledning bør skiftes så fort som mulig for å forhindre mer alvorlige skader på resten av bygget.

Dersom kledningen ikke byttes i tide, kan fuktskader og hussopp spre seg og gi store skader på bærende strukturer. For å unngå lignende problemer i fremtiden er det også viktig å velge en ny kledning av god kvalitet som passer dine behov.

Ingen kledning er vedlikeholdsfri

Mange kledningsleverandører like å skilte med vedlikeholdsfri kledning, men faktum er at levende trekledning aldri kan bli vedlikeholdsfri. Det er nettopp derfor en god kledning kan vare i 50 år, fordi den tilpasser seg omgivelsene.

Hos Talgø sier vi at MøreRoyal kledning er vedlikeholdsvennlig. Det vil si at den krever lite vedlikehold fordi materialene er royalbehandlet.

Med lanseringen av MøreRoyal kledning 2.0 vil det også si at brannklassen forblir den samme selv etter behandling.

MøreRoyal har 50-års råtegaranti, men kledningen må likevel tas godt vare på. Les mer om dette i vår FDV om MøreRoyal kledning og tretak. (FDV: Forvaltning, drift og vedlikehold.)

Er bytte av kledning søknadspliktig?

Vanligvis er ikke bytting av utvendig kledning et søknadspliktig prosjekt. Unntaket er om den nye kledningen medfører betydelige endringer på husets fasade. Et eksempel på dette kan være at vinduer og dører skiftes samtidig med kledningen og dermed gir huset et nytt utseende.

Når det kommer til privatboliger vil det ofte være en skjønnssak om endringen er så stor at prosjektet blir søknadspliktig. Om det kun er snakk om kledning, som for eksempel moderne kledning på gammelt hus, er det i de aller fleste tilfeller ikke nødvendig å skrive søknad.

Kilder

Building and Environment: The design of cladding
Designing Buildings: Cladding for buildings
Sintef: Royalimpregnert trekledning og brannsikkerhet
Store Norske Leksikon: Kledning
Study.com: What is cladding?
Your Home: Cladding systems