Trender for uterommet 2024 – disse 6 bør du se nærmere på

Flere og flere setter større og større pris på hjemmet som et viktig fristed, og mange ønsker kanskje å ta følelsen av sommerferie inn i uterommet. Denne artikkelen tar for seg seks trender for uterommet som kan være med på å løfte din hage opp til det nivået du synes den bør ligge på!

1) Staycation – investering i eget hjem

For noen år siden ble begrepet «staycation» lansert – altså det å tilbringe ferien (stort sett) hjemme. Det ble popularisert etter finanskrisen i 2008, men det finnes mange andre grunner enn økonomien for å holde seg hjemme i ferien. Noen liker helt enkelt å ha fri – hjemme – og da prioriteres oppgradering av uteområdet i stedet for mer eller mindre dyre ferieturer – for eksempel!

MøreRoyal er kjent for sitt lave vedlikeholdsbehov og holdbarhet, og er derfor svært egnet til å spille en av hovedrollene i oppgraderingen av uteområdet. MøreRoyal er produsert av bærekraftig nordisk furu som først trykkimpregneres, før det blir vakuumkokt i olje. Denne særegne beskyttelsen sørger for at MøreRoyal leveres med 50 års råtegaranti og et vedlikeholdsbehov godt under den gjennomsnittlige trevaren. MøreRoyal leveres fiks ferdig, klar til montering uten behov for etterbehandling!

Les deg opp på vedlikehold av MøreRoyal

For hva er vel bedre enn en deilig kopp kaffe ute på terrassen i det morgensola står opp og du har hele dagen foran deg? Den som bruker MøreRoyal sparer nemlig tid når man ikke trenger å beise og etterbehandle hvert år. For kledning trengs det først etterbehandling med olje etter 10-20 år, mens for terrassebord går det 6-7 år før man må etterbehandle.

Grønnsakshage: Grønnsakskasser laget av sviller i MøreRoyal grå
Den viktigste delen av jobben er å lene seg litt tilbake, ta en kopp kaffe og se hvor fint det blir.

MøreRoyal er en investering i eget hjem – og en investering i mer fritid.

2) Forleng terrassesesongen

Norge, og for så vidt Norden for øvrig, er ikke best kjent for Sydenvær og -temperaturer. Da hadde vi strengt tatt ikke trengt, vel, Syden.

Men er det noe vi nordmenn er glade i så er det terrasseliv, og vi strekker oss gjerne langt for å forlenge sesongen så langt vi kan. Da er det lurt å velge produkter som kan være med å bidra til det, og som samtidig tåler at været står på. Så hva kan du finne på for å få en ekstra kveld på terrassen?

Finn ut mer om terrassebord fra MøreRoyal her

En trend mange hagedesignere er opptatte av er å viske ut skillet mellom ute og inne. En robust terrasse slik at man kan gå utendørs på sokkelesten er en naturlig løsning på dette. Tenk også på overbygg, for det vil være en løgn å si at det ikke kommer regn i sommer. Og vil du ta det et skritt lengre, så kan du også se på hvordan du kan få varmet opp uterommet. Da blir plutselig terrassen et koselig samlingspunkt til langt utpå høsten!

Og skulle du ønske deg litt bort fra husets fire vegger, sånn bokstavelig talt, så kan du jo vurdere om en hagestue er greia for deg? Da får du en skjermet plass der det måtte passe deg å sette den opp. Og med MøreRoyal så får du i tillegg en holdbar og vakker hagestue som kan brukes hele året – om du vil.

Finn ut mer om hagestuer og hvordan de kan kombineres med utebod

Foto av hagestue i MøreRoyal brun. Kveld.
En hagestue med glassdører og oppvarming kan du sitte i hele natta om du vil!

3) Naturlige materialer

Det har blitt mer trendy enn noen gang å velge naturlige materialer til uterommet sitt. Faren for å gjenta seg selv er stor, men nå er det nå en gang slik at hvis skoen passer…

MøreRoyal er nordisk furu som går gjennom produksjonsprosessen og som kommer ut med en garanti og en varig og naturlig kvalitet. Under prosessen med vakuumkoking i olje, så tilsettes også fargepigmentene. Det som kommer ut er MøreRoyal i de kjente og vakre fargene: brun, grå, natur, oker og svart. Men når vi sier fargepigmenter så mener vi pigmenter.

Naturlig og transparent overflate – her vist med fargene brun og svarte profillekter. Foto: Lediard Foto AS

Ferdig MøreRoyal har en transparent overflate som viser treets overflate og struktur. Det gir et autentisk og naturlig uttrykk til ethvert uteområde.

Samtidig skal vi være de første til å innrømme at MøreRoyal ikke nødvendigvis er svaret på alt. For et best mulig resultat oppfordrer vi til å mikse MøreRoyal med andre, naturlige materialer. Skifer for eksempel!

Skifer og MøreRoyal henger sammen

Halvor Bakke
Grå Concise terrassebord i samspill med skifer og overbygg gjør at man kan sitte ute selv på vinteren. Foto: Ragnar Hartvig
Grå Concise terrassebord i samspill med skifer og overbygg gjør at man kan sitte ute selv på vinteren. Foto: Ragnar Hartvig

4) Allsidig uterom

En annen trend mange hagedesignere er opptatt av er at uteområdet skal være mer enn bare et «pretty face». Man må også kunne bruke den til noe. Da er det bare fantasien som setter grensene.

Mange ser på uteområdet som en forlengelse, eller speiling, av hjemmet, og da nevner vi i fleng: sitteområder, kjøkken, spiseområde og kanskje til og med en seng!

Se hvordan gjengen i Eventyrlig Oppussing lagde himmelseng på svaberget

Himmelseng og terrassesone i MøreRoyal-materialer. Foto: Ragnar Hartvig
Himmelseng og terrassesone i MøreRoyal-materialer. Foto: Ragnar Hartvig

Glem heller ikke møbler! Kanskje er det en plassbygd benk som mangler? Hva med oppbevaringsrom under sittebenken? Kanskje en stor trapp som funker like godt som både bord og sitteplass? Eller hva med flyttbare utemøbler så du kan jakte sola hele dagen?

MøreRoyal kan hjelpe deg langt på vei med å viske ut skillet mellom inne og ute. Og for ganske mange så sitter man kanskje ikke på all verden med areal å utfolde seg på heller. For den som føler seg truffet her, så er det enda viktigere å tenke smarte løsninger og ta en skikkelig vurdering på helheten først.

Sju tips til terrasser foran rekkehus og småhus

Sittebenk med integrert lagringsplass under og plantekasser som rygglen. Kreativt, smart og arealeffektivt! Foto: Lediard Foto AS
Sittebenk med integrert lagringsplass under og plantekasser som rygglen. Kreativt, smart og arealeffektivt! Foto: Lediard Foto AS

Det er som sagt bare fantasien som setter grensene, og når det kommer til det å skape et allsidig uterom så finnes det i tillegg mange trendy DIY-prosjekter som selv de mest tommelfingrede blant oss kan pludre med. Kanskje sitter du igjen med noen rester etter å ha bygd terrasse eller skiftet kledning? Da kan du sjekke ut våre DIY-oppskrifter og se om du finner noe du har lyst på!

Sjekk ut våre DIY-prosjekter her

5) Vertikale uteområder

I fortsettelsen av det å utnytte begrenset areal til å bygge opp ditt ultimate uteområde, så finnes det jo en retning man gjerne finner litt mer plass likevel. Se opp!

Spesielt for den som ønsker å få inn litt grønne planter på små områder er oppover veien å gå. De robuste alternativene du finner i MøreRoyal er svært godt egnet til denne bruken, så mye koker ned til å planlegge ut fra ønske, behov og plass til rådighet. Noen har plass til en pergola, mens andre kanskje vil ramme inn en sone med levegger. En effektfull og lite romstor løsning kan være en hageportal, og om ikke noe annet så kan du jo sette opp en klatrevegg for plantene.

Se hvordan vår gjestedesigner Ingunn Anvik laget hageportal

Hageportal i MøreRoyal for å dele inn hagesoner, og som tåler klatreplanter ved behov! Foto: Lediard Foto AS
Hageportal i MøreRoyal for å dele inn hagesoner, og som tåler klatreplanter ved behov! Foto: Lediard Foto AS

Vertikal utforsking av uteområdet er et praktisk og trendy konsept for både små hager og små uterom, uavhengig av hvilke behov du måtte ha. Om du ønsker klatreplanter som roser, klematis eller kaprifol, eller om du foretrekker urter eller små grønnsaker så spiller det naturlige uttrykket til MøreRoyal på lag med naturen.

Vi vil likevel skyte inn at det i tillegg til å være et praktisk konsept, så bidrar det jo også til et større biologisk mangfold og kan være med på å understreke et uttrykk som også sier noe om bærekraft.

Som fører oss til:

6) Bærekraftige valg

Bærekraft blir bare viktigere og viktigere for oss alle sammen, og noe vi alle må forholde oss til. Bærekraftige valg blir derfor stadig viktigere når det kommer til design og utvikling av uteområdet også. MøreRoyal tilstreber å ligge i forkant av denne utviklingen, og har gjennom årene blitt sertifisert, klassifisert og vurdert fra råstoff til ferdigvare med god score i alle ledd.

Les mer om MøreRoyal og miljø

Og så er nå det formelle én ting, men like viktig er den praktiske siden av det bærekraftige med MøreRoyal. Med egenskaper som 50 års råtegaranti er det også rimelig god gjenbruksverdi på produktene, noe som særlig gjelder Concise Collection fra MøreRoyal.

Terrasse, trapp, plantekasse, sitteplass og bordplass i grå Concise terrassebord. Foto: Lediard Fotot AS
Terrasse, trapp, plantekasse, sitteplass og bordplass i grå Concise terrassebord. Foto: Lediard Fotot AS

Concise Collection er for så vidt premium-versjonen av MøreRoyal, og er designet for moderne arkitektur – så tankene flyr kanskje fort i retning av «DYRT!». Men Concise Collection er ganske gjennomtenkt når det kommer til stykket.

For med kledning fra Concise Collection får du muligheten til å montere kledningen med skjult innfesting, så da kan du fint gjenbruke, flytte på og tilpasse med materialet du allerede har gått til innkjøp av – uten å tenke på skruehull, flising eller andre vederstyggeligheter.

Concise kledning, setersvart
Concise kledning med skjult innfesting i MøreRoyal®

Og på lektene fra Concise Collection er det samme overflate på alle sider, som betyr at hvis uhellet nå skulle være ute og skruen havnet litt feil så vender du bare lekten og skrur inn der du egentlig skulle. Det eneste du må huske på er å påføre litt MøreRoyal olje (i den fargen du har valgt) på kappender og andre steder der overflaten har blitt brutt. Sånn for å være på den sikre siden.

Her kan du finne ut mer om Concise Collection

7) Nyt fritiden

Joda, strengt tatt var det bare seks trender vi skulle ta for oss, men vi slenger på en siste bonustrend – den viktigste av dem alle.

Det viktigste du kan gjøre med uteområdet ditt er å tilpasse det dine behov – så du faktisk får brukt det til å slappe av! Er ikke det litt av poenget?

Huske å puste! Foto: Silje Chantel Johnsen
Huske å puste! Foto: Silje Chantel Johnsen

Det kan jo fort bli litt jobb med slike prosjekter, så vi vil oppfordre deg til å puste med magen, gjøre det du skal, og så koser du deg med den morrakaffen, griller den pølsa og nyter noe duggfriskt fra en glassflaske når sola står på som verst.

Ikke glem å kjøp inn is til ungene!