Alfa Krogh: Slik planlegger du din egen hage

Mange går rundt og tenker at det er rom for forbedring i hagen eller uteområdet. Enten der foran den kommende sesongen, midt i sesongen, eller man har gjort seg opp noen refleksjoner når vinteren nærmer seg. Hagedesigner Alfa Krogh har samlet noen gode tips til deg som ønsker en funksjonell og vakker hage som du kan nyte i mange år fremover.

Hent inspirasjon og finn din stil

Før man tar fatt på den kanskje viktigste fasen, planleggingen, er det klokt å gjøre seg opp noen tanker om hva man liker. Noen er velsignet med grønne fingre og ønsker masse planter, mens andre kanskje heller vil snekkere og bygge terrasse. Første steg på veien er uansett å finne sin stil man vil gå videre med.

– Hent inspirasjon på nett og sosiale medier. Det finnes så mange fine kontoer der ute, så ta vare på bilder du liker og sett sammen din egen collage. Da blir det enklere å finne ut hvordan du vil ha det.

LES MER: La deg inspirere av Alfa Krogh på Instagram

Legg en plan

Når du har gjort deg opp noen meninger om hva du liker og hvordan du vil ha det, er det på tide å legge planen for hvordan du kommer dit.  Og selv om du ikke er grafisk designer av yrke, anbefaler Alfa å lage skisser.

– Gå ut i hagen og ta mål. Deretter lager du en enkel skisse der du setter inn det du ønsker. Det kan gjerne bli noen skisser før du blir fornøyd, betrygger hun.

Poenget er i alle tilfeller at en skisse gir deg bedre oversikt og gjør det enklere å se for seg hvordan de forskjellige elementene vil se ut sammen. Det gjør det også enklere å se hvordan man eventuelt kan sette sammen forskjellige soner.

LES MER: Mer inspirasjon til hage og uteplass

God planlegging er også god økonomi, skal vi tro Alfa:

– Hageprosjekter som ikke er gjennomtenkte blir fort veldig dyre. Man risikerer også at man blir misfornøyd etter noen år, og så vil man endre på nytt.

Velg materialer med omhu

Som en del av planleggingen må du også tenke over hvilke materialer du vil bygge med. Det handler gjerne om kost opp mot nytte. MøreRoyal er ganske enkelt ikke det billigste alternativet på markedet, men over tid viser det seg at regnestykket jevner seg ut.

– Velg holdbare materialer som krever mindre vedlikehold.

LES MER: Slik vedlikeholder du MøreRoyal

Når det kommer til materialvalg, anbefaler Alfa også at man begrenser antall materialer.

– Hold deg til en tre til fem forskjellige materialer for å unngå et rotete uttrykk. Tenk i tillegg på å skape en sammenheng mellom inne- og uterommet. Videreføring av farger og materialer er en måte å gjøre det på, fortsetter hun.

Én ting om gangen

Når inspirasjonen har fått fotfeste, planleggingen er gjennomført og materialene innkjøpt, er det lett å la seg rive med. Men anbefalingen fra Hagedesigneren er sterk og klar:

– Å starte på mange prosjekter samtidig blir ofte krevende og kan fort ødelegge gleden ved hagearbeidet.

Ved å ta ett og ett prosjekt, og gjøre det enkelte prosjekt ordentlig, blir det enklere å passe på at hver sone eller område av hagen blir både funksjonelt og vakkert før du går videre til neste. Og kanskje like viktig: du gir deg selv muligheten til å nyte feiende flotte resultater underveis.

Og da får du påfyll av motivasjon også.

Hagearbeid er til for å nytes.

Alfa Krogh

Alle foto: Alfa Krogh