Klassisk og stramt

Gjesteblogger

Nina Lunde

Influencer med lidenskap for interiør, Talgø ambassadør og instagrammer @villafloris

Reglene for hva som passer til ulike hjem, har blitt mer liberale, og stadig flere velger å blande klassisk med stramt på uteplassen.

Som de fleste andre, gikk vi et par runder i tenkeboksen før vi landet på materialer til det nye uteområdet vårt. Jeg har alltid ment at det ikke er noe alternativ til hvite gjerder med hvitt hus, men endret heldigvis raskt mening.

Stramme lekter

Jeg liker å blande ulike mønster i interiøret, og begynte å leke med samme tanke på uteplassen. For å lande på en beslutning, ble grå lekter i MøreRoyal lagt mot det hvite panelet på huset, og vi bestemte oss for å gå for stramme lekter på gjerdet.

Rekkverk av lekter i MøreRoyal
Klassiske hvite hjem kler en stram uteplass med lektegjerder i MøreRoyal.

Både hvitt og grått

Hele tomten vår er inngjerdet. Vi har hvite tradisjonelle gjerder på terrassen foran huset, men har grått på alt fra MøreRoyal på den nye uteplassen. Det lengste gjerdet med lekter, har en høyde på 180 centimeter for å skjerme innsyn. Gjerdet er bygget med lekter på midten av stolpen, for å gi naboen det samme utrykket på sin side, som hos oss.

Hus Nina Lunde

Mye sollys

Vi har gått for to centimeter leggeavstand mellom hver lekt, for å slippe inn mest mulig sollys. Dimensjonen er 34×45 Concise lekt og vi har brukt 48×98 stolper i samme materiale. Hensikten med gjerdet er ikke full skjerming, men en kombinasjon av skjerming og innslipp av lys. Vi er mer opptatt av luft og lys gjennom gjerdet, enn fullt privatliv, og kompenserer i stedet med busker og trær foran gjerdene.

Rekkverk av lekter i MøreRoyal
Hensikten med gjerdet er ikke full skjerming, men en kombinasjon av skjerming og innslipp av lys.

Alle klarer jobben

Det er et middels vanskelig prosjekt å bygge gjerder. De aller fleste klarer å sette opp lektegjerder, så lenge man leser seg opp på fremgangsmåten. Det er også viktig å sette seg inn i kravene som stilles til en sikker konstruksjon. Hvis terrassen er mer enn 50 centimeter fra bakken, er det påkrevd med rekkverk.

Stående eller liggende

Gjerder kan enten bygges stående eller liggende. Vi valgte stående fordi det gir en illusjon om et smalere og høyere gjerde. Til sammenligning oppleves et liggende gjerde som lavere og bredere.

Lekter på halve tomten

Vi har et klassisk uttrykk på hjemmet vårt på forsiden. Med en gang man kommer opp oppkjørselen, og kjører til den doble garasjen vår, endres fasaden på huset. Vegg i vegg med garasjen er det bygget en platting med lektevegger. Som på lektegjerdene, er også lektene montert stående, for å gi en illusjon om en høyere vegg.

Klassisk stil

Hjemmet vårt er bygget i 1911, og har en takhøyde på tre meter i hver etasje. Vi har 400 kvadratmeter å boltre oss på, i tillegg til en leilighet over dobbeltgarasjen. Mye av tiden vår brukes på uteplassen, uansett sesong. Barna elsker å være ute, og vi prøver å være ute som mye som mulig.

Mest mulig utetid

Når man flytter stuen ut i hagen fra våren til høsten, er det ekstra stas med en gjennomtenkt uteplass med nok soner til hele familien. For å skjerme de ulike sonene, har vi bygget lektevegger mellom ulike plattinger, og på pergolaen.

Gjerde av lekter

Pergola med lektevegg

Den nybygde pergolaen har delvis lektevegg på tre av sidene. I veggene på pergolan har vi brukt liggende Concise-lekter i dimensjonen 45×45 skrå med reisverk av 48×198 i samme materiale. Vegg i vegg med pergolaen er det bygget en stor solseng med plass til tre til fire mennesker. Bak solsengen er det murt et stort blomsterbed på flere meter for beplantning og hindring av innsyn. Tanken er å plante trær og busker langs lektegjerde, som går langs hele tomten

Selektiv beplantning

Målet med den varierte planteplanen, er å dekke gjerdet der det er mye innsyn. Vi ønsker å bevare mest mulig av gjerdet, uten å skjule det med planter. Det har tatt tid å bygge uteplassen helt selv, og det fint å hvile øyet på noe man har arbeidet med i mange måneder, for å komme i mål.

Stort lektegjerde

Vi bor i Nordstrandsskråningen i Oslo, hvor tomtene ligger på grunnfjell som perler på en rad, med utsikt mot Oslofjorden. Lektegjerdet som går langs hele tomten vår, er bygget etter terrenget. Gjerdet har ulike høyder fra den nederste plattingen til pergolaen på toppen av tomten. Lektegjerdet i MøreRoyal ble hevet med 30 til 60 centimeter etter hvert som terrenget endrer seg. Hevingen av gjerdet faller helt naturlig på tomten, og vi trengte ingen beslutningstid på prosessen.

Rekkverk av lekter i MøreRoyal
Lektegjerdet har ulike høyder, og er tilpasset det skånede terrenget i Nordstrandsskråringen.

Minimalt vedlikehold

Vi valgte materialer fra MøreRoyal fordi produktene kan stå i 10 til 20 år uten noen form for etterbehandling. Vær, vind og sollys påvirker materialene, men uten risiko for råte. Den lange vedlikeholdsvennlige levetiden er mulig på grunn av MøreRoyal-prosessen, hvor olje føres inn i treet, for å bevare behandlingen best mulig. Investeringen er vel verdt, for alle som ønsker å vente lengst mulig, med vedlikehold på uteplassen.