Hjemme hos Marianne Stensrud, kreativ leder i Bohus

Hjemme hos Marianne Stensrud og Torgeir har det de siste årene hersket hektisk aktivitet. Når man trives godt hjemme er det nemlig befriende å legge ned litt innsats rundt egne husvegger, så her har både hus og hage fått massevis av «tender loving care» de siste årene. Nå har Marianne og Torgeir omsider en bolig som passer dem som hånd i hanske. Og resultatet? Det snakker for seg selv. Bli med inn, da vel!

Hjemme hos Marianne Stensrud - uterom med spilerekkverk og hagegruppe
Hjemme hos Marianne Stensrud er det lagt like stor vekt på at man skal trives ute som inne. Foto: Ragnar Hartvig

Hvem:
Marianne Stensrud, 55 år
Eksponeringsdesigner / scenograf / fotostylist / kreativ leder i Bohus
«Partner in crime» Torgeir har interesse for snekring, golf og ølbrygging
@marianne__stensrud (Instagram)
Prosjekt:
Totalrenovering av hus med tilhørende uteområde
Design av uteområde:
Marianne Stensrud

Borte bra, men hjemme best

Hjemme hos Marianne Stensrud - eksteriør av hus
Hjemme hos Marianne Stensrud kombineres ulike typer materialer – med suksess. Foto: Ragnar Hartvig

Å bygge drømmeboligen trenger ikke å bety at du må starte fra scratch. Å bygge nytt er dyrt, og stadig flere tar derfor utgangspunkt i dagens bolig og satser på en heidundrande renovering i stedet. Med en klar plan og litt kreativitet er det nemlig fullt mulig å skape gull av gråstein.

– De siste årene har vi virkelig totalrenovert hjemmet vårt, inkludert uteområdet. Vi bruker mye tid utendørs i egen hage, og ønsket samme standard og stil over hele fjøla, sier Marianne.

Hjemme hos Marianne Stensrud - foto fra uterom med spilerekkverk, sittegruppe og hengekøye
Et uterom som inviterer til bruk, uansett aktivitet. Foto: Ragnar Hartvig

Og akkurat det er et tips du ikke bør la løpe fra deg, for et hjem er så mye mer enn alt som skjuler seg bak husets fire vegger. Mens man tidligere gjerne bygget en avlang kasse langs en av husets fire vegger og kalte det en terrasse, tar man nå det hele flere sjumilssteg lenger. Ute er det nye inne, og det brukes tid og krefter på å løfte uterommet til nye høyder. Det gjør også at materialvalget kommer i fokus på en helt annen måte enn tidligere.

– Materialvalg handler både om design og egenskaper, påpeker Marianne. For vår del ønsket vi materialer som matchet de øvrige valgene vi hadde tatt på og i huset. Og selv om det kanskje er lett å glemme, så kommer faktisk også terrassematerialer i ulike design, dimensjoner og farger.

– I stedet for å plukke med deg det billigste er det vel verdt å bruke litt tid på valget, for det billigste nå er kanskje ikke det billigste i lengden, når du summerer innkjøpspris, vedlikehold og varighet. Og vedlikeholdsvennlige materialer var rett og slett et must her i gården. Som så mange andre lever vi travle liv, og ønsker ikke å bruke de korte sommermånedene her til lands til å beise eller bytte ut plattinger. Vi investerte heller i kvalitet, så vi kan kose oss med familie og barnebarn rundt et stort bord bugnende av god mat i stedet.

Hjemme hos Marianne Stensrud - detaljfoto av utebenk / hengekøye
Utstrakt bruk av MøreRoyal i uterommet hos Marianne og Torgeir. Foto: Ragnar Hartvig

Les mer om MøreRoyal og egenskapene til royalimpregnerte materialer her

Et prosjekt uten målstrek

Hjemme hos Marianne og Torgeir stiller Marianne med de gode idéene, mens Torgeir utfører etter beste evne. Sammen er de et godt team, og duoen har som regel alltid et prosjekt på gang.

– Du vet, man blir liksom aldri ferdig. Heldigvis. Det er bare naturlig at vi stadig inspireres og tar med oss tankene hjem til egen hage. Men det betyr jo ikke at vi totalrenoverer hvert femte år. Små grep og justeringer er alt som skal til for litt fornyelse, forsikrer Marianne.

Hjemme hos Marianne Stensrud - detaljfoto av utekjøkken
Eget utekjøkken. Det enkle er ofte det beste. Foto: Ragnar Hartvig

Og hos Marianne og Torgeir har det blitt en del prosjekter etter hvert, de fleste av dem i MøreRoyal, noe som har skapt et helhetlig og gjennomført uterom.

– Uterommet har rett og slett fått litt velfortjent oppmerksomhet de siste årene. Her er det blitt etablert ulike soner ved hjelp av plattinger, trapper og levegger. Fargene på materialene var virkelig avgjørende for oss, og vi har valgt grå terrassebord kombinert med setersvarte lekter / spiler. De naturlige fargene «setter seg» etter at de har stått litt, noe vi synes er veldig vakkert. Og vi har brukt inspirasjon fra spileelementer i kjøkken, bad og inngangsdør som utgangspunkt for ideéne ute, slik at stilen er gjennomført hele vegen.

Hjemme hos Marianne Stensrud - foto fra uterom med spilerekkverk, sittegruppe og hengekøye
Spiler går igjen i uterommet hos Marianne. Lekkert! Foto: Ragnar Hartvig

Mariannes og Torgeirs uterom

Skal du i gang med uterommet i sommer, start i en ende, og ta det hele «pø om pø». Ofte lønner det seg å gå for en maraton i stedet for en sprint, slik at du kan justere kursen undervegs. Men lag deg likevel en overordnet plan å ta utgangspunkt i, så du hele tiden har målet i sikte.

Å bygge et uterom med platter og trapper som skaper ulike nivåer er et annet hett tips. Å ha alt på en flate kan fort bli monotont og ensformig. Tenk også på hva de ulike nivåene og sonene skal brukes til, og tilpass byggeprosjektet til det enkelte formål. Hva med en lesekrok når du vil finne roen, eller et avskjermet område for litt solslikking på etterlengtede, varme sommerdager?

Hjemme hos Marianne Stensrud - foto fra uterom - solsenger
Egne soner skaper en definert hage. Her er Mariannes soldekk. Foto: Ragnar Hartvig

– Ta utgangspunkt i omgivelsene, og bygg uterommet rundt dette, tipser Marianne. Tomten huset vårt ligger på består av flere nivåer nedover mot en bekk i enden av tomta. Det har resultert i at vi har måttet bygge en del trapper ned mot uteområdet, noe som bryter opp uttrykket sammenlignet med et helt plant uteområde. På platten har vi også et overbygg, et lite must i nordiske land hvor solen ikke alltid spiller på lag, selv om vi gjerne vil sitte ute. Området er utformet slik at vi får et rent uttrykk, ved å bruke samme type materialer i litt ulike farger.

Produktfoto: MøreRoyal terrassebord UNO i grå

MøreRoyal terrassebord: UNO i grå

Terrassebord UNO med rill er et ensidig terrassebord i MøreRoyal® Grå (RG.25). Materialene er ferdig fargesatt i en transparent gråfarge som vil gråne videre med påvirkning av sol, vær og vind. Stilen passer like godt for den moderne boligen som for hytta.

Les mer om UNO terrassebord her

– Vi har også bygd en veranda på ca. 20 kvm. på enden av huset, fortsetter Marianne. Her har vi utgang fra 2. etasje og kan derfor nyte utelivet både nede og oppe. Verandaen fungerer fint som overbygg og gir le til sofagruppen i underetasjen. Vi synes det ble et fint design-element med svarte lekter / spiler på undertaket, og siden rekkverket på terrassen og leveggene er bygget med svarte lekter blir det hele gjennomført og gjenkjennelig.

Hjemme hos Marianne Stensrud - foto fra uterom med spilerekkverk og sittegruppe
Verandaen fungerer som overbygg i 1. etasje, slik at uterommet kan brukes uansett vær. Foto: Ragnar Hartvig

– Levegger har flere funksjoner, og er derfor et godt designelement i uterommet, påpeker Marianne. En levegg skaper selvsagt le, men kan også bryte opp og definere soner, samt hindre innsyn. Hos oss er leveggen satt opp med integrerte sittebenker som skaper et fint miljø. Disse kan benyttes til å sitte på og egner seg også til plassering av potter eller annen dekor. Benkene er også en del av konstruksjonen og fungerer som avstivning av den lange veggen.

– Vi er faktisk ekstra fornøyde med leveggen i spiler. Den har blitt visuelt fin mot bekken og det grønne på baksiden, og den avskiller innsynet til tomten på en fin måte. Samtidig er den luftig på en varm dag. Det er fort gjort å bygge seg inne med en levegg som er for tett.

Hjemme hos Marianne Stensrud - detaljfoto av spilerekkverk i MøreRoyal setersvart
Luftige levegger lar naturen komme tett på. Foto: Ragnar Hartvig

MøreRoyal lekter / spiler: Concise

Concise fasadelekt rett har fire like sider og finnes i 4 dimensjoner. Concise fasadelekter har en høyere kvalitet, og et stilrent og moderne design.

Les mer om Concise lekter / spiler her

Leveggens reisverk er i justert (k-virke).

– Små prosjekter er ofte prikken over i’en, understreker Marianne. De kan tilføre mye til totalinntrykket, selv om det ikke er disse prosjektene som tar mest tid. Vi har flere slike prosjekter, som gjør at uterommet heves til nye høyder. Oppe på leveggen har vi for eksempel bygget en pergola-lignende konstruksjon som kan benyttes til oppheng av planter. Etter hvert vil klatreplantene slynge seg opp langs denne, og danne et organisk, grønt innslag. Langs leveggen har vi også bygd et lite utekjøkken med hyller til urter o.l., perfekt for enkle måltider utendørs i hagen. Vi har også satt opp en sittebenk på vegen opp mot hagen. Denne fungerer som en avslutning mot gressbakken, med et bed med strå, bambus og busker.

Restematerialer? Hva med å bygge et utekjøkken eller en sittebenk? Foto: Ragnar Hartvig

Oppskrifter på enkle DIY-prosjekter i MøreRoyal finner du her

Mariannes tips til deg som skal i gang med uteområdet:

1. Gå gjerne i gang selv, men lytt til erfarne fagfolk

– Det er mye du kan klare å bygge selv, men kjenn din begrensning. Det er viktig at alt holder høy nok standard. Vi valgte derfor å få snekker til å bygge alt av reisverk, men har lagt alle spiler og terrassebord selv, sier Marianne. Da var vi trygge på at grunnarbeidet var 100%, og fikk samtidig ned totalkostnaden ved hjelp av egeninnsats.

2. Det tar tid, men detaljer teller

– Hos oss ble terrassebordene lagt med 0,5 cm mellomrom og med skjult innfestning. Mye jobb, men resultatet er så mye bedre når du ikke ser alle skruefestene. Vi var litt usikre på valg av avstand mellom terrassebordene, men er veldig fornøyd med 0,5 cm da dette gjør det lettere å rengjøre, koste å spyle plattingene.

Hjemme hos Marianne Stensrud - detaljfoto av stråhatter
Foto: Ragnar Hartvig

Ønsker du mer inspirasjon til uterommet?

Inspirasjoner