Hjemme hos @martehelgetun.no – Marte Helgetun

I Surnadal kommune på Nordmøre bor allround designeren Marte Helgetun med mann og barn, samt et knippe sauer. Her driver Marte sitt eget suksessfulle firma, Design by Marte Helgetun, hvor hun har gjort strikking til levebrød, med flere bokutgivelser under beltet, og med strikkedesign i fokus. Og nå som hobbyen har blitt til heltidsjobb, ja, da fant Marte rett og slett en annen arena hvor hun kunne finne roen. Velkommen til Surnadal – og Martes fantastiske uterom.

Portrettfoto av Marte Helgetun
Marte Helgetun. Foto: Lediard Foto AS

Hvem:
Marte Helgetun og Råg Schei. To barn, Ellen på 8 år og Jo på 13 år.
15 sauer med 24 lam, katten Gråpus og to flaggermus i taket.
@martehelgetun.no (IG) / @hagetid (IG) / martehelgetun.no (webside)

Hvor:
På en liten gård i Surnadal på Nordmøre
Prosjekt:
Oppgradering av hovedhuset på gården – samt massevis av prosjekter utomhus
Design:
Marte Helgetun

Les mer om gjesteblogger Marte Helgetun her

Våningshus. Tretak i natur mot svart kledning, på gården hos Marte Helgetun.
Velkommen til Marte!

Når hobbyen blir levebrød

For noen år siden ble redskapshuset på gården til Marte og Råg omgjort til gårdsbutikk. Her driver Marte firmaet Design by Marte Helgetun AS med stort engasjement og stødig hånd, og de siste årene har strikkedesign tatt det meste av tiden. Det som startet som en enkel blogg, utviklet seg nemlig raskt til å bli mye mer. I dag jobber derfor Marte som designer og strikkebokforfatter på heltid.

– Det tok litt av, for å si det mildt, sier Marte med et smil. – Men det har vært en utrolig lærerik og morsom ferd. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at når hobbyen blir levebrød, så trengs det kanskje en ny arena for å virkelig senke skuldrene på fritiden. For min del ble dette hagedesign, og jeg har brukt mye tid på å skape meg det uterommet jeg har drømt om her hjemme. Men idéene er fortsatt mange, så det kommer garantert mange flere prosjekter fra meg, forsikrer Marte.

Les mer om noen av Marte Helgetuns prosjekter i MøreRoyal her

Martes mange prosjekter i MøreRoyal

Marte er opprinnelig fra Rindal kommune i Trøndelag. Slik kan man kanskje si at hun har vokst opp som «nærmeste nabo» til Talgø, som produserer MøreRoyal i stor skala i nabobygda Surnadal. Og siden Martes far var byggingeniør og lidenskapelig opptatt av kvalitet, ble det naturlig å ty til MøreRoyal da Marte og Råg skulle oppgradere gården de bor på. Og prosjektene med MøreRoyal, de er det etter hvert blitt mange av:

1. Oppgradering av hovedhus med MøreRoyal tretak

Våningshus. Tretak i natur mot svart kledning, på gården hos Marte Helgetun.
Våningshuset har fått tretak i natur, som nå har grånet noen år. Se så lekkert!

Det første prosjektet som ble påbegynt var en oppgradering av selve hovedhuset på gården. Her gikk Marte til slutt for tretak (link), et valg som satt langt inne, men som likevel kjentes riktig. Og med materialer i fargen natur, som gråner naturlig over tid, har magefølelsen bare blitt bedre med årene.

– Jeg hadde aldri sett tretak på en gårdsbygning før, så jeg var veldig spent på om jeg skulle tørre. Jeg fikk fort støtte fra de som jobbet med byggesaken vår i kommunen, og arkitekten og byggherren var begeistret. Og jeg har virkelig ikke angret ett sekund! Taket har rett og slett blitt finere og finere, og er nydelig nå som det er værbitt og grått.

MøreRoyal tretak

MøreRoyal tretak er vakkert, varig og miljøvennlig. Vi har et godt utvalg med flere varianter, også takbord med strammere linjer og et mer moderne uttrykk.

Les mer om klassiske og moderne tretak i MøreRoyal her

2. Påbygg i MøreRoyal

Våningshus med moderne påbygg på gården hos Marte Helgetun.
Moderne møter klassisk. The perfect match.

Av og til er det helt riktig «å bryte reglene». Siden Marte og Råg bor i en gammel gårdbygning, dukker det gjerne opp en del uskrevne regler for hvordan ting skal gjøres, for eksempel når det kommer til påbygg. Men behovet for å få inn lys i boligen trumfet heldigvis alle uskrevne regler, og ved hjelp av arkitekt fikk Marte og mannen tegnet et nytt påbygg som passer en moderne familie.

– Påbygget vårt bryter jo med den tradisjonelle stilen til et gårdsbygg, men vi synes vi har gjort dette på en smakfull måte. Det moderne påbygget har en stor glassfasade som vender ned mot elva, men siden påbygget er på baksiden av huset oppleves det tradisjonelt sett fra forsiden. Ved å bruke MøreRoyal kledning (link) i fargen natur har vi også tonet ned påbygget, og det glir fint inn i omgivelsene her på gården.

Våningshus. Tretak i natur mot svart kledning, på gården hos Marte Helgetun.
Tretak i natur glir godt inn i omgivelsene på gården hos Marte og familien.

MøreRoyal kledning

MøreRoyal kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur.

Les mer om kledning i MøreRoyal her

3. Gårdsbutikk i MøreRoyal

Gårdsbutikk i MøreRoyal. Design by Marte Helgetun.
Gårdsbutikken til Marte. Her er det det mulig å få kjøpt seg strikkeoppskrifter og garn – eller et duftlys og lakris, om du heller foretrekker det.

Da Marte startet sitt eget firma begynte hun i det små, med gårdsbutikk inne i selve gårdsbygningen. Etter hvert som populariteten økte ble det imidlertid klart at det kunne være greit å få et tydeligere skille mellom jobb og fritid. Så da var det bare å ta redskapshuset på gården nærmere i øyesyn, og se om det kunne være et egnet sted for en ny butikk.

– Det var så deilig at redskapshuset kunne brukes til gårdsbutikk. Det gjennomgikk selvsagt en «ekstrem forvandling» før det kunne tas i bruk, men med ny kledning i MøreRoyal og inngangsparti i bryggedekke var mye gjort. Innvendig gjorde vi også en hel del, så nå er lokalene topp moderne. Det er veldig kjekt å kunne ta imot alle kunder i egne lokaler.

Bryggedekke 28x145, setersvart

MøreRoyal bryggedekke

OBS: Bryggedekke har endret profil

Les mer om bryggedekke i MøreRoyal her

4. Små og store terrasser i MøreRoyal

Detaljfoto av grove dimensjoner i MøreRoyal.
Grove dimensjoner sørger for at uttrykket ikke blir for puslete, når tomten er stor.

Kontrasten mellom det moderne påbygget og det klassiske gårdshuset har Marte også valgt å videreføre utendørs. Siden Marte og familien bor på gård er det store hus og arealer på eiendommen, og utfordringen ble å få de ulike områdene til å ikke virke for «puslete». Marte har brukt mye tid på å skape soner som står seg godt alene, men som også gir et flott, helhetlig uttrykk totalt sett.

– Vi har valgt å gå for grove dimensjoner flere steder for å gi inntrykk av volum. Jeg synes dessuten at robuste og røffe sviller blir en fantastisk kontrast mot terrassebord i mer tradisjonelle dimensjoner. Jeg har også brukt fargekontraster på terrassene. Her er det setersvarte detaljer mot naturfargede eller grå terrasser. Kombinasjonen er rålekker!

concise_graa_28x120

MøreRoyal terrassebord

Klassisk stil med eller uten riller, moderne stil med rette kanter og overflate med struktur som gir den børstede følelsen. Valget er ditt!

Les mer om terrassebord i MøreRoyal her

5. Hagestue til ihuga laksefiskere

Marte og mannen Råg bor like ved lakseelva Surna. Her står spente fiskere klare langs elva, når startskuddet for laksesesongen smeller mellom fjellene den 1. juni. Alle som har besøkt Nordmøre vet imidlertid at værgudene kan være kranglete her i Midt-Norge, om det er aldri så mye sommer. Men Marte og Råg, de vet å ta godt vare på sine gjester.

– Vi er så heldige å ha en lakseelv som går gjennom eiendommen vår. Her har vi faktisk fått satt opp en hagestue i MøreRoyal til alle laksefiskerne som fisker i området. Den er like kjekk enten det er sol eller regn, forsikrer Marte. – Hagestuene fra Talgø har derfor flere bruksområder enn man skulle tro, ler Marte.

Hagestue_1805_grå

MøreRoyal hagestuer og uteboder

Sjekk ut våre royalimpregnerte hagestuer og boder, eller design din egen med vår 3D byggmodul.

Les mer om hagestuer og uteboder i MøreRoyal her

Trodde du dette var alle Martes prosjekter? Da må du nok tro om igjen!

Med hage som ny hobby har Marte de siste årene også tryllet frem en rekke små og store prosjekter i MøreRoyal, til bruk i uterommet. Mange av disse DIY-prosjektene finner du allerede på bloggen vår, og følger du nøye med dukker det kanskje opp noen nye i løpet av sommeren?

Klikk her for ulike DIY-prosjekter i MøreRoyal – designet av Marte Helgetun

Marte og MøreRoyal

Stemningsfoto fra gården til Marte Helgetun
Stemningsfoto fra baksiden av våningshuset.

Med såpass utstrakt bruk av MøreRoyal på hele eiendommen er det naturlig å spørre. Hva er det som gjør at Marte er så begeistret for nettopp MøreRoyal?

– Vi har helt klart brukt mye MøreRoyal hos oss, men vi liker enkelt og greit materialene veldig godt. At trevirket holder høy kvalitet og krever lite vedlikehold er absolutt en stor fordel, men for meg som designer har også utseendet og hvordan de ulike produktene kan kombineres mye å si. At materialene er ferdigbehandlet i ulike farger gjør det enkelt å se for seg hvordan det endelige resultatet vil bli. Vi ble veldig glade da den setersvarte fargen ble lansert på markedet. Hadde den vært klar noen år tidligere hadde nok hele våningshuset hatt MøreRoyal kledning, ikke bare taket og påbygget. For meg har kontrasten mellom nytt og gammelt, setersvart og natur/grå vært gjennomgående i hele hagen og huset.

Martes tips til deg som skal i gang med uteområdet

  1. Du får til å bygge det du vil selv. Det er bare å prøve!

    Jeg har alltid hatt mange ideer og visst hvordan jeg vil ha det, men spurte alltid pappa om hjelp til å gjennomføre prosjektene mine. Nå har jeg lært meg å bruke saga selv, og det er utrolig gøy og gir en stor mestringsfølelse. Så klart vi fikser dette, damer!
  2. Ikke helt som planlagt? Prøv på nytt!

    En hage kan du enkelt endre. Hvis det ikke blir helt slik du så for deg, eller behovet har endret seg – skru det fra hverandre og start på nytt! Tenker du slik blir det liksom ikke så skummelt å starte heller.
  3. De små prosjektene er et fint sted å starte

    Et hageprosjekt trenger ikke å være så stort. Nå har jeg nettopp laget min egen en grønnsaks- og urtehage ved å snekre grove kasser av sviller. Det vil jeg absolutt anbefale! Etter hvert skal jeg også gjøre noen endringer i hagen, slik at vi kan g rundt huset uten å ta på sko. Noe for deg?

    Les mer om Martes grønnsakshage her – komplett med enkel DIY-oppskrift
Grønnsakshage: Grønnsakskasser laget av sviller i MøreRoyal grå
Martes grønnsakshage – et flott nybegynnerprosjekt.

Ønsker du mer inspirasjon til uterommet?