Fra overgrodd hage til smakfullt uteområde – med hagestue i sentrum

Da Beate Hulaas Grøseth og mannen Eirik kjøpte seg bolig på Heimdal i 2012 overtok de samtidig en stor tomt, nydelig opparbeidet med trær, bærbusker og blomster. Etter noen år kjente imidlertid familien at det begynte å bli på tide med en forandring. Resultatet ble et fornyet uteområde, godt tilrettelagt for sosialt samvær, komplett med hagestue fra Talgø PlusConcept.

Hjemme hos familien Grøseth

Hvem:
Familien Grøseth, med Beate og Eirik, Sivert på 23 år (bor ikke hjemme),
Hedda på 18 år og Vilde på 16 år
Hvor:
Heimdal i Trondheim
Hagestue:
Talgø PlusConcept, med eget design fra Talgøs 3D byggmodul

Fra arbeidskrevende hage til sosialt samlingssted

Selv om Beate og mannen var glade i den store og frodige hagen sin, så de også at det begynte å bli på tide å gjøre grep for at uteområdet ikke skulle kreve alt for mye av dem.

Vi har nok dessverre ikke vært like flinke til å ivareta tomten som forrige eier, og følte derfor på behovet for å fylle tomten med noe mer enn trær og busker, sier Beate. – På grunn av corona ble ferien feiret hjemme i fjor, og det gjorde at vi brått hadde tid og anledning til å ta de grepene vi hadde drømt om, nemlig å etablere en uteplass med tak.

Tomten har tidligere vært dekket av store trær og planter som har fått vokse fritt. Det hadde medført at et hjørne av tomten i stor grad bestod av stubber, nypebusker og et viltvoksende ugress. Her måtte noe gjøres.

Hmmm, på tide å forvandle ulendt terreng til hageidyll?

Siden vi ønsket å etablere et uteområde hvor vi kunne sitte skjermet for vær og vind, begynte vi tidlig å se på ulike hagestuer. Etter litt detektivarbeid fant vi ut at Talgø hadde noen modeller som passet veldig fint inn på vår tomt. I tillegg hadde hagestuene en stil og arkitektur som passer godt til huset vårt. For oss var det viktig at hagestuen blendet inn med omgivelsene ellers.

Les mer om hagestuer fra Talgø her

Kunnskap og service hos byggevarebutikken

Med et marked hvor hagestuealternativene er mange er det trygt å ha et sted hvor man kan få førstehånds informasjon og en diskusjonspartner. Et greit sted å starte er hos byggevarebutikker som forhandler produktene.

Vi har en stor Byggmakker-butikk ikke langt unna oss på Heimdal (Byggmakker Tiller), hvor det alltid er god hjelp og service å få, fastslår Beate. – Der hadde de også flere modeller fra Talgø PlusConcept utstilt. Der kunne vi se hvordan hagestuen kunne se ut og hvilke valg vi kunne gjøre selv. Det ga oss en trygghet før vi gikk videre i prosessen.

Skapte sin egen hagestue med 3D byggmodul

Med 3D byggmodul fra Talgø er det lett å lage en hagestue som passer til ditt uteområde.

Selv om Talgø PlusConcept kommer i en rekke standardmodeller er det både mulig å justere på disse, og å bygge sin egen, unike variant. Ønsker du å tilpasse eller lage eget design er det enkelt. Talgøs 3D byggmodul krever ingen nedlasting, og fungerer både på PC (anbefalt) og nettbrett.

Vi satte oss ned en kveld med brosjyre og PC, og begynte å planlegge ut fra hva vi så for oss. I byggmodulen kunne vi enkelt legge til og flytte vegger frem og tilbake, og samtidig få et godt visuelt bilde av hvordan det virkelig ville se ut. Når vi følte at vi hadde funnet den perfekte løsningen for oss tok vi kontakt med byggevarebutikken for å få noen tips og råd.

Gode råd ga økt bruksverdi

En hagestue med skyvedør gir en lun og god stemning – også når høsten melder sin ankomst.

De siste årene har stadig flere valgt skyvedører som tilvalg til sine hagestuer, for å kunne få en helt tett hagestue. Da kan du på en enkel måte stenge av hagestuen din for nedbør og vind, og unngår uinviterte gjester som fugler og naboens katt blant puter og pledd. Og det var nettopp dette tilvalget Beate og familien valgte å benytte seg av:

Vi hadde i utgangspunktet ikke tenkt å ha en tett hagestue, men etter anbefalinger så valgte vi det likevel. Det har gjort at vi kunne bruke stuen mye mer enn hvis vi ikke hadde dørene. Vi et derfor veldig fornøyde med den endringen, det har hatt mye å si for bruksområdet, og har hevet kvaliteten på sluttresultatet mange hakk, påpeker Beate.

At skyvedører i glass er kommet for å bli, er det derfor liten tvil om. Faktisk har etterspørselen vært så stor, at Talgø fra 2021 lanserer egne standardmodeller komplette med skyvedør.

Enkel prosess fra start til mål

Å bestille byggesett kan være skummelt. På forhånd er det vanskelig å vite om man har tatt det riktige valget, og både informasjonsinnhenting, tegning, bestilling, levering og montering er viktig for totalopplevelsen.

– Vi er veldig fornøyde med hele prosessen. Talgø hadde gode verktøy hvor det var enkelt å tegne sin egen løsning, og det var intuitivt og enkelt å bestille. Når vi skulle i gang med monteringen ble vi overrasket over hvor enkelt det hele var. Det var gode bruksanvisninger som gjorde at selv vi med minimal byggeerfaring klarte å gjøre hele jobben selv. Og siden byggesettet leveres som elementer gikk det jo rasende fort. Vi var også så uheldige å få levert feil list, men det ble raskt ryddet opp i, så oppfølging og kundeservice har vært upåklagelig.

Litt kreativt kaos mens bygget reiser seg – monteringen er godt undervegs.

Beate og familien har med andre ord oppnådd akkurat det de var på jakt etter. Nå samles de ofte i hagestuen for sosialt samvær med venner og familie. Her er det deilig å koble av når man har lyst til å komme seg ut av huset, og hagestuen brukes flittig av både ungdom og voksne til langt utpå høsten.

Når drømmen om hagestue er fullført – og kaffekoppen og sluttresultatet kan nytes.
Også ungdommene vet å sette pris på et område med 100% privatliv.

Inspirasjoner