DIY – GJØR DET SELV: Hagedesignerens trapp til skråning

Det er langt i fra alle uteområder som er ferdig opparbeidet, med fine, flate plener som «bare» trenger enkle løsninger. Mange uteområder kommer i nivåer, og det kan by på en utfordring når man ønsker å skape et helhetlig og tiltalende uteområde med skråning. Dette har hagedesigner Alfa Krogh funnet en smart løsning på.

Hagedesigneren Alfa Krogh har skapt et inspirerende uteområde utenfor eneboligen sin på Nesttun, utenfor Bergen. Og da hun skulle knytte sammen sonene i uteområdet, ble løsningen en vakker og praktisk trapp. I denne artikkelen kan du følge Alfa trinn steg-for-steg til hvordan du kan gjøre det samme.

LES MER: Ny gjestedesigner – Alfa Krogh

Planlegging og materialvalg

Alfa har en egen evne til å spille på lag med naturen når hun designer hage. Derfor var det viktig for henne å velge materialer med god holdbarhet, og som samtidig passet naturlig inn. MøreRoyal har derfor blitt en gjenganger i hagen til Alfa, og trappa er intet unntak.

Sjekk ut @alfakrogh på Instagram

Materialene Alfa har brukt er Justert konstruksjonsvirke i 48×198 mm til trappevangene, 48×98 mm til trappetrinnene, og terrassebord som bord til trappetrinnene.

Anbefalinger til trappa

– Selv om trapper kan lages i mange, kreative varianter, finnes det enkelte anbefalinger og sågar forskrifter som kan være greie å følge. Og en enkel tommelfingerregel er for eksempel at trinnene på trappa må ha god plass til en fotsåle, og at høyde mellom trinnene bør være lik, sier Alfa.

Inntrinnet på trappa skal ifølge gjeldende forskrifter være minimum 25 cm i ganglinjen. Ganglinjen skal ligge minst 30 cm fra trappens ytre begrensning.

– For at trappen skal bli best mulig å gå i, bør summen av to opptrinn og ett inntrinn være mellom 60 og 64 cm, og helst så nære 63 cm som mulig. Stigningsvinkelen bør samtidig være mellom 30 og 36 grader.

Samtidig tar hun høyde for at området du ønsker å bygge i fører med seg visse begrensninger, som for eksempel plassen du har til rådighet, og ikke minst stigningsvinkelen. Det er med dette som utgangspunkt at Alfa har laget denne oppskriften på en trapp som ikke er så vanskelig å få til.

Fremgangsmåte

Når materialene er innkjøpt og planleggingen er gjennomført, er det bare å sette i gang. Pass på så du har følgende utstyr tilgjengelig:

  • Sag
  • Skrumaskin
  • Målebånd
  • Vinkel
  • Lange skruer for å feste vangene

Steg 1:

Legg 48×198 på det høyeste punktet der trappa skal treffe.

Steg 2:

Del deretter toppen av trinnet med den vertikale høyden på punktet du skal feste den til. Gjør det samme på den nederste delen, men pass på så vinkelen er den samme som bakken.

Gjør tilsvarende på begge sider. Du sikrer vangene med lange nok skruer for å låse føttene – både oppe og nede.

Steg 3:

Pass på at avstanden mellom topp og bunn blir lik. Her det veldig viktig at du er nøyaktig for et bra sluttresultat.

Når målet er gjort, må du lage kasser som tilsvarer antallet du trenger. Antallet er basert på trappens lengde og dybden på trinnene. Kassen monteres nedover, og det kan være lurt å kappe opp 1-2 lengder for å bruke som mål på høyden mellom trinnene. Da sikrer du riktig høyde.

Steg 4:

Pass på at kassene sitter som støpt. Hvis avstanden blir stor, kan det være lurt med et ekstra beslag i midten for å sikre stabilitet.

Steg 5:

Fest terrassebord på hvert trinn.

Hvis du er rask og effektiv, har du en ferdig trapp i løpet av en ettermiddag. Men skulle det bli et helt helgeprosjekt så er det jammen greit det også!

LES MER: Finn mer DIY-inspirasjon her