Ny gjestedesigner – Alfa Krogh / @alfakrogh

På Nesttun utenfor Bergen holder hagedesigner Alfa Krogh og familien til. Og om du er interessert i hage og uterom, er Alfas Instagram-konto virkelig verdt et besøk. Den engang ensformige hagen som omkranser familiens tomannsbolig, er blitt totalt forvandlet til en spennende oase vel verdt å drømme seg inn i.

Hageinteressen inn med morsmelken

Alfas hageinteresse startet allerede som liten. Hun vokste opp med hagefrelste foreldre og en hage på 3 mål. Barndomsminnene av at foreldrene lot henne planlegge sine helt egne bed og kjøpe de plantene hun ønsket, sådde nok et frø i Alfa også.

– I barndomshjemmet fikk jeg dekorere og styre på som jeg ville, og jeg kunne holde på i flere timer. Jeg var også heldig som hadde besteforeldre med stor hage, så når jeg trengte nye prosjekter var jeg der, minnes Alfa.

Alfa vet å utnytte den bratte tomtens særegenheter – her har familien skapt en unik sittesone mot fjellet, med en liten jordbæråker i bakkant.

Hagedesigneren som ikke skyr unna en utfordring

Da Alfa og familien kjøpte boligen sin i Bergen i 2020, ble drømmen om en helt egen hage endelig virkelighet. Hun ble ikke skremt av en noe utfordrende tomt med til dels bratte skråninger og mye fjell.

Da jeg startet dette prosjektet var det viktig for meg at hagen ble utformet slik at den passet inn med landskapet rundt, samtidig som uterommet stod i stil til huset innvendig. Jeg elsker at det er en helhet som går igjen.

Alfa Krogh

Familiens eiendom er omringet av skog og et yrende dyreliv. Dette var det en selvfølge for Alfa å ta hensyn til i eget hagedesign. I stedet for å sprenge i fjellet for å tvinge hagen inn i enklere former, har Alfa bevisst brukt tomtens utgangspunkt for det den er verdt. Resultatet har blitt en hage med mange forskjellige nivåer og soner som spiller på lag med tomten.

Alfa har skapt en vakker etasjehage med miks av materialer og overflod av planter.

Makeover av en smal rekkehushage i Trondheim

En hagedesigner er trent i å se muligheter der andre ser utfordringer, og en smal, standardisert rekkehushage i Trondheim var intet unntak. På oppdrag fra eier Gunn Berit Johansen utøvde Alfa et lite mesterstykke på den smale tomten.
Les mer om hagedesigner Alfa Krogh sitt uteromsdesign for rekkehushagen til Gunn Berit Johansen / @hus10a

Fakta

  • Instagramkonto: @alfakrogh
  • Nettside: enhage.no
  • Hus: Tomannsbolig på Nesttun utenfor Bergen
  • Stil: Naturlig, kreativt og lunt
  • Her bor: 2 voksne og 4 barn
Lune soner og kontraster ved bruk av trevirke, planter og stein er en av Alfas spesialiteter.

Med begeistring for miks av naturmaterialer og soneinndeling

En ting er sikkert – når man trer inn i Alfas hage, får man umiddelbart WOW-faktoren. Her er det delikate sitteområder både for sosialtid og alenetid. Rundt om ligger lune soner i le for vestlandsværet og bugnende plantebed i etasjer. Alt bygget vakkert og naturlig inn i tomten. Hagen er Alfas fristed hvor kreativiteten får lov å løpe løpsk.

I hagen kan man ta seg frihet til å prøve og feile – med troen på at man lærer noe nytt hver gang. Det er akkurat dette jeg elsker med hagelivet; det er alltid noe nytt å lære.

Alfa Krogh

Alfa velger materialer til hagen sin bevisst med farger som glir godt inn. Hun har lagt sin elsk på kontrasten mellom svarte materialdetaljer mot frodige grønne plantene og naturfargede terrassebord. I tillegg har Alfa tatt inn masse elvestein i store og små former. De runde steinene mykner opp alt det andre, og gir et nydelig blikkfang.

En del av uteområdet er smart utnyttet med takoverbygg, utekjøkken og sittesone.

Alfas nye hageprosjekt i MøreRoyal

Denne sesongen skal hagearbeidet i en ny del av tomten påbegynnes – med MøreRoyal med på laget. I skråningen bak huset skal Alfa bygge seg oppover i nivåer med mange ulike prosjekter. Her vil det lages hagemøbler, og utformes trapper, platting, plantekasser og plantevegg.

Jeg gleder meg spesielt mye til å bruke setersvarte sviller til blomsterbed og støttemur. Det tror jeg kommer til å bli råflott. Og ikke for å snakke om de nydelige Concise terrassebordene i natur til platting.

Alfa Krogh
En kreativ og optimistisk Alfa ser store potensialer i skråningen bak huset.

Vi ønsker Alfa og familien lykke til med årets hagedesign og gleder oss til å følge utviklingen og se det ferdige resultatet.