Hagedesignerens tips når du skal planlegge hagen

Hagedesigneren Alfa Krogh driver nettsiden www.enhage.no, og har bistått mang en kunde med gjennomarbeidede planteplaner, tips til hageinnredning og smarte hagedesign. Hun er også hjernen bak hagedesignet til Talgøs egen gjestedesigner, Gunn Berit Johansen / @hus10a, og står bak planene for hennes nye uterom på Flatåsen i Trondheim. Her er Alfas tips og tanker:

Fra hage uten særpreg til en liten oase. Foto: Lediard Foto AS

Tips til bygging av terrasse

Uansett hvilken tomt du har, så er utgangspunktet sjelden en stor og plan flate. Det er derfor viktig å ta utgangspunkt i tomten, og mulighetene og begrensningene den gir. Spill på lag med naturen og omgivelsene rundt, og resultatet gir seg nesten selv. Sørg for at uteområdet flyter sammen med området rundt, og skap en naturlig helhet.

Skisse til hagedesign av Alfa Krogh
Innledende skisse til Gunn Berit Johansens uterom. Utarbeidet av hagedesigner Alfa Krogh.
Foto fra #hus10a, terrasse i MøreRoyal, Concise brun. Hagemøbler i fokus.
Ferdig hage med MøreRoyal terrasse i brun. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

Legg gjerne terrassebordene i forskjellige retninger, og bygg i ulike høyder eller nivåer, dersom du har muligheten til det. Mer skal det faktisk ikke til, før du får et uterom som er langt mer unikt, spennende og kult.

Tips fra hagedesigner Alfa Krogh
Tips fra en hagedesigner er alltid kjærkomment.
Hagedesigner Alfa Krogh. Foto: Alfa Krogh

Hageplanlegging for Gunn Berit Johansen / @hus10a

Ferdig hage med MøreRoyal terrasse i brun. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

Gunn Berit Johansen har et uterom med klassisk, norsk «rekkehus-standard», det vil si liten plass og naboer tett på fra begge sider. Og selv om uterommet er 8 meter langt, er det kun 2,5 meter bredt, noe som krever litt kreativ tankegang for å finne gode løsninger.

– Uterommet vårt bestod av en plen som ikke fungerte optimalt, både på grunn av jordsmonn og lysforhold. Vi bestemte oss derfor for at vi ønsket å bygge en praktisk terrasse i stedet, og ønsket da en terrasse som virkelig kunne løfte uterommet vårt til nye høyder. Og Alfa, hun hjalp oss med å se mulighetene, sier en entusiastisk Gunn Berit.

Les mer om Gunn Berit Johansen / @hus10a som gjestedesigner for Talgø her

Fra løse skisser til ferdig prosjekt

Små flater kan romme mer enn du tror. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

Når du skal planlegge et uterom er det sjelden noe sitter på første forsøk. Et tips er å lage noen få, enkle skisser, for deretter å vurdere hva man liker / ikke liker ved de ulike alternativene. Da er det langt enklere å komme frem til en løsning som sitter som et skudd til slutt. Og er det noe som er ekstra viktig for deg, sett dem ned som kulepunkt, og start med å finne løsninger som ivaretar disse spesielle behovene ekstra godt.

– Alfa lagde et design med en flott terrasse i to ulike høyder, med MøreRoyal terrassebord i brun som hovedelement, og MøreRoyal i setersvart som detaljer. For oss var det viktig at terrassen inneholdt rom for å skape ulike sittesoner, plass til massevis av grønne planter, og ikke minst at det var muligheter for oppbevaring. Alfa gjorde en helt strålende jobb, og for vår del var det kun små justeringer som skulle til før designet var klart, slik at snekkere og elektriker kunne ta fatt på arbeidet.

Concise terrassebord

I Gunn Berits hage falt valget på Concise terrassebord i brun som bærende element. Et moderne og stilrent terrassebord med strøken finish.

Les mer om Concise terrassebord her

Smarte løsninger

Har du som Gunn Berit liten plass? Da blir det desto viktigere å tenke ut smarte løsninger som ikke stjeler for mye areal.

– Nærmest boden har vi et område med heller hvor sykler står parkert. For å skjule dette litt mot terrassen, ble det tegnet inn blomsterkasser med tykke spiler som rammet inn det hele til et sykkelrom. Blomsterkassene har vi fylt med bugnende planter fra hagesenteret, så den endelige løsningen har blitt både praktisk og dekorativ, sier Gunn Berit.

Skisse til hagedesign av Alfa Krogh
Sykkelparkering på skissestadiet. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a
Sykkelparkering fullført – godt skjult av lekre plantekasser. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

– Siden oppbevaring var viktig for oss ble dette tegnet inn flere steder, og vi har endelig fått et uterom hvor vi kan skjule ting og tang under lokk, både under sittebenken og innerst i sykkelrommet, fortsetter Gunn Berit.

Foto av levegg / plantekasse og sittebenk i MøreRoyal. Kombinasjon av brun og setersvart.
Sittebenk med flere funksjoner. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

Å bygge uterom i borettslag

Bor du i et borettslag er det lurt at endelig høyde mellom tomtene avtales med de nærmeste naboene. Husk også at noen borettslag krever at du søker om å få bygge ut terrasser og platter, så sjekk opp hvilke regler som gjelder både i borettslaget og kommunen du bor i. Enkelte steder er det også ulovlig å endre fasade, derfor er det avgjørende å begynne i riktig ende, nemlig med å sette seg godt inn i gjeldende regelverk. Det er utrolig kjedelig å bygge et lekkert uterom, for så å finne ut at du må gjøre endringer, eller i verste fall fjerne det hele.

Nye byggeregler 2021 – enklere å bygge

Ønsker du mer inspirasjon til uterommet?