DIY: Spisebord og benker for hagen i MøreRoyal

Ja, vi elsker kule DIY-prosjekter! Hagedesigner og MøreRoyal-ambassadør Alfa Krogh har gitt oss oppskriften på sitt nye lekre og praktiske gjør-det-selv prosjekt – nemlig en komplett spisegruppe i MøreRoyal. Spisebordet og benkene er moderne, stilrene og har rom for mange. Og det beste av alt – royalmaterialene gir møbler som krever lite vedlikehold og tåler å stå ute året rundt.

Hagedesigner Alfa Krogh

Gjestedesigner

Alfa Krogh

Hagedesigner og hageinfluenser

Et gjør-det-selv prosjekt alle kan klare

Uterommet er de siste årene blitt like viktig for oss som arealet inne. Behagelige og praktiske hagemøbler er en viktig del av utvidelsen av utesesongen.

Alfa Krogh og familien ønsket seg en moderne løsning, med god plass til hele familien, i stil med resten av uterommet. Alfa har delt fremgangsmåten med oss slik at du også kan lage din egen vedlikeholdsvennlige spisegruppe.

Spisebordet og benkene er veldig enkelt å lage uten avanserte verktøy, og kan dimensjoneres basert på eget ønske.

Hagedesigner og MøreRoyal-ambassadør Alfa Krogh
DIY spisegruppe til uterommet || Spisebord og benker i MøreRoyal || Hagedesigner Alfa Krogh
En flott spisegruppe i MøreRoyal med plass for hele familien

Materialer spisebord:

TypeDimensjonerLengde
Concise fasadelekt rett34×45 mm55 m
Konstruksjonsvirke48×98 mm6 m
Stolpe95×95 mm2,8 m
Syrefaste skruer90, 75 og 55 mm
MøreRoyal Treolje
Mål spisebord: L 250 cm, B 100 cm, H 74,5 cm

Materialer benker (pr. stk.):

TypeDimensjonerLengde
Concise fasadelekt rett34×45 mm22 m
Konstruksjonsvirke48×98 mm6 m
Syrefaste skruer75 mm
MøreRoyal Treolje
Mål benker: L 206 cm, B 38,1 cm, H 43 cm

Materialbehov:

  • Sag
  • Skrumaskin med bit tilpasset skruer og trebor
  • Sirkelsag
  • Meisel
  • Rettvinkel

Fremgangsmåte Spisebord:

Steg 1:
Kapp alle sidene til rammen i 48×98 mm materialet. I hvert hjørne må du ta vekk halvparten av høyden og tilsvarende inn i planken for å la materialet bære seg selv med minst mulig skruer. Deretter skal kortsidene sammenføyes med langsidene. Husk å forsegle alle kappflatene med MøreRoyal Treolje.

Steg 2
Skru inn en 90 mm skrue i toppen av hver del. Husk å forbore, så unngår du at trevirket sprekker.

Steg 3:
Kapp støttebæringen til bordet og legg de kappede toppbordene oppå. La de få et overheng på siden med ca. 1 cm. og fest de til rammen med 75 mm skruer. Pass på å få jevnt mellomrom mellom plankene – i dette eksempelet er det 41,3 cm.

Steg 4:
Forbor to hull fra undersiden på hver av spilene (på yttersiden må du forbore skrått for at de skal treffe). Bruk 55 mm skruer for å låse bordplaten.

Steg 5:
Nå skal bordbeina lages. Det gjør du ved å kappe av deler av sidene på beina, slik at de kan skjøtes med resten av bordet. Slik får du best mulig bæring. Husk å påføre MøreRoyal Treolje for å forsegle alle sidene som er kappet.

Steg 6:
Fest beina til bordet ved hjelp av 6 skruer à 90 mm. (se illustrasjon). Pass på at beinet er i vinkel ved å bruke en rettvinkel, eventuelt en vater.

Steg 7
Snu bordet – og nyt ditt nye spisebordet som tåler å stå ute hele året!

En royalimpregnert spisegruppe tåler å stå ute og krever lite vedlikehold.

Fremgangsmåte benk:

Steg 1:
Kapp alle materialer i rett størrelse (se illustrasjon).

Steg 2:
Først skal beina monteres sammen. Repeter følgende to ganger: Legg langsidene (36,1 cm lekter) med kortsidene (25,1 cm) mellom. Den ene skal flukte helt i toppen, mens den andre skal plasseres ca. 8 cm fra nederst på beina. Bruk lommehull, eller skru i 2 skruer fra utsiden for å låse beina. Husk å forbore. Bruk en vinkel for å sikre at du har alle vinklene i 90 grader.

Steg 3:
Finn frem materialer i 48×98 mm og lag et kapp i hvert hjørne som tilsvarer spilene du bruker (34×45 mm). Fest støttebjelken i 48×98 mm midt på beina (14,5 cm på hver side) med en 80 mm skrue i topp og bunn. Pass på at skruen på toppen er noe forsenket inn i beinet.

Steg 4:
Legg på plass støttene (36,1 cm) til toppbordene og fordel de mellom yttersidene (se illustrasjon):

Steg 5:
Kle inn toppen med lekter / spiler (206 cm). De ytterste lektene skal ligge med 1 cm. over kanten på støttene, og 15 cm på utsiden av beina. Skru alle lektene fast fra undersiden.

Lykke til!

Vil du vite mer om gjestedesigner Alfa Krogh?

Hagedesigner Alfa Krogh har latt oss følge hennes spennende utvikling av egen utfordrende hagetomt på Nesttun utenfor Bergen. På den bratte, kronglete fjelltomten har Alfa og samboeren møysommelig jobbet seg frem – og gjort seg bemerket på Instagram med sine spennende og vakre løsninger for hagen sin.

Hagedesigner Alfa Krogh

Les vår presentasjonsartikkel om hagedesigner Alfa Krogh
Besøk @alfakrogh på Instagram
Besøk Alfas nettside enhage.no