DIY – Slik bygger du en benk av lekter

Hvis en benk til uteplassen har vært på ønskelista en stund, kan det være et godt alternativ å lage den selv. På den måten får du akkurat den stilen du ønsker deg.

En benk i hagen er både praktisk og dekorativt, og med enkle grep kan du bygge en selv. Det finnes massevis av design å velge mellom, men denne benken som er bygd med lekter er en av våre personlige favoritter. Like fin enkeltstående som kombinert med et hagebord.

Slik gjør du det

Understell:
2 stk. 42 cm stående lengder av 48×48 justert rekke og 2 stk. 26 cm liggende lengder av 48×48 justert rekke, monteres sammen til en ramme. Nederste liggende lengde monteres ca. 1 cm opp fra bakken. Lag 3 like rammer til understell på benken.

Bakside:
2 stk. 180 cm liggende lengder av 48×48 justert rekke monteres sammen ved å legge 1 cm tykke «skiver» av 48×48 mellom på tre steder, gjerne der bakside og sete skal monteres til understellsrammene. Deretter skrues disse 2 sammenmonterte rekkene til understellsrammene slik at underkanten av den øverste av rekkene flukter med overkanten av understellsrammene. 6 stk. 180 cm liggende lengder av 48×48 justert rekke monteres med 1 cm mellomrom nedover på baksiden av understellsrammene, under de to sammenmonterte rekkene.

Benk (sete):
6 stk. 180 cm liggende lengder av 48×48 justert rekke monteres med 1,5 cm mellomrom på toppen av understellsrammene. For å forsterke monteringa av den øverste og bakerste rekken, kan «skiver» av 48×48 settes mellom bakerste og nest bakerste rekke i setet, for så å skru rekken og skivene fast i nest bakerste rekke med lange skruer.

Hva betyr justert?

Justert er et faguttrykk som brukes om justert skurlast, dvs. trelast som er justert til korrekt mål etter tørking. Justeringen foretas oftest med høvelmaskin. Det er langt mindre dimensjonstoleranser på justert skurlast enn på vanlig skurlast, og flatsidene er plane

Husk å olje alle kappender undervegs, samt å bruke rustfrie A2 eller syrefaste A4-skruer.

Juster størrelse selv ved å tilpasse lengden og høyden

Tips til styling

Legg ut saueskinn langs benken – dekorativt og behagelig å sitte på…

Tegninger

Materialer

DelAntallTypeDimLengde
Understell6Juster lekt48×4842 cm
Understell6Juster lekt48×4826 cm
Bakside + benk14Juster lekt48×48180 cm
Bakside3Juster lekt48×481 cm
Benk3Juster lekt48×481,5 cm
+ A2 rustfrie skruer

Les hvordan du kan lage andre benker: