Slik planlegger du utekjøkkenet

Sommer! Lite slår norsk sommer og gode måltid ute. Det gjør at stadig flere får øynene opp for hverdagsluksusen med utekjøkken. Fra enkle, ferdigproduserte varianter til mer komplekse byggeprosjekter i egenregi – i sentrum står et ønske om å tilbringe mest mulig tid utendørs, også når vi lager i stand mat til hverdags og fest. Skal du bygge utekjøkken er det gjerne mye å tenke på, men sjekk ut våre tips, så er du garantert kommet flere viktige steg i riktig retning. Bon appetitt!

10 ting du bør tenke på når du skal bygge utekjøkken

Utekjøkken i MøreRoyal

1. Skal utekjøkkenet være en fast konstruksjon, bestå av løse deler eller være mulig å flytte på?

En fast konstruksjon innebærer en mer permanent løsning, mens utekjøkken med løse deler og flyttbare varianter på hjul gir mer fleksibilitet. En fast konstruksjon er gjerne mer stabil og plassbygges der du ønsker at utekjøkkenet skal stå over tid. Flyttbare løsninger gjør at du ikke er like bundet, men er vanligvis enklere varianter som også gir mindre funksjonalitet og plass.

2. Skal utekjøkkenet være enkelt – eller mer avansert?

For noen holder det at kjøkkenet er helt basic, med litt benkeplass som gir rom for å kappe salat, og noen lett tilgjengelige kurver med fat og bestikk. Andre ønsker derimot et kjøkken som nærmer seg fasilitetene innendørs, og ønsker både vann, avløp og strøm. Hvilken variant du velger er helt opp til deg, men husk at det er lurt å avklare dette før du går i gang med selve byggingen. Det er ofte mer komplisert å få en fullverdig løsning når man skal legge til funksjonalitet undervegs i prosessen.

3. Skal utekjøkkenet ha vann?

Utekjøkken i MøreRoyal

Ønsker du vann på kjøkkenet er det også mulig å søke til ytterpunktene; full installasjon av vann og avløp, eller enkleste løsning med mugge og vaskefat. Det er også fullt mulig å lage gode løsninger med vann fra hageslange. Uansett, det kan være kjekt med vann lett tilgjengelig på utekjøkkenet, både til matlaging og til vasking.

4. Skal utekjøkkenet ha strøm?

Ønsker du et lite kjøleskap på utekjøkkenet, er du avhengig av blenderen eller ønsker å kokkelere i varmen fra en terrassevarmer på kjølige kvelder? Da bør du også legge en plan for hvordan du kan integrere strøm i ditt utekjøkken. Et utekjøkken med strøm er kanskje luksus, men hvem ønsker vel ikke et snev av luksus i løpet av de korte sommermånedene vi får tildelt her i Norge?

5. Skal utekjøkkenet ha grill?

De fleste velger å kombinere utekjøkkenet med en eller annen form for grill. Her kan du bygge inn ulike løsninger, eller plassere en grill som går på gass eller kull i tilknytning til selve utekjøkkenet. Diskusjonen på hva som er best av gass eller kull holder vi oss behørig unna, men at grillmat hører sommeren til, det tør vi uansett å påstå.

Utekjøkken i MøreRoyal
Utekjøkken i MøreRoyal

6. Skal utekjøkkenet ha vegger?

Ønsker du en mer lukket konstruksjon og litt ekstra le for været, bygg med vegger. Bygger du inntil eksisterende bygg vil også dette kunne utgjøre en vegg på utekjøkkenet. Kanskje er det også aktuelt å bygge et tak og en nedfellbar lem i front? Fold ned lemmen når kjøkkenet ikke er i bruk, så skjuler du rot og skrot, og er trygg for at kjøkkenet ikke blåser fullt av rusk og rask.

7. Skal utekjøkkenet ha tak?

Et tak kan løses på flere måter, det kan være heldekkende og tett, eller det kan være delvis åpent, som en pergola. Det kan også være et utstikk over deler av kjøkkenet. Ønsker du fleksibilitet kan et tak som kjøres ut og inn etter behov være et like godt alternativ, som for eksempel en markise. De fleste foretrekker nemlig å trekke litt unna solsteiken når maten skal tilberedes, og skulle det høljeregne kan det fortsatt være hyggelig å tilberede mat ute, så lenge man står under tak.

8. Hvor mye arbeidsplass trenger du på utekjøkkenet?

Utekjøkken i MøreRoyal

Mens enkelte ønsker stort armslag, trenger andre kun en liten kjøkkenbenk. Tenk på hva kjøkkenet hovedsakelig skal brukes til, så får du også bedre begrep om plassbehovet. Er du av typen som tryller frem femrettere tilberedt i sous vide- og iskremmaskin, eller ønsker du et enklere liv med grillmat og salat? Husk bare at det alltid er lurt å innlemme gode oppbevaringsløsninger i utekjøkkenet. Slik slipper du å frakte ting frem og tilbake, og kan også rydde unna litt av rotet når tiden er kommet for å sette seg til bords.

9. Hvor skal utekjøkkenet plasseres?

Skal utekjøkkenet være i tilknytning til huset, eller ligge litt unna? Ligger utekjøkkenet nært huset slipper du kanskje litt billigere unna med tanke på tilgang til vann og strøm, men mange søker likevel sjarmen ved å ha et frittstående utekjøkken plassert nederst i hagen. Husk også å ta hensyn til vær og vind, og plasser gjerne kjøkkenet litt i le.

Utekjøkken i MøreRoyal

10. Lag en tegning

Før du går i gang, lag en tegning! Du trenger ikke være hagearkitekt eller bygningsingeniør, men en tegning med litt detaljer gjør alt så mye klarere. Som et minimum bør du ha med arbeidsplass, skap, hyller, kokeplass / grill og vaskeplass. Lager du en tegning er det ofte lettere å se hva som fungerer godt, og hva som må justeres, uten at du må rive et halvveis fullført mesterverk i hagen.

Utekjøkken med herregårdsstein og sviller i MøreRoyal®

Ønsker du et enkelt, litt grovt og rustikt utekjøkken? Sjekk ut vår oppskrift på utekjøkken med herregårdsstein og sviller i vår DIY-brosjyre. Utekjøkkenet kan enkelt tilpasses ulike uteområder. Juster selv størrelsen ved å tilpasse svillene i lengden og justere antall herregårdssteiner. Det er også mulig å lage utekjøkkenet uten bakvegg, om du ønsker det.

Utekjøkken i Eventyrlig Oppussing

Utekjøkken i MøreRoyal
Utekjøkken i MøreRoyal
Utekjøkken i MøreRoyal
Utekjøkken i MøreRoyal

Ønsker du å gå for Rolls Roycen innen utekjøkken? I første episode av sesong 5 dro Halvor Bakke og Eventyrlig oppussing for å pusse opp et feriehus beliggende i hjertet av Provence. Eierne, en fransk-norsk familie fra Sandefjord ønsket å pusse opp huset i en rustikk, fransk stil, og siden mannen i huset var kokk ønsket de bedre kjøkkenfasiliteter både ute og inne. Ute ble det derfor bygd et velutstyrt og praktisk utekjøkken i MøreRoyal®, et kjøkken eierne selv kunne garantere at ville bli flittig brukt.

Sjekk ut episode 1 i sesong 5 av Eventyrlig Oppussing på Viafree

Psssst!

Følg oss på Facebook og Instagram. Vi samarbeider med flere dyktige gjestebloggere som vil dele sine spennende DIY-prosjekter i løpet av sommeren og høsten. Kanskje dukker det opp flere moderne varianter av utekjøkken også etter hvert? 😉

Les mer om spennende DIY-prosjekter fra våre gjestebloggere

Foto: TMM Produksjon/TV3/ Lediard foto AS