Sjekkliste for terrasse – ved bruk av MøreRoyal

Av og til kan det være vanskelig å huske på alt når man skal hive seg ut i et nytt prosjekt. Derfor har vi utarbeidet en veldig enkel sjekkliste for terrassen, som du kan kaste et blikk på neste gang du skal bruke MøreRoyal. Så får du det beste ut av materialene og prosjektet ditt!

skru terrasse
sjekkliste møre royal
Foto: TMM Produksjon/TV3

1. Behandle alle kappflater

Husk å olje alle kappflater med MøreRoyal Treolje for å hindre at fukt trenger inn i treet, da dette kan forringe kvalitet og bli kosmetisk skjemmende. Kappflatene oljer du enkelt med pensel eller svamp.

Tips for effektiv oljing av kappflater:
Hell MøreRoyal Treolje i ønsket farge i en beholder. Legg i en svamp, og press kappflaten mot svampen til den er godt dekket med olje.

Svamp til bruk på kappflater

2. Bruk riktige festemidler

Det skal brukes rustfrie festemidler A2 eller syrefast A4 på alle MøreRoyal® produkter. Bruk alltid syrefaste festemidler A4 i maritime eller saltholdige kystmiljøer. Rustfritt eller syrefast stål er legert med krom og har derfor god motstandsdyktighet mot korrosjon. Det sikrer lang levetid både for skruer og materialer. Velg skruer fremfor spiker, det gjør at terrassebordene sitter bedre over tid.

3. Bruk riktig lengde på festemidler

Kontroller at skruene har riktig lengde før du begynner. Det holder som regel at skruene er cirka dobbelt så lange som tykkelsen på materialene. Eksempelvis bør du bruke minst 55 mm. skrue på 28 mm. terrassebord. For korte skruer vil gjøre at materialene ikke sitter godt nok til underlaget, for lange skruer vil kunne skade bakenforliggende konstruksjon.

4. Bruk riktig avstand på festemidler

Skru 1,5-2 cm fra kanten og 2,5 cm fra ende/skjøt. Skrur man for nær endene kan bordet få sprekker, og skrur man for langt inn mot midten av bordene kan treverket bøye seg. Ideelt er mellom 1 og 2,5 cm inn på bordet.

5. Bruk riktig leggeavstand

Materialer av tre vil utvide seg og krympe etter værforholdene. Følg krav til minimum spalteavstand mellom bord, skjøter og vegg. Terrassebord legges med 2-3 mm mellomrom – bruk gjerne tommestokken.

Tips: Glassfibermeterstokk er å foretrekke, eller dra av metallstykket i enden dersom du bruker tremeterstokk.

6. Sørg for god luftsirkulasjon

For å unngå fukt er det viktig med god luftsirkulasjon i konstruksjonen. Husk at terrassebord ikke skal legges helt inntil vegg. Det er nødvendig med en glipe mellom terrassebord og vegg for at vann skal kunne dreneres bort.

Unngå dette!
Vurderer du å legge terrassebord på bakken og slå på bord på sidene for at det skal være tett helt ned mot bakken? Ikke gjør det! Da får du et fuktig klima under terrassen, og terrassebordene vil svelle ut.
Husk at terrassebord bør legges 30 cm. fra jordkontakt.

7. Bruk riktig bjelkeavstand

Riktig bjelkeavstand på underkonstruksjonen gir en stabil og trygg terrasse. Terrassebord legges på bjelkelag med cc 600 mm. Sørg for at du bruker bjelker som er dimensjonert for formålet, og som tåler beregnet last fra snø, takras etc.

8. Skjøting

Ved skjøting av terrassebord, påse at bordene kuver samme veg for å få en fin skjøt.

9. Bruk lask ved skjult innfesting

Dersom man velger å montere med skjult innfesting må man legge lask/kloss på drageren ved alle terrassebordskjøter og -ender, slik at skruene får tilstrekkelig feste inn på terrassebordkanten. Se også leggeanvisning fra leverandør av skjultsystemet.

Lask?
Lask er enkelt forklart et trestykke som legges langsmed og sammenføyer endene på to bord, med den hensikt å styrke eller forlenge skjøten.

Sånn, det skulle det være det hele.
Skriv ut vår sjekkliste for terrassen – og kjør på!