Sesong 9: Eventyrlig Oppussing på Randøy

For den femte episoden av årets Eventyrlig Oppussing skal vi halvannen time nord for Stavanger, til Randøy, en øy i Boknafjorden med broforbindelse til fastlandet over Ølesundet. Her ligger det en sjøhytte fra 1969, som i sin tid ble bygd på restene av en dampsag som eksploderte i 1939, og som nå skal få seg en eventyrlig oppussing av MøreRoyal-ambassadør Halvor Bakke, som nok en gang har med seg Gustav og Torkel for å inspirere deg!

Sagbruket på Hovda

I motsetning til de fleste fjordene langs kysten vår, er Boknafjorden nærmest som en «havarm» å regne, og har heller ikke blitt gravd ut av isbreer. Det er først i forlengelsen av Boknafjorden, i de såkalte fjordarmene, at man for eksempel finner ikoniske Lysefjorden og Preikestolen. I munningen av to slike fjordarmer man finner øya Randøy. Og der, på Hovda, lå det en gammel dampsag der det jobbet opp til 15 personer på det meste. Men etter at sagbruket eksploderte i 1939, ble den nærmest stående som en ruin uten tak i nesten 30 år – helt til det ble satt opp en trekant i treverk som er hytta Halvor og gutta nå skal se på.

Ukens oppussingsobjekt ligger så nærme sjøen at en middels god kastarm treffer vannet fra verandadøren ut mot bryggen. Familien til Erik og Hanne har vokst med årenes løp, og for deres egen del har bruken av hytta gått opp i takt med egen alder. De ser flere utfordringer med hytta, men sliter med å se veien videre. Så hva er vel da bedre enn å gi Halvor og gutta frie tøyler?

Plana blir derfor å åpne opp hytta på alle vis. Målet er å gi mer lys og utsikt samt en bedre og mer åpen planløsning. Det betyr for eksempel at trappa, som før oppussing tar «halve stua» ifølge Halvor, rett og slett må flyttes. I tillegg flyttes kjøkkenet til bakveggen, murveggen skal det skjæres hull i og et nytt, stort vindu skal settes inn. I overetasjen skal det legges nytt gulv, tak og vegger skal males og ikke minst skal Gustav plassbygge en fem meter lang sofa. Og ute får MøreRoyal hovedrollen når brygga og terrassen skal kobles sammen!

Høydeskrekk, HMS og hyttekos

Gustav får hjelp av en betongskjærer med det nye vinduet i førsteetasjen, og starter samtidig med den nye trappa. Halvor på sin side utfordrer høydeskrekken når han bestemmer seg for å male taket i andreetasjen. På grunn av takhøyden trenger han stillas, og det blir ikke enklere når Gustav demonterer trappa. Men som plaster på såret får Halvor æren av å skjære ut hullet til den nye trappa – med motorsag!

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

I tillegg til ansvaret utendørs, faller det også på Torkel å sette opp det nye kjøkkenet. Den veien blir delvis til mens han går, men resultatet blir minst like bra som det var før! Alle fronter får ny, sort folie, i harmoni med sort benkeplate og sorte hvitevarer. Resultatet blir et moderne og vakkert, nytt kjøkken, med både fusion-kran og oppvaskskuff.

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

I overetasjen må Gustav legge nytt gulv før han kan lage en ny, plassbygd sofa, mens Halvor stadig utfordrer høydeskrekken når han tar med stillaset ut for å male kledningen i sin absolutte favorittfarge: Dempet sort.

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

Det kan bli lange og intense dager når hele hytter skal pusses opp på en ukes tid, så det er perfekt timing når Halvor tar med Torkel og Gustav til de Snøhetta-tegnede Bolder Lodges med utsikt mot Lysefjorden. Et perfekt sted for et godt måltid og litt refleksjon før en god natts søvn.

Belønningen er å møte eierne når vi er ferdige, men det er også motivasjonen.

Halvor Bakke

Moteriktig catwalk i MøreRoyal

Som nevnt fikk Torkel hovedansvaret utendørs. Eksisterende terrassegulv og bryggedekket får seg et strøk med terrassebeis for å ikke bli helt overskygget av splitter ny MøreRoyal. Plana er å binde sammen terrasse og brygge med en «catwalk» som går i samme høyde som terrassen, med trapp ned til brygga.

Foto: Ragnar Hartvig

Resultatet blir en bred og vakker catwalk, helkonstruert i solid og robust MøreRoyal som tåler både naturkreftene og de mer fasjonable krefter som måtte bevege seg mellom hytte og brygge. Det kan forresten være verdt å merke seg Torkels tips om å avslutte med endebord skjært i 45 grader, noe som gir en ekstra flott finish.

Og som prikken over i-en lager Torkel to store, grønne solsenger i vakker kontrast til det brune MøreRoyal-bordet. Da er det bare å hoppe i sjøen og nyte et bad! Og Halvor og gutta? De kan catwalke inn i neste ukes Eventyrlig Oppussing.

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

MøreRoyal-produkter brukt i episoden fra Hvaler

Concise terrassebord i 28×120 (brun)
Brukt til catwalk

Se produktet her

DUO terrassebord i 28×120 (brun)
Brukt som endebord

Se produktet her

48x98_juster_brun

Konstruksjonsvirke i 48×98, 48×148 (brun)

Se produktet her

Treolje spann

MøreRoyal treolje (brun)
Brukt til behandling av kappflater

Se produktet her

Les mer om materialer i MøreRoyal her

Flere artikler om eventyrlige prosjekter med MøreRoyal i hovedrollen finner du her

Les mer om Halvor Bakke som MøreRoyal ambassadør her

Se Eventyrlig Oppussing?

Sesong 9 er tilgjengelig på Viaplay, Viafree og TV3 fra 14. september.

Foto: Ragnar Hartvig