Sesong 9: Eventyrlig Oppussing i Hurum

En liten time fra Oslo, nærmere bestemt i Asker kommune, finner vi naturreservatet Hurumlandet. Det er hit den fjerde episoden i årets sesong av Eventyrlig Oppussing har tatt MøreRoyal-ambassadør Halvor Bakke og hans gode gutter Torkel og Ole. Ytterst på et svaberg ligger en liten hytte helt alene som skal få seg et eventyrlig løft. Å jobbe på et naturreservat krever imidlertid eventyrlig kreativitet, så la deg nok en gang inspirere av Halvor og gutta!

Familiehytta på Hurum

Med kystlinje mot Oslofjorden, er Hurum et lite sommerparadis for den som er heldig nok til å ha hytte der. Navnet Hurum stammer fra det norrøne navnet Huðrimar og betyr «de skovbevoksede langstrakte høidedrag, hvor der drives dyrefangst eller jagt». Navnet stammer trolig fra før år 550 e. Kristus, og på Hov gård, bygdas største gård, har det trolig bodd folk siden jernalderen.

Det er her, ytterst på et svaberg på Hurumlandet, at ukens oppussingsobjekt ligger i ensom, liten majestet. Hytta ble bygd i 1937, og har fått lite oppgradering på de over 80 årene siden verden sto på kanten av stupet. Nå er det åtte barnebarn av hyttas opprinnelige byggherre som har bedt om bistand fra Halvor og gjengen. Inkludert egne familiemedlemmer er de så mange at de ikke klarer å bli enige om veien til målet, så hvem egner seg vel da bedre enn nettopp Halvor til å gi et nytt og eventyrlig perspektiv på hytta?

Innvendig er plana å forandre planløsningen. Det gamle kjøkkenet skal bli soverom, og stua skal få nytt inngangsparti. Vegger skal rives slik at hytta får ny og åpen stue og kjøkken i vakker kombinasjon. Utendørs stilles det ekstra krav til kreative løsninger, siden det er svært strenge regler inne på et naturreservat.

Fra Hurum til The Hamptons

– Man ser at det har stått stille her en stund!

Halvor Bakke

Siden hytta ligger ytterst på svaberget og bare brukes om sommeren, ønsker Halvor å hente inspirasjon fra The Hamptons på Long Island i USA. Det gjør han blant annet ved å bruke en av de lekreste tapetene han noen gang har jobbet med! En rålekker, mørk tapet med fiskebeinsmønster fører tankene på master bedroom til strå og siv man finner igjen på den amerikanske østkysten.

Foto: Ragnar Hartvig

Halvor setter i gang med å male hytta utendørs i fargen sandbeige, mens Torkel begynner arbeidet med den nye planløsningen. Han setter også inn nye vinduer og ytterdører, mens nytt gulv blir i lys naturtre.

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

På de andre soverommene håndlager Ole nye, plassbygde køyesenger, mens Halvor maler dem i blå dongeri. Og siden det ikke var noen kjøkkentegning, kan Torkel skjære ut de eikeplatene han trenger for å lage plass til komfyr og kjøleskap på det nye hjørnekjøkkenet.

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

Utendørs var det én overhengende forutsetning for arbeidet med uteområdet: at alt kan ryddes vekk når sommeren er over. Slikt krever en god dose planlegging, men med kyndig hånd setter Ole i gang med å lage nye utemøbler for hånd. Det blir spesialtilpasset med bordben i forskjellige lengder, og ikke minst blir både bord og stoler sammenleggbare, så de kan vinterlagres under hytta.

Foto: Ragnar Hartvig

Smartplatt i MøreRoyal

Samme utfordring møtte Torkel på da han skulle planlegge ny utendørs platting, som hytteeierne alltid har hatt lyst på. Så hvordan lager man en platting man kan legge bort etter bruk? Jo, man lager en skodde!

Foto: Ragnar Hartvig
Foto: Ragnar Hartvig

Torkel lager en liten platting og benk av robust MøreRoyal, og av praktiske hensyn deler han plattingen i to. Hytteeierne får et lunt hjørne med et underlag som er behagelig å bevege seg på, og når kosen avsluttes så er det bare å ta ned benken og henge opp smartplatten foran vinduet som en skodde. Benken legges sammen med resten av utemøblene under hytta.

Og plutselig har en retningsløs gammel hytte fått en eventyrlig oppussing av ypperste merke, så da er det bare å sette i gang med å skrelle rekene.

MøreRoyal-produkter brukt i episoden fra Hvaler

Concise terrassebord i 28×120 (brun)
Brukt til platting og benkeplate

Se produktet her

48x98_juster_brun

Konstruksjonsvirke i 48×98 (brun)

Se produktet her

Concise fasadelekt - Rett - 34x45 - brun

Lekt i 45×45 (brun)

Se produktet her

Treolje spann

MøreRoyal treolje (brun)
Brukt til behandling av kappflater

Se produktet her

Les mer om materialer i MøreRoyal her

Flere artikler om eventyrlige prosjekter med MøreRoyal i hovedrollen finner du her

Les mer om Halvor Bakke som MøreRoyal ambassadør her

Se Eventyrlig Oppussing?

Sesong 9 er tilgjengelig på Viaplay, Viafree og TV3 fra 14. september.

Foto: Ragnar Hartvig