På Røa har den tidligere landslagsprofilen i håndball og nåværende TV 2-advokaten Randi Gustad og familien bodd i snaue ti år. Alle får vi kjenne på tidens tann, og det gjelder også huset til Randi. Derfor bestemte de seg for å pusse opp med et mål om å få større plass og en oppgradert fasade. Og med seg på laget? Joda, MøreRoyal.
Oppussing – et rasjonelt valg
For Randi og familien var det egentlig aldri noe tema å vurdere flytting. Trivsel er en vesentlig faktor for både oppussing og nybygg, og i valget om det ene eller det andre er det noen vesentlige vurderinger man bør gjøre seg opp – som Randi.
– Med nærheten til både T-bane og marka er det vanskelig å finne så mye bedre. Vi vurderte å kjøpe noe annet, men vi er så fornøyde med området at vi heller ønsker å maksimere det vi har. Det er jo snart ikke eplehager igjen i Oslo med all utbyggingen.
Behovet gjaldt både innvendig og utvendig, og enn så lenge er det egentlig bare god planlegging og gjennomføring som har gjort at det eneste som faktisk har blitt større er gangen inne. Men av og til er det ikke alltid man trenger å rive hele huset. Litt forandring i planløsningen og oppstramming av fasaden må anses som en svært så god start. Og når behovene dukker opp, ja, så løser man det bare!
– Kunstgressbanen på plena ble egentlig en utvidelse av kjellerstua, der ungene løper på sokkelesten. Når vi ikke får mer areal inne, så måtte vi ha mer praktisk areal ute.
Kjekt med kjentfolk
For det er nå en gang slik at det ikke er «bare bare» å sette i gang med oppussingsprosjekter. Én ting er god planlegging og konkretisering av egne ideer, men man må gjerne sørge for at alt av tillatelser og søknader er i orden også.
– Det er mye søknadsarbeid med småhusområde i Oslo, så vi trengte hjelp. Jeg har en venninne som er arkitekt, så vi fikk hjelp av henne.
LES MER: Arkitekt Siri Zanelli
Randi forteller samtidig om en form for beslutningsvegring som mange sikker kjenner seg igjen i:
– Vi utsatte prosjektet en periode fordi vi var så usikre på alle beslutningene. Men i etterpåklokskapens navn tror jeg det er bedre å bare sette i gang!
Randis mamma og svigerforeldre bor ikke så langt unna, så der fikk de støtte i form av barnevakt, middagsforing i perioden uten kjøkken og hundevakt under den mest hektiske oppussingsperioden. Med det resultat at familien ble boende i kjelleren med mikrobølgeovnen mens resten av huset stod på hodet og var pakket inn i plast.
– Å bo i oppussingsrot er åpenbart et i-landsproblem, men likevel krevende for familielogistikken. Likevel minnet vi hverandre på at til tross for kaos og støv, så glemmer man denne perioden ganske fort, ler hun.
Tillit til fagmiljøet
En annen greie mange nok vil kjenne seg igjen i er kombinasjonen av tidsklemma og manglende kompetanse. Randi og mannen har gjort noe selv, særlig innvendig mellom slagene, men i det store og hele har de lent seg på fagfolket.
– Vi må innse egne begrensninger, og ikke minst se an slitasjen på familielivet.
Da er det godt å kunne lene seg på kyndige hoder og hender. Samtidig er det greit gjøre seg opp noen tanker om hvem og ikke minst hva disse hodene og hendene skal være og hva de kan bidra med. Randi utdyper:
– Det handler selvsagt en del om en kombinasjon av pris og tilgjengelighet. Men det handler også om omgjengelighet. Dette er folk som kommer tett på over en tidsperiode.
En av tingene Randi ønsket var derfor fagfolk med «god smak». En individuell vurdering muligens, men budskapet er at jo mindre tid og kompetanse man selv sitter på, jo mer prisgitt er man fagfolk som også kan bidra med litt inspirasjon og veiledning.
– Det skal være et godt samarbeid, og man føler seg gjerne litt tryggere på folk som har litt peiling på interiør og eksteriør. Vi ønsket gjerne å spare litt av den «Google-tiden» og kutte ned på planleggingsperioden.
Oppstramming med MøreRoyal
Innvendig flyttet de på bad med det rørleggerarbeidet det krever, mens de kledde igjen kjøkkenet og forandret hele planløsningen. De har også en plan om å plassbygge en bokhylle med sjalusidør for TV-en, så den kan skjules ved sosiale lag.
Utvendig er fasaden blitt strammet opp med svart MøreRoyal fra Concise Collection i lekkert samspill med de klassiske, røde mursteinene. I tillegg ble terrassen ut mot det som skulle bli kunstgressbane bygd ut og kledd opp med grå MøreRoyal terrassebord, også disse fra Concise Collection.
LES MER: Concise Collection fra Talgø
Dessuten bestilte Randi litt svarte lekter for å sette opp et spilerekkverk på terrassen. At svart og grå MøreRoyal går hånd i hånd er for så vidt gammelt nytt for den faste leser, men det skader aldri å få det bekreftet. Samtidig er samspillet med den klassiske mursteinsfasaden en artig mix mellom klassisk og moderne arkitektur.
MøreRoyal løser tidsklemma
Randi har snakket om bruken av fagfolk for å spare seg selv for både tid og planlegging i en hektisk hverdag. Et annet aspekt som er med på å løse tidsklemma er produkter med lavt vedlikeholdsbehov – som MøreRoyal!
Vi har ikke planer om å gjøre dette så ofte, så da er det greit at det varer litt.
Randi Gustad
– Vi hadde et ønske om materialer med lavt vedlikeholdsbehov og god holdbarhet. I tillegg er MøreRoyal veldig estetisk vakkert.
Det er derfor uteprosjektet til Randi og familien også fortsetter med MøreRoyal, når de etter hvert skal sette opp en pergola. Så kanskje har vi ikke sett det siste fra Røa?
–Vi liker ikke oppussing og har ikke så peiling på hva som er mulig, men har blitt flinkere til å se potensial nå etter god hjelp fra fagfolk. Siden dette ikke er vår favorittsyssel, tenker vi også på at det som gjøres må være holdbart og mest mulig vedlikeholdsfritt. Derfor var MøreRoyal en perfekt match for oss.
LES MER: Se flere muligheter med MøreRoyal
Foto: Lediard Foto AS