Vegatrappa – MøreRoyal under beina langs Nordlands flotteste fjelltur

Stor fan av spektakulær utsikt, men mindre fan av sikkerhetskurs, klatreseler og luft under beina? På øya Vega kan du fint komme til topps, uten at du trenger å teste den verste høydeskrekken. Vegatrappa består nemlig av ca. 2000 trinn som trygt sørger for at du kan nyte en unik utsikt, helt uten klatring og guide.

Vegatrappa
Foto: Helgeland Reiseliv
Vegatrappa
Foto: Helgeland Reiseliv

Om prosjektet

Vegatrappa på øya Vega i Helgeland er totalt 500 meter lang, og består av ca. 2000 trinn som bringer deg opp fjellskaret i «Ravnfloget». På turen passerer du sju tilrettelagte rasteplasser, så her har du alle muligheter til å ta en pust i bakken, dersom formen skulle tilsi det. Prosjektet ble kostnadsberegnet til 2,3 mill. + mva., og ble muliggjort gjennom offentlige tilskudd og sponsorstøtte. I tillegg kunne privatpersoner medfinanisere prosjektet gjennom å kjøpe sitt eget trappetrinn – ei metallplate med ditt navn på som festes på trinnet.

Det ble vurdert ulike traséer, byggemetoder og byggematerialer da prosjektet Vegatrappa var på skisseblokka, men valget falt til slutt på å bygge trappen i tre. Prosjektgruppen var opptatt av at trappen skulle være god å gå i for alle besøkende, liten som stor, og det krevde at forholdet mellom «opptrinn» og «inntrinn» ble riktig, noe som var langt lettere å oppnå ved bruk av tre enn ved bruk av f.eks. stein. Trappen ble bygd i royalimpregnert furu, MøreRoyal jernbanesviller med spesiallaget dimensjon, beregnet for å vare i lange tider.

Ønsker du likevel et litt større adrenalin-kick? Kombiner Vegatrappa med Ravnfloget Via Ferrata, en klatreløype som tar deg til toppen av Ravnfloget via grønn eller sort klatreløype. Nb! De 225 høydemetrene kan kun klatres med kyndig bistand fra guide.

Besøk Vegatrappa på Facebook

Til topps i kåringen Norges flotteste fjelltur

Sommeren 2023 fikk Vegatrappa en prestisjetung tittel å pynte seg med – da turtrappa ble kåret til Nordlands flotteste fjelltur. NRK Nordland hadde nominert et titalls av fylkets fineste fjellturer og inviterte publikum til å avgi sine stemmer. Så at Vegatrappa er tatt inn i varmen av tusenvis av friluftsentusiaster er det ingen tvil om.

Les mer om kåringen hos NRK Nordland

Overnatting i MøreRoyal-hytter bygd av Talgø Bygg

Knappe 400 meter fra Vegatrappa ligger Base Camp Vega. Her finnes camping og aktiviteter, samt matservering. Og ikke minst 20 spesialbygde småhytter kalt «Ærfuglhus» for en unik overnattingsmulighet.

Les mer om Ærfuglhusene på Base Camp Vega

Hyttene er inspirert av Vegas historie og ærfuglvirksomheten som har preget Vegaøyene i hundrevis av år. Her bys overnattingsgjester på gode, oppredde senger og spektakulær utsikt over havet. Hyttene er bygd i ferdige moduler av Talgø Bygg, og kledd i MøreRoyal.

Les mer om Ærfuglhusene hos NRK Nordland

INFORMASJON – Vegatrappa

Kategori: Spesialprosjekt
Adresse: Vega, Helgeland
Byggherre: IL Vega
MøreRoyal®: Jernbanesviller
Profil/Dimensjon: 5x20x180 cm (spesialbestilt)
Farge: RB.10 brun
Byggeperiode 2018

Andre spesialprosjekt i MøreRoyal®