Plantekassegelender

Gjesteblogger

Marte Helgetun

Designer og driver av Design by Marte Helgetun AS

Vi tok over en litt sliten gård for rundt 6 år siden, og det har vært en del å ta tak i for å få den slik vi ville. Noe har vi gjort helt om på, mens andre ting må man tilpasse og gjøre det beste ut av for å få det til å fungere. I tillegg måtte vi finne ut hvordan det var naturlig for oss å bruke hagen. Vi har mye hage, så for vår del gjelder det å begrense seg litt så det ikke tar overhånd.

På utleiedelen av huset vårt, «på kåret», er det en terrasse på to plan med en liten trapp. Siden det skulle flytte inn en familie med barn, var det viktig at dette ble sikret på en bra måte. Jeg hadde ikke så lyst til å sette opp et gelender, så en høy plantekasse tenkte jeg kunne fungere som et gelender.
To høye plantekasser, en på hver side av trappa ble løsningen. Jeg brukte samme teknikk som ved «liten laftet blomsterkasse» og siden vi ikke trengte å fylle hele kassen med jord, så laget vi bunnen midt i kassen.

Dette trenger du:

Lekter 45×45 mm
Terassebord til bunn, dette er perfekt til små rester du har liggende
Syrefaste skruer, ca 75mm lange passet bra til disse lektene.
I tillegg trenger du knotteplas, lecakuler og jord. Jeg valgte i tillegg å ha dreneringsrør på disse kassene slik at de ikke blir overfylt av vann. Til dette brukte jeg noen gamle takrenner vi hadde liggende.

DelAntallTypeDimLengde
Langside 126Concise lekt rett45×45180 cm
Langside 226Concise lekt rett45×45171 cm
Kortside 126Concise lekt rett45×4540 cm
Kortside 226Concise lekt rett45×4531 cm
Støtter i bunn2Concise lekt rett45×4530,5 cm
Støtter i bunn2Concise lekt rett45×4536 cm
Bunn2Terrassebord Concise28×120170,5 cm
+ syrefaste skruer

Slik gjorde jeg det:

Jeg laget en kasse om gangen.
Først tok jeg mål og kappet alle lektene i 4 størrelser.
1/4 skulle være like lang som bredden på kassen
1/4 like lang som bredden, men trekk fra 2x tykkelsen på lekta
1/4 like lang som lengden på kassen
1/4 like lang som lengden, men trekk fra 2x tykkelsen på lekta
og noen litt kortere lekter til å legge bunnen på.

Skruene er syrefaste skruer, så lange at de går ca 2/3 deler ned i lekta under, og like viktig som å skru sammen i hjørnene, var å skru flere steder på sidene også. Hvis jeg ikke hadde gjort det hadde kassen raskt blitt ujevn etter en sessong eller to full av jord, vann og frost.

Man starter med den første runden som består av 2 av de lengste langsidene og 2 av de korteste kortsidene. Disse legger du slik at de blir et rektangel. Neste runde legger du de lange kortsidene oppå de korte og de korte langsidene oppå de lange. Når du skrur sammen de to rundene, er det viktig å ha en skrue i hvert hjørne, og minimum 1 skrue per 60 cm på sidene. Pass på at du plasserer dem slik at du på neste runde ikke skrur inn i skruen fra forrige runde. Vi sjekket med jevne mellomrom at hjørnene var rette og at kassen ikke begynte å helle utover eller innover.

Siden ingenting på slike gamle trehus er helt i vater, måtte vi improvisere litt. Vi kom nok fram til at det som ser rett ut ofte er bedre enn om det ble helt i vater i denne sammenhengen.

Her ser du nivåforskjellen mellom plattene og hvordan kassen fungerer som en liten vegg. Høydeforskjellen var ca 60-70 cm.
Fra den øverste platten ser det ut som en lav plantekasse, og fra det nederste nivået en høy vegg.

For å unngå å fylle hele kassen med jord, laget vi bunnen midt i kassen. For å forsterke støttene til bunnen lærte jeg et triks fra min snekkerbror.
Når vi kom til den runden vi ønsket at bunnen skulle være på, laget vi hakk i langsidene slik du ser på bildet, vi tok minimum 1 per 60 cm. Ta dem gjerne tettere om du skal ha mye jord i kassen. Vi lagde hakkene ved å stille inn saga på en fast dybde, ca halvparten av bredden på lekten, så saget vi mange spor etter hverandre og til slutt brukte vi tappejernet til å få bort treet. Slik vil tverrlektene hvile på lektene fra runden under og skrudde dem fast. Så fortsatte vi «laftingen» til kassen vår ble høy nok til å fungere som rekkverk.

Plantekassene ble så dekt med knotteplast på innsiden, et dreneringsrør, lecakuler og jord.

Og så kommer det vanskelige valget; Hvilke planter skal vi velge? Dette er det jeg virkelig koser meg med, og jeg synes det gjør seg veldig godt med rene, grønne planter mot det mørke treverket.

Marte Helgetun sin hagekonto finner du på Instagram under @hagetid