Planlegging av nytt uterom

Gjesteblogger

Nina Lunde

Influencer med lidenskap for interiør, Talgø ambassadør og instagrammer @villafloris

Enten man liker å sole seg, arrangere hageselskaper eller vise sin lidenskap til planter, busker og trær, har vi alle noe felles. Uteplassen har blitt den nye stuen, hvor vi bruker mye av tiden vår fra mars til oktober.

Som mange andre, har vi lenge lekt med tanken om et nytt uteområde, hvor vi kan tilbringe enhver ledig tid med familie og venner. Det er et omfattende prosjekt å lage ny uteplass, og vi har brukt halvannet år på å realisere hagedrømmen vår. Vi startet planleggingen ved å tegne skisser, gjøre research på Instagram, og se gjennom alt vi kom over av hagereportasjer i interiørmagasiner.

Vårt klassiske hjem, Villa Floris, på Nordstrand var som mange andre hjem: En stor uteplass med hager i forskjellige nivåer, terrasser og store områder med brostein. Med gressplen som stadig skal klippes, og ingen etablerte soner i hagen, fristet det lite å samles i hagen. I stedet brukte vi enhver ledige soltime på terrassene.

Hus Nina Lunde

Det er hyggelig med terrasseliv, men det er noe helt annet med en frodig grønn hage med lekre plattinger, pergola og plantekasser i tre og mur. Etablerte spisegrupper, solsenger, muligheten for boblebad, svømmebasseng, utedusj, parasoller, pizzaovn, utekjøkken og utebar er også en stor bonus for de som ønsker luksus i hverdagen.

Vi landet på noe midt i mellom, da vi startet planleggingen av uteplassen vår for halvannet år siden, med hagedesigner Darren Saines. Den anerkjente hagedesigneren vet hva han snakker om, og blir stadig profilert på sosiale medier, TV i inn- og utlandet og som ekspert til alt som er relatert til hage og uteliv.

Darren Saynes
Darren Saines hjemme ved sin terrasse lagt med MøreRoyal terrassebord. Foto: Lediard Foto AS

Selv om vi hadde tegnet skisse på skisse, og skrevet utallige sider i hageboken vår, ble alt endret da Saines kom på befaring. Vi hadde sett for oss ulike soner i hagen, men alt ble lagt på is i løpet av fem minutter. Saines tok frem skisseboken sin, tegnet raskt opp hagen, og presenterte en hageplan som ble solgt på 1-2-3.

Det lønner seg å bruke en kjent hagedesigner som vet hva han snakker om, og som har gjort jobben hundre ganger før. Saines tenker på overvann, solforhold, jordsmonn, naboinnsyn, endring av terreng og mest mulig brukervennlige soner.

Vi hadde sett for oss pergola, boblebad, inndelte soner og beplanting øverst i hagen. Det ble skrinlagt med en gang. Ved å flytte boblebadet på nedsiden av hjemmet vårt, og lage sammenhengende plattinger i ulike nivåer til oversiden, ble området større.

Vi jublet over forslagene, selv om det tok hele 28 planskisser før vi vår i mål. De ulike planskissene inneholdt alt til uteplassen, både tekniske tegninger, lyssetting, vanntilførsel, materialvalg, illustrasjoner og plantelister.

Når man først velger å bygge ny uteplass, bør resultatet bli bra. Vi ga oss ikke før vi var helt fornøyd med alle valgene. Plantelisten fikk også tre runder, før vi kunne ta opp tommelen. Vi ønsket oss planter i ulike høyder som hindret innsyn, var frodige fra tidlig vår til sen høst, og helst planter som ikke er vanlig i norske hager.

Plantelisten på fire sider er imponerende, og vi skal snart i gang med å kjøpe inn planter, busker og trær. Plantene har like mye å si som plattingene fra Talgø. Saines anbefalte oss å gå for MøreRoyal fra Talgø fordi han har god erfaring med materialet fra utallige prosjekter.

MøreRoyal terrasse
Min mann har bygget hele uteområdet, og har lest seg til hvordan man bygger alt fra trapper til plantekasser. Han har brukt mye tid på skisser og planlegging. Det har også vært nyttig med videoer på Internett, og vi har fulgt brukerveiledninger fra byggevarehus.

Nok en gang ble vi solgt, og bestemte oss for å gå for Møre Royal i sort fra Talgø. Heldigvis tok vi et par ekstra runder på nærmeste byggevarehus, hvor vi så nyheten Concise terrassebord i grå. Da falt alle brikkene på plass, og vi bestilte Concise grå i 28×120 til alle plattingene, bortsett fra lektegulvet som også tilhører Concise Collection og som vi brukte rundt boblebadet. Lektegulvet er utviklet i samarbeid med hele Norges interiørguru, Halvor Bakke, og Concise er det lekreste materialet vi noen gang har sett.

MøreRoyal terrasse
Vi har laget fire plattinger, hvor terrassebordene går i ulike retninger. Det blir mer liv med terrassebord som møter hverandre på kryss og tvers. Trendene viser også at det blir mer vanlig med ulike soner på terrassene i tiden fremover.

Concise grå blir bare vakrere for hvert år som går, og endrer fargen gradvis til en sølvaktig gråfarge. Selv om vi fortsatt er i byggefasen, har plattingene så vidt begynt å endre fargen. Plankene er glatte, uten flis og vi har valgt å bruke usynlige skruer for å gi plankene hovedrollen på uteplassen.

MøreRoyal materialer
Vi valgte å legge lektegulv på den nederste plattingen foran huset. Gulvet har flest lekter i dimensjonen 70 mm. Det er også lagt lektegulv i trappen ned til jazzuciområdet, for å lage en helhet på området.

På området rundt boblebadet, valgte vi Talgøs nye storsatsning, Concise lektegulv i ulike bredder. Lektegulvet består av to bredder (45 og 70) som man kan mikse på ulike måter. Vi falt med en gang for mixen med 75 prosent brede lekter, og 25 prosent smale lekter. Vi valgte også lekter i trappen ned til boblebadet, og kommer også til å bruke lektegulv på pergolaen som er neste trinn på byggeplanen.

MøreRoyal trapp og terrasse
Trappen ble snekret på to dager, og vi planlegger utekjøkken på veggen under trappen.
MøreRoyal trapp

Pergolaen får to soner med hengestoler på den ene siden, og sofagruppe med peisbord på motsatt side. Det blir montert hengelamper i taket, varmelamper og plantet klatreplanter langs sidene og taket. Plantene vil skjerme innsyn, men er også en viktig del av beplantningen i hagen. Det blir store frodige partier med beplantning langs gjerdene, i plantekassene og blomsterbeddene.

Vi har valgt å gå for en omfattende beplantningsplan, men kjøper kun deler av plantene nå i høst. Selv om plantene er skissert i antall, størrelse og farger, velger vi å plante i løpet av en tidsplan på ett år. Vi har ikke hastverk, og bruker heller litt lengre tid med å få alt klart, enn å gå for alt på en gang.

MøreRoyal materialer
Terrassebord som brukes fortløpende legges utenfor Villa Floris til 4-åringens store glede. Barna elsker byggeprosjekter, og leker gjerne på terrassebordene.

Garasjen er full av materialer fra Talgø. Alt er tilrettelagt for å bli ferdig med byggingen av pergolaen før høsten kommer for fullt, og vi kan snart lene oss tilbake med god samvittighet. Min mann har gjort all jobben selv, og har lest seg opp på hvordan man bygger plattinger, trapper, gjerder og pergola. Han har blitt en snekkermester på kort tid, og synes selv at det har gått lekende lett.

Gode tips om hvordan man bygger alt fra plattinger til pergola finner du på inspirasjonssiden til talgo.no. Før man begynner anbefaler jeg alle å bruke god tid på planleggingen, måle opp nøye og rådføre seg med noen som er utlært i faget. Vi fikk gode tips underveis hos både Talgø og på vårt lokale byggevarehus, men har også lest oss opp på hvordan alt skal gjøres.

Følg med videre på Talgø sine plattformer på web og sosiale media så kommer bilder og mer inspirasjon fra oss etter hvert.