Liten laftet blomsterkasse

Gjesteblogger

Marte Helgetun

Designer og driver av Design by Marte Helgetun AS

Etter at jeg fikk testet ut saga på trillebrettet til bålpanna, var jeg klar for en litt større utfordring. Denne gangen fikk jeg hjelp av lillebror som gav meg noen fine tips. Det som overrasket meg mest var hvor mange skruer vi måtte ha og hvor lange de måtte være.

Hjemme hos oss pleier vi å spise ute så snart været tillater det, og maten smaker best med hjemmedyrkede urter og grønsaker. Da trengte jeg en urtekasse som vi kunne ha like ved spiseplassen vår. Disse «laftede» plantekassene synes jeg er skikkelig fine og da måtte jeg jo se om jeg også fikk det til.

Tegninger av blomsterkasser

Dette trenger du:

Lekter 45×45 mm, jeg brukte ca 20 meter på min, pluss avkapp
Terassebord til bunn, dette er perfekt til små rester du har liggende
Syrefaste skruer, ca 75mm lange passet bra til disse lektene.
I tillegg trenger du knotteplas, lecakuler og jord.

DelAntallTypeDimLengde
Langside 110Concise lekt rett45×4560 cm
Langside 210Concise lekt rett45×4551 cm
Kortside 110Concise lekt rett45×4540 cm
Kortside 210Concise lekt rett45×4531 cm
Støtter i bunn2Concise lekt rett45×4550,5 cm
Bunn4Terrassebord Concise28×12030,5 cm
+ syrefaste skruer

Slik gjorde jeg det:

Først bestemte jeg meg for størrelsen på kassen, og jeg ønsket at den skulle være 60x40x45 cm. Videre kappet jeg alle lektene i 4 størrelser:
1/4 skulle være like lang som bredden på kassen
1/4 like lang som bredden, men trekk fra 2x tykkelsen på lekta
1/4 like lang som lengden på kassen
1/4 like lang som lengden, men trekk fra 2x tykkelsen på lekta
2 litt kortere lekter til å legge i bunnen.

Man starter med den første runden som består av 2 av de lengste langsidene og 2 av de korteste kortsidene. Disse legger du slik at de blir et rektangel. Neste runde legger du de lange kortsidene oppå de korte og de korte langsidene oppå de lange. Når du skrur sammen de to rundene, er det viktig å ha en skrue i hvert hjørne, og 1 eller 2 på hver langside, og gjerne 1 på hver kortside også. Pass på at du plasserer dem slik at du på neste runde ikke skrur inn i skruen fra forrige runde. Dersom man ikke bruker noen ekstra skruer, har fagfolk fortalt meg at det fort kan bule på sidene og blitt ujevn etter en sessong eller to full av jord, vann og frost.
Slik fortsetter du med runde på runde til du har den høyden du ønsker. Min ble 10 runder.

Fordi denne kassen skal stå på platten, måtte den ha en bunn. I bunnen festet jeg to litt kortere lekter for å legge bunnplankene på, og siden dette er en liten kasse trengte vi ikke noen støtter midt på.

Blomsterkasser i MøreRoyal

Jeg tok en liten runde med olje på utsiden og på den øverste lekten, og når det har tørket er den straks klar for siste innspurt.

Plantekasser med knotteplast

Innsiden av plantekassen ble kledd med knotteplast, både for å beskytte treverket og for å sørge for at jorda holder mest mulig på fuktigheten. I bunnen fylte vi på en god 10 cm med lecakuler, så en liten planteduk før den ble fylt med jord. Til slutt kunne jeg kose meg med det jeg liker aller best, å plante nydelige urter som vi kunne nyte resten av sommeren.

Trelapper

Du er ikke en ekte hobbysnekker før du noterer mål og antall på «trelapper».

Marte Helgetun sin hagekonto finner du på Instagram under @hagetid