Bålpanne på hjul

Gjesteblogger

Marte Helgetun

Designer og driver av Design by Marte Helgetun AS

Dette var mitt aller første byggeprosjekt helt på egenhånd. Bålpannen er riktig nok litt sliten etter mange års bruk, men nå kan jeg trekke den med meg dit jeg vil sitte.

Når jeg skulle starte på prosjektet Hagetid, startet jeg som helt nybegynner innen snekkering. Jeg er så heldig at jeg har en far og en bror som har hjulpet meg og laget alt jeg har ønsket meg, nesten bare å bestille. Men nå kjente jeg at jeg var klar for å få nye mestringsopplevelser, så sommerens forsett var klart: Jeg skulle kjøpe meg en sag, og ikke minst tørre å bruke den. Til dette trengte jeg et veldig enkelt prosjekt.

Det var her ideen med en bålpanne på hjul kom inn i bildet. Dette var noe jeg hadde sett for meg var veldig lurt, og som jeg kunne bli ferdig med på relativt kort tid, og jeg fikk ferdig mitt aller første prosjekt helt på egenhånd. Snakk om mestringsfølelse. Bålpannen vi har er en eldre modell fra Talgø som tidligere har stått på elvesteiner på sin faste plass i hagen.

Tegninger av bålpanne på hjul

Dette trenger du:

Jeg tok et mål av bålpanna og la til 1 cm på hver side.
Bryggedekke: Jeg hadde noen ender Bryggedekke igjen etter at vi la dekke ved inngangspartiet på gårdsbutikken.
Lekter 45×45 mm: to lekter, ca 4 cm kortere enn bålpannen.
Støtter: To rester av lekter, ca 7 cm, eller det du har.
I tillegg trengte jeg to hjul og noen syrefaste skruer.

DelAntallTypeDimLengde
Toppbord4Bryggedekke34×14562 cm
Understell2Concise lekt rett45×4558 cm
Støtteklosser2Concise lekt rett45×457 cm
+ syrefaste skruer og 2 hjul

Slik gjorde jeg det:

Jeg kappet til bordene i riktig lengde og festet dem sammen ved hjelp av to lekter. Minst to til tre skruer pr bord måtte til for å få det stabilt.
Jeg tilpasset avstanden mellom dem slik at det ble like bredt som det var langt. På den ene siden skrudde jeg fast to små hjul helt ytterst slik at ikke de kom i konflikt med lekten.
På den andre siden festet jeg to små støtteklosser slik at den ikke triller uten at jeg ønsker det, og samtidig blir like høy på begge sidene. Nå kan jeg løfte litt i den enden det ikke er hjul og trille den med meg.
Dette brettet kan like godt brukes til plantekasser eller andre elementer i hagen det er kjekt å flytte rundt på.
Jeg sier ikke at trillebrettet mitt er perfekt, men jeg å innrømme jeg er veldig stolt.

Bålpanne på hjul
Bålpanne på hjul

Marte Helgetun sin hagekonto finner du på Instagram under @hagetid