Hva er forskjellen mellom original MøreRoyal og MøreRoyal kledning 2.0?

Med MøreRoyal kledning 2.0 kommer en royalbehandlet kledning med enda tøffere egenskaper tilhørende brannklasse D. Vær også klar over at den originale kledningen vår fortsatt trygt kan brukes med enkle grep. All MøreRoyal kledning står samlet under de gode kvalitetene vi er kjent for – vakkert, varig og vedlikeholdsvennlig. I denne artikkelen går vi litt nærmere inn på hva som er forskjellen mellom original MøreRoyal kledning og vår nye MøreRoyal kledning 2.0.

MøreRoyal kledning 2.0 – En kledning med bedre brannegenskaper

MøreRoyal kledning på Surnadal Sparebank
Foto: Lediard Foto AS

Med nye MøreRoyal kledning 2.0 kommer vi med en sterk og forpliktende påstand – nemlig at royalimpregneringen vår nå er mer brannbestandig enn tidligere. Faktisk er MøreRoyal kledning 2.0 den aller første royalimpregnerte kledningen som kan dokumenteres i klasse D, og er dermed et unikt og nyskapende produkt på fasademarkedet. Siden MøreRoyal kledning 2.0 er et ferdigprodukt og derfor ikke vil endre brannklasse etter at den er ferdig montert på vegg, kan det også hevdes at den er mer brannbestandig enn mye malt og beiset trekledning*.

For å uavhengig teste kledningen vår, har vi benyttet oss av et internasjonalt akkreditert testlaboratorium, MeKa. Testing av vår nye produktlansering, MøreRoyal kledning 2.0, viser at den klassifiseres godt innenfor brannklasse D.

Les mer i ytelseserklæring for MøreRoyal kledning 2.0 (PDF)

Hva er forskjellen på brannklasse D og E?

Sikkerhet, kvalitet og miljøhensyn blir stadig viktigere, også i byggebransjen, og brannsikkerhet er en av parameterne byggeforskriften forholder seg til. Her er det innført ulike klassifiseringer, som sier noe om hvor motstandsdyktig et materiale er ved branntilløp, fra A1 (ubrennbare materialer) til F (produkter med de dårligste brannegenskapene).

Tre er et naturlig brennbart materiale og kan leveres med ulik klassifisering, ut ifra behandling. Kledninger i klasse E kan i dag benyttes på det meste som bygges i tre ved hjelp av en såkalt standardisert fraviksanalyse (se branntrygg.no). Klassifiseringen settes på det tidspunktet produktet forlater fabrikken, og det er derfor viktig å være klar over at produkter som leveres i klasse E kan endre brannklassifisering ved etterbehandling eller påføring av toppstrøk.

Les mer om MøreRoyal og branntesting

Nåværende tolkning av regelverket rundt klassifisering og testing av trekledninger er omdiskutert, og det er en pågående dialog mellom myndighetene og trelastbransjen om temaet. Dette er bakgrunnsbildet for at Talgø etter omfattende forskning og utvikling, nå lanserer en helt ny royalkledning i klasse D.

En kledning sertifisert i klasse D, innebærer mer brannbestandighet, og enklere bruk i byggeprosessen, ved at kravet for fraviksrapportering frafaller. MøreRoyal kledning 2.0 kommer som en etterlengtet innovasjon spesielt ovenfor proffmarkedet i byggebransjen. Nå kan arkitekter, prosjektledere, byggherrer og entreprenører sømløst benytte den nye kledningen i planlagte prosjekter, uten at dette utløser økt dokumentasjonsbehov og fraviksanalyser.

MøreRoyal kledning Lediard Foto
Foto: Lediard Foto AS

Fortsatt like trygt å bruke den originale MøreRoyal-kledningen

Parallelt med lanseringen av nye MøreRoyal kledning 2.0 er det viktig å forsikre om et grunnleggende faktum: Malt, beiset og royalimpregnert kledning er like trygt å bruke som det alltid har vært. Selv om vi lanserer en oppgradert kledning som møter kravet for klasse D, er også vår originale kledning trygg i bruk.

For å bruke E-klassifisert trekledning i store og små byggeprosjekter i henhold til dagens regelverk, har Boligprodusentenes Forening lansert Branntrygg. Dette er et enkelt verktøy for fraviksanalyser for utvendig kledning.

Les mer på branntrygg.no

Hvilke andre kvaliteter har kledning i MøreRoyal?

MøreRoyal har lenge vært markedsledende i Norge innen royalimpregnerte materialer. Og det er ikke uten grunn at disse unike materialene har en stor utbredelse i moderne byggeprosjekter. MøreRoyal har nemlig en rekke særegne kvaliteter – godt egnet for et krevende proffmarked:

  • Råvarer av høy kvalitet fra bærekraftig nordisk skogsdrift som dimensjoneres og royalimpregneres i miljøsertifisert fabrikk i Surnadal.
  • Fiks ferdig produkt – klart til montering på veggen. Rett fra fabrikk til fasade, så stillaset raskt kan plukkes ned og jobben stemples som «ferdig».
  • Råtegarantien er på svimlende 50 år! Så lenge materialene monteres og vedlikeholdes slik de skal, har kunden vår lovnad om holdbarhet. Jammen ikke verst med det klimaet vi har her i Norden.
  • Minimalt vedlikeholdsbehov – vakker kledning beskytter bygget i 10-20 år før behovet for etterfylling av olje melder seg, om du ikke vil friske opp fargen før den tid.
  • Sist, men ikke minst – de karakteristiske MøreRoyal-fargene kundene våre elsker. Mange vil påstå at MøreRoyal blir enda vakrere etter noen år i vær og vind, andre velger å friske opp fargene av estetiske årsaker. Dette er selvfølgelig en smakssak. Uansett symboliserer MøreRoyal det tidløse og naturlige uttrykket i trekulturen vår – tolket på en moderne måte.

Les mer om fordeler med MøreRoyal

Norske hus trives best med levende trekledning

Hus og bygninger kledd i vakkert treverk er en viktig del av den norske kulturarven, og i dag har 2,2 millioner norske hus en eller annen form for trekledning. Nordisk tre er et miljøvennlig og bærekraftig materiale som har lang levetid og er rustet for det værharde og varierte klimaet vi har her i nord.

Boligprodusentenes Forening anslår at royalimpregnert kledning er brukt på 25-30 % av alle nybygde småbygg og fritidsboliger i Norge de siste årene. Så man kan trygt si at folket har talt – vakre, varige og vedlikeholdsvennlige royalkledninger er den moderne tolkningen av norsk kultur- og bygningshistorie.

MøreRoyal kledning på enebolig i Surnadal Lediard Foto
Foto: Lediard Foto AS

Les også:

NYHET MøreRoyal 2.0 med brannklasse D

Fordeler med MøreRoyal 2.0 i byggeprosjekter

MøreRoyal kledning – Fiks ferdig til fasaden

*Mange trekledninger som dokumenteres i klasse D ut fra fabrikk endrer brannklasse ved etterbehandling eller påføring av toppstrøk. Sjekk hvert enkelt produkts FDV for hva som gjelder ditt produkt.