Royalbehandlet kledning – et trygt valg

Noen av Norges fremste eksperter på brannsikkerhet konkluderer tydelig: Royalbehandlet trekledning er like trygg som annen overflatebehandlet trekledning. Det er klart etter at det i 2021 har blitt gjennomført omfattende storskala- og sammenligningstester, som har gitt ny og unik kunnskap. Og nå peker pilene for royalbehandlet kledning igjen oppover.

Kledning, setersvart
Foto: Lediard Foto AS

Trygghet i tester

Royalprodusentene i Norge har det siste året fått utført et stort antall tester av trekledning ved de fremste brannlaboratoriene i Norden. Flere storskalatester, gjennomført ved RISE Fire Research AS i Trondheim, viser at det er byggenes utforming, og brannens kilde og intensitet som har størst innvirkning på brannsikkerhet. De omfattende testene er de første i sitt slag som er gjort i Norge, og konklusjonen er entydig; royalkledning er like trygt som annen overflatebehandlet trekledning.

Dette budskapet ser også ut til å ha nådd frem til forbrukerne, som igjen tar turen til byggevarebutikkene for å sikre seg royalbehandlet kledning.

Branntrygg.no

Pr. i dag må prosjekterende foretak benytte verktøyet branntrygg.no for å gjennomføre standardiserte fraviksanalyser for boliger i brannklasse 1 og 2, dersom du ønsker å bruke royalbehandlet trekledning. Slik dokumenteres det at boligbygget oppfyller funksjonskravene i TEK17 § 11-9. Selve verktøyet er gratis og analysen gjennomføres enkelt og effektivt.

Skjermdump fra branntrygg.no. Verktøyet er gratis og enkelt i bruk.

Branntrygg.no kan brukes for:

  • Nye byggeprosjekt
  • Igangsatt, ikke ferdigstilt byggeprosjekt
  • Byggeprosjekt med ferdigattest

I høyere brannklasser er det alltid krav om uavhengig brannrådgivning. På denne type prosjekter kan brannrådgiver godkjenne bruken av royalbehandlet kledning.

Royalbehandlet kledning har unike egenskaper

Nærbilde av hyttevegg i MøreRoyal setersvart
Foto: Lediard Foto AS

Royalbehandlet kledning er dobbeltbehandlet, det vil si at materialene trykkimpregneres før de deretter kokes i olje under vakuum. I prosessen tilsettes det fargepigmenter, slik at den ferdige kledningen er klar til bruk uten ytterligere toppstrøk. Det er en av hovedårsakene til populariteten royalbehandlet kledning har oppnådd de siste årene. I behandlingsprosessen får materialene samtidig en rekke unike egenskaper. Kledningen har markedets beste råtemotstand, klasse 1, og krever minimalt med vedlikehold. 3 x etterbehandling på 60 år er alt som krever for å ivareta selve beskyttelsen til materialene. Fargevedlikehold utføres etter ønske.

Royalbehandlet kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, og i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur. Det blir en smakssak og praktisk vurdering om huset ditt skal ha stående eller liggende, smal eller bred, slett eller profilert kledning.

Valgmulighetene kan du ta nærmere i øyensyn hos din nærmeste byggevareforhandler.