DIY – Slik lager du et enkelt og moderne hagebord

Vi har utarbeidet en serie oppskrifter som gjør deg bedre rustet til å ta fatt på spennende DIY-prosjekter. Start gjerne med dette enkle hagebordet. Lykke til!

Er du på jakt etter et unikt møbel – som ikke finnes i hver eneste hage i nabolaget? Ta verktøy og planker i egne hender, og bygg ditt eget hagebord! Dette prosjektet krever ingen spesielle forkunnskaper, du bygger det enkelt på en ettermiddag.

Slik gjør du det

4 stk. jernbanesviller hel lengde (180 cm) gjæres sammen med 4 stk. 70 cm stående deler av jernbanesviller på hver ende. Skru 2 dekorative skruer inn i hver sville fra utsiden av svillene som utgjør bordbena, og gjennom gjæringa inn i svillene som utgjør bordplata.
De stående svillene skrues sammen på innsiden, opp mot gjæringa, med et terrassebord som er ca. 15 cm kortere enn bordbenas totale bredde. Fest terrassebordene midt på bordbenas totale bredde.
Svillene som utgjør bordplata skrues sammen med terrassebord på undersiden, ut mot gjæringa og terrassebordet som holder bordben-svillene sammen. Terrassebordene under bordplata er ca. 15 cm kortere enn bordplatas totale bredde og monteres midt på bordplatas totale bredde.

Hva er gjæring?

Gjæring er et faguttrykk i byggeteknikk, og består i å tilpasse profil-lister til å passe rundt utstikkende kanter og inne i hjørner på en slik måte at profilene beholdes i hele forløpet. Til dette arbeidet anbefaler vi en stillbar gjerdesag. Har du ikke en gjerdesag anbefaler vi å låne en fra noen du kjenner.

Husk å olje alle kappender undervegs, samt å bruke rustfrie A2 eller syrefaste A4-skruer.

Tegninger

Materialer

DelAntallTypeDimLengde
Topp4Jernbanesviller7,5x20x180 180 cm
Sider8Jernbanesviller7,5x20x180 70 cm
Underside4Terrassebord DUO/UNO28×12065 cm
+ A2 rustfrie skruer

Les hvordan du lager matchende benk: