DIY – Lag gangbaner og del hagen i soner

Å dele inn hagen i ulike soner skaper et spennende uttrykk og har samtidig en rent praktisk funksjon. For eksempel kan man ha et eget område dedikert til ro og avslapping, og et annet område for nytte, hvor smakfulle krydderurter kan få boltreplass. Å dele inn hagen i soner kan enkelt løses ved bruk av gangbaner.

En gangbane er praktisk for å bevege seg fra A til B, men kan også benyttes for å dele en hage inn i mer tydelige soner. Gangbanen kan være rett eller buet, alt etter uttrykket du er på jakt etter, og hvordan du ønsker å bryte opp hagen. Bruk gjerne innfelte lys langs gangbanen, det er både praktisk og stilig.

Slik gjør du det

Sviller til gangbane legges på godt drenert underlag. Svillene legges i den formasjon man selv ønsker, eksempelvis tett i tett, med avstand mellom, jevn ytterkant for rett gangbane, forskjøvet ytterkant for svingete gangbane, eller langsgående sviller. Her er det kun fantasien som setter grenser.
Svillenes lengde kappes og tilpasses ønsket bredde på gangbanen og ønsket formasjon. Hele lengder (180 cm) kan benyttes ved legging av langsgående sviller.
Husk å legge stein eller singel under svillene for god drenering.
Husk å olje alle kapp-ender undervegs, samt å bruke rustfrie A2 eller syrefaste A4-skruer.

Juster størrelse på gangbanen selv, ved å legge til ekstra i bredden og lengden

Tegninger

Materialer

DelAntallTypeDimLengde
GangbanerEtter behovJernbanesviller7,5x20x180Etter behov