DIY – GJØR DET SELV: Hengekøye i MøreRoyal

Under et tidligere oppussingsprosjekt i Os ved Bergen ble kreativiteten satt i høysetet hos gjengen i Eventyrlig Oppussing. I tillegg til å forvandle en hytte, ble det skapt et uteområde som skilte seg ut med en imponerende (og gigantisk…) hengekøye laget i MøreRoyal. Denne geniale løsningen har inspirert oss til å dele en DIY-oppskrift på en litt mer håndterbar versjon av den avslappende hagejuvelen. Kanskje noe for deg?

Foto fra Marte Helgetun sin hage, Overbygd pergola i MøreRoyal svart i bakgrunnen. Hengekøye i MøreRoyal grå i forkant. I hengekøyen ligger det myke puter og pledd. Frodige blomster og planter på venstre side av hengekøyen.
Ikke det verste stedet å henge i sommer, eller hva? Foto: Lediard Foto AS

Hvorfor bygge en hengekøye i tre?

Det er flere gode grunner til å bygge en hengekøye i MøreRoyal (link). For det første vil MøreRoyal gi en robust og holdbar løsning som tåler både vær og vind gjennom årstidene. Slik slipper du å stresse med å ta hengekøyen ut og inn, alt etter lunet til værgudene, og du får en hengekøye som varer i år etter år. I tillegg vil hengekøyen i større grad gli inn i omgivelsene, da materialene har naturlige farger (svart, brun, grå, natur eller oker), og en transparent overflate, der trestrukturen er synlig. Snakk om å passe perfekt inn i hagen!

Hva bør jeg tenke på?

Før du går i gang er det viktig å ta hensyn til flere faktorer, hvor selve plasseringen av hengekøyen kanskje er det aller, aller viktigste. Velg et sted som gir nok plass til å slappe av uten å være for værutsatt. Ideelt sett bør hengekøyen plasseres i et område med moderat skygge, beskyttet mot direkte sollys og vind. Sørg også for å sikre hengekøyen på en stabil og solid måte, enten ved å montere den mellom to solide trær eller ved hjelp av robuste stolper eller et stativ.

Tips!
Hengekøyen er like fristende for barn som for voksne. Vil du sikre deg godkroken for deg selv er det fullt mulig å lage to…

Les om episoden fra Os i Bergen – og se den originale hengekøyen…

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du egen hengekøye

En hengekøye i tre høres kanskje litt spesielt ut, men vi kan love deg at du ikke vil angre! En robust hengekøye som trygt kan henge på sin vante plass i både vær og vind – det må være perfekt for oss som ikke kun er innvilget sol fra skyfri himmel i sommerhalvåret.

Foto fra Marte Helgetun sin hage, Overbygd pergola i MøreRoyal svart i bakgrunnen. Hengekøye i MøreRoyal grå i forkant. I hengekøyen ligger det myke puter og pledd. Frodige blomster og planter på venstre side av hengekøyen.
Solid forankring av hengekøyen, med wire som er festet til pergola. Du kan også lage et eget stativ, om du foretrekker det. Foto: Lediard Foto AS

Materialer til hengekøye i MøreRoyal

Du trenger følgende materialer i valgfri farge:

Bryggedekke 34x145, grå

Concise terrassebord / bryggedekke i 34×145

Concise UNO er et ensidig terrassebord med et stramt, stilrent og moderne design. Terrassebordet har en strukturhøvlet, sawcut overflate som gir en børstet eksklusiv finish – en «comfortstruktur». Fargepigmentene hefter bedre i overflaten, og strukturen gir mindre fiberreisning i treverket. Materialene er dobbeltbehandlet – både trykkimpregnert og kokt i olje under vakuum, noe som gir terrassebordene unike egenskaper med ekstrem råtebestandighet, mer formstabilitet, mindre flising og sprekking og lang levetid. Concise UNO terrassebord er en del av vår Concise Collection.

Se produktet her

Concise lekt 28x45

Concise fasadelekt – rett

Fasadelekt rett har fire like sider og finnes i 3 dimensjoner. Concise lekter har en høyere kvalitet og et stilrent og moderne design. De er særlig egnet til rekkverk, og til å bryte opp fasader på bolighus og større bygninger. Overflaten har en sawcut finish som gir en «comfortstruktur», ikke ulik en børstet overflate. Denne blir jevn og fin med et eksklusivt preg, og med ekstra god fargeheft og mindre fiberreisning i materialene. Concise fasadelekter er en del av vår Concise Collection®.

Se produktet her

ProduktDimMengde
Terrassebord34×1452 løpemeter (lm)
Concise lekt34×4527 løpemeter (lm)
3 eller 4 mm wire3 eller 4 mm13 meter
Wireklemmer(som det er plass til å klemme 4 wirer i)4 stk.

Husk å beregne minst 10% ekstra til kapp.

Tegning av hengekøye

Klikk her for detaljert tegning

Utstyr du vil få bruk for

  • Tommestokk / Målebånd
  • Kappsag
  • Stikksag
  • Drill
  • 5 mm. bor
  • Fastnøkkel til wireklemmer
  • Avbitertang til kapping av wire

Utstyrsbehov: 3 av 5
Vanskelighetsgrad: 3 av 5
Tidsbruk: 6-8 timer

Fremgangsmåte: Slik lager du hengekøyen i MøreRoyal

Før du kan starte på selve monteringsjobben må materialene kappes og tilpasses. Dette prosjektet er ikke av de vanskeligste, men hold tunga rett i munnen når endestykkene skal tilpasses – så går resten lett som en lek!

Slik kapper du materialene til hengekøyen:

BUNN

A. Lekter på 34×45 mm kappes slik at de måler 250 mm. Rett i begge ender. Bor 5 mm hull i begge ender, se tegning. Lag 56 stk. (puh!) totalt.

MIDT

B. Lekter på 34×45 mm kappes slik at de måler 450 mm. Rett i begge ender. Bor 5 mm hull i begge ender, se tegning. Lag 27 stk. totalt.

ENDER

C. Kappes og bores som vist på tegning. Akkurat denne delen kan være litt «tricky», så her er det lurt å merke på alle kapp og hull FØR du begynner å kappe. Mål 2 ganger – og kapp 1 gang…

Foto fra Marte Helgetun sin hage, Hengekøye i MøreRoyal grå i fokus. Utsnitt.. I hengekøyen ligger det myke puter og pledd.
Slik ser det altså ut. Når alt er ferdigstilt og idyllen er et faktum. Foto: Lediard Foto AS

Tips!
For å få en fin bue; finn noe rundt som er 92 cm i diameter og tegn av.   

Når alle deler er kappet og klargjort er du klar for selve monteringsjobben! Og den er nesten som et lite puslespill for voksne…

Slik monterer du hengekøyen:

  1. Bruk 3 eller 4 mm plastbelagt wire. Du trenger 4 stk. på 3,2 meter. Tre alle 4 wirer gjennom endeplanken (C), tre så på 2 sider (A), før du trer på 1 i midten (B). Fortsett med annenhver side/midt til du har brukt opp alle lektene som er kappet; 56 stk. A og 27 stk. B.
  2. Tre så på den andre enden (C).
  3. Lås wire i begge ender med 2 wireklemmer på hver side av hengekøyen.

Tips!
Ikke glem å style hengekøyen med en haug av puter og pledd. Her skal det være mykt og deilig å nyte en velfortjent pustestund!

Foto fra Marte Helgetun sin hage, Hengekøye i MøreRoyal grå i fokus. Utsnitt.. I hengekøyen ligger det myke puter og pledd.
Mykt og behagelig – med en haug med puter og pledd! Njuta… Foto: Lediard Foto AS

Flere DIY-prosjekter finner du her

Vi håper oppskriften på hengekøyen virker overkommelig. Og du – husk at du mer enn gjerne må ta turen innom en av våre forhandlere for kyndige råd og veiledning, enten det gjelder DIY eller større prosjekter. Vi er sikre på at du «nailer» dette – og så kan du jo slenge deg ned i hengekøyen med en god bok og litt musikk på øret når du endelig er i mål?

Lykke til!