DIY – GJØR DET SELV: Arbeidsbord med kant – så praktisk!

Ingunn Anvik har en vakker hage som det ligger mye kjærlighet og omtanke bak. Men, Ingunn har ikke kun fokus på estetikken når hun jobber i hagen. Like viktig er det at den er godt tilrettelagt for alt det praktiske arbeidet som hører med. Å ha et funksjonelt og robust arbeidsbord i hagen er avgjørende for effektivt hagearbeid, og er gjerne en undervurdert nødvendighet. Sjekk ut Ingunns oppskrift på dette arbeidsbordet med kant, som både er lett å bygge og som gir en sårt tiltrengt arbeidsflate for deg som virkelig liker å få litt jord under neglene.

Foto fra hagen til Ingunn Anvik. Gjerde i MøreRoyal grå i bakgrunnen. Arbeidsbenk med kant og ekstra hylle i forkant. På arbeidsbenken står det ulike terrassepotter og på hyllen står det e sekk med jord og to grønn vinballonger. En trillebår står lent mot gjerdet.
En arbeidsbenk i hagen er så absolutt praktisk – og du kan enkelt bygge den selv! Foto: Lediard Foto AS

Hvorfor bygge en arbeidsbenk til hagen?

Arbeidsbenker har, som navnet tilsier, én sentral funksjon – nemlig å legge til rette for praktisk arbeid. Et arbeidsbord til hagen er intet unntak i så måte, og for Ingunns del var det ønskelig med en arbeidsbenk som først og fremst skulle benyttes til ompotting. Da var det praktisk med et bord som kunne stå ute i vær og vind, og tas i bruk straks behovet dukket opp. Det finnes selvsagt en mengde modeller å bli inspirert av, og her har du en enkel versjon som du kan kopiere – eller tilpasse dine ønsker og behov. Lykke til!

Tips fra Ingunn – før du går i gang

Størrelse

Størrelse på bordet er en viktig faktor å vurdere når du skal velge arbeidsbord til hagen. Å ha et bord som er romslig nok til å håndtere potter, jord og redskaper effektivt er essensielt. Samtidig bør ikke arbeidsbenken være større enn at den enkelt lar seg bære fra A til B, om behovet for å flytte plassering skulle oppstå. En god arbeidshøyde avhenger av hvor høy du er, men også av hvordan du har tenkt å bruke selve arbeidsbenken, så her må du gjøre en vurdering av hva som blir best for deg.

Materialvalg

Å velge materialer som er holdbare og værbestandige vil sørge for at arbeidsbordet tåler elementene gjennom sesongene. Nettopp det var årsaken til at dette bordet ble bygd i MøreRoyal; robuste materialer som tåler det nordiske klimaet. Å investere i kvalitetsmaterialer er et godt tips for å sikre et funksjonelt arbeidsbord som vil vare i mange år fremover. Å velge tre som materiale gir også en arbeidsbenk som spiller på lag med de andre plantene og vekstene i hagen – naturlig og vakkert!

Plassering

Når du velger plassering for ditt arbeidsbord, er det viktig å vurdere praktiske aspekter som nærhet til kjøkkenhagen eller drivhuset. Å ha bordet i umiddelbar nærhet til disse områdene, gjør det enklere å håndtere planter og redskaper mens du jobber. Dessuten er det avgjørende å plassere bordet i et skyggefullt eller delvis skyggefullt område, spesielt på varme sommerdager. Dette vil ikke bare beskytte plantene mot overoppheting, men også gi et mer behagelig arbeidsmiljø for deg. Å velge en plass som er skjermet for vinden, vil også bidra til å unngå uventede forstyrrelser og hindre at lette gjenstander blåser av bordet under arbeidet.

Tips til praktisk design

I tillegg til å velge riktig størrelse, materialer og plassering for arbeidsbenken din, er det flere praktiske funksjoner som kan forbedre både funksjonalitet og brukervennlighet. Å inkludere en kant langs bordplaten er nyttig for å forhindre at små gjenstander som sakser, potter og frø forsvinner under arbeidet. I tillegg kan en hylle eller to være fornuftig for å holde verktøy, hageredskaper og andre nødvendigheter innen rekkevidde, slik at du slipper å måtte lete gjennom rotete hauger. Arbeidsbordet kan også oppgraderes med hjul, dersom du skulle ønske en versjon med enda større mobilitet.

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du ditt eget arbeidsbord – med ekstra praktisk kant

En arbeidsbenk kan selvsagt lages på utallige måter. Dette er Ingunns enkle oppskrift. Bruk den akkurat som den er, eller lag en tilpasset versjon som passer enda et hakk bedre i nettopp din hage. La kreativiteten løpe løpsk – lykke til!

Foto fra hagen til Ingunn Anvik. Gjerde i grå MøreRoyal i bakgrunnen. Arbeidsbord / Arbeidsbenk i front.

Materialer til arbeidsbenk i MøreRoyal

Du trenger følgende materialer i valgfri farge:

Produktfoto: MøreRoyal terrassebord UNO i grå

Terrassebord i 28×120

Terrassebord UNO med rill er et ensidig terrassebord i MøreRoyal grå (RG.25). Disse skal legges med rillet side opp. Materialene er ferdig fargesatt i en transparent gråfarge som vil gråne videre med påvirkning av sol, vær og vind. Stilen passer like godt for den moderne boligen som for hytta.

Se produktet her

Terrassebord DUO er et tosidig terrassebord, med en høvlet, glatt side og en rillet side, i MøreRoyal brun og natur. Begge sidene er likeverdige, så det blir en smakssak hvilken side du velger å legge opp. Du kan også kombinere glatt og rill for å lage mønster.

Se produktet her

Concise lekt 28x45

Concise fasadelekt – rett

Fasadelekt rett har fire like sider og finnes i 3 dimensjoner. Concise lekter har en høyere kvalitet og et stilrent og moderne design. De er særlig egnet til rekkverk, og til å bryte opp fasader på bolighus og større bygninger. Overflaten har en sawcut finish som gir en «comfortstruktur», ikke ulik en børstet overflate. Denne blir jevn og fin med et eksklusivt preg, og med ekstra god fargeheft og mindre fiberreisning i materialene. Concise fasadelekter er en del av vår Concise Collection®.

Se produktet her

ProduktDimMengde
Terrassebord28×1207 løpemeter (lm)
Concise lekt45×454 løpemeter (lm)
Concise lekt34×455 løpemeter (lm)
+ rustfrie skruer (A2) eller syrefaste skruer (A4)4,8×75 og 4,2×55

Husk å beregne minst 10% ekstra til kapp.

Tegning av arbeidsbord med kant

Klikk her for detaljert tegning

Utstyr du vil få bruk for

  • Tommestokk / Målebånd
  • Vater
  • Kappsag
  • Stikksag
  • Drill

Utstyrsbehov: 2 av 5
Vanskelighetsgrad: 2 av 5
Tidsbruk: 1-2 timer

Fremgangsmåte: Slik lager du arbeidsbenken

Før du kan starte på selve monteringsjobben, må materialene kappes og tilpasses. Selv om prosjektet er av det enkle slaget, kreves det likevel et snev av skråkapping. Men det fikser du, lett som en plett!

Slik kapper du materialene til arbeidsbenken:

Start med kapping av alle materialene.

A. Lag 4 stk. langsider av terrassebord på 28×120. Terrassebordet skal være 850 mm på det lengste, og skråkappes 45 grader i begge ender. Se tegning.
B. Lag 4 stk. kortsider av terrassebord på 28×120. Terrassebordet skal være 550 mm på det lengste, og skråkappes 45 grader i begge ender. Se tegning.
C. Lag 4 stk. ben av 45×45 mm. lekt, med lengde 760 mm. Kappes rett i begge ender.

Lekter under bunn:

D. Lag 4 stk. lekter under bunn av 34×45 lekt, med lengde 704 mm. Kappes rett i begge ender.
E. Lag 4 stk. lekter under bunn av 34×45 lekt, med lengde 404 mm. Kappes rett i begge ender.

Bunn

F. Bunnen lages av terrassebord på 28×120. Kapp 8 stk. lengder på 790 mm, rett i begge ender. På to av terrassebordene må det lages hakk i hjørnene. Se tegning.

Når alle deler er kappet og klargjort er du klar for selve monteringsjobben! Husk å kontrollere at alt er i vater undervegs.

Slik monterer du arbeidsbenken:

  1. Start med og skru sammen A og B, slik at du får 2 «rammer» som er 850×550 mm. utvendig. Bruk 4,8×75 mm, og syrefaste skruer.
  2. Sett deretter sammen benene til hagebenken. Her trenger du C, D og E. Disse vil utgjøre en «bukk» som vist på tegning. Ta to ben (C), de kan med fordel legges på et flatt underlag. Ta så 2 stk. E og legg mellom disse benene, den ene skrues i toppen av benet og den andre 100 mm opp fra bunnen. Bruk 4,8×75 syrefaste skruer her også. Lag 2 slike.
  3. Nå kan du sette sammen understellet. Skru D mellom de 2 «bukkene», på samme høyde som E.
  4. Skru fast 4 terrassebord (F) på toppen av hagebenken. Start med 2 på kantene, som legges jevnt med ytterkant av lekt. Fordel så 2 bord imellom så du får tre jevne åpenrom mellom bordene. På hyllen under starter du med de to F-bordene med utskåret hakk, og legger disse slik at hakkene passer inn mot benene. Fordel så de to siste bordene som på toppen. Bruk 4,2×55 syrefaste terrasseskruer.
  5. Da er det kun siste finish igjen! Ta de to rammene som du laget først, og tre utenpå. De skrues fast jevnt i underkant av lektene D og E.

Tips!
Ønsker du å lage en arbeidsbenk til barn? Da kan du enkelt tilpasse både høyde og bredde – men husk at det kan være greit å lage et arbeidsbord som barnet også kan ha nytte av neste år… Og året etter… Og året etter…

Flere DIY-prosjekter fra gjestedesigner Ingunn Anvik finner du her

Vi håper du har latt deg inspirere av Ingunns arbeidsbenk og er klar til å ta kappsagen fatt. Og er det noe som fortsatt føles litt kinkig – husk at du kan ta turen innom nærmeste byggevareforhandler for ytterligere råd og veiledning. Kanskje er det nettopp din hage som har nabolagets flotteste arbeidsbord på plass til sesongen virkelig er i gang?

Foto fra hagen til Ingunn Anvik. Gjerde i grå MøreRoyal i bakgrunnen. Rustikk sittegruppe i forkant. Diverse vaser og potter med planter og blomster på bordet. Stort tre ruver i bakgrunnen. Blå himmel.

Vil du vite mer om gjestedesigner Ingunn Anvik?

Ingunn Anvik driver firmaet Ingunns Hage, hjemme fra sin private eiendom i Brunlanes, utenfor Stavern, Sør i landet. Her har Ingunn etablert et spennende konsept med åpen hage og butikk, kombinert med tilbud om konsulenttjenester. Selve hagen er bygd opp år etter år med ulike rom som drivhus, palmehus, grusganger, paviljong og vannspeil, for å nevne noe.

FRAXX er et nettsted med eksklusive videokurs med de største ekspertene innen livsstil, underholdning og sport i Norge. Her kan du kjøpe hagekurs som Ingunn Anvik og hennes bror, Halvor Bakke, har utarbeidet.