Utebod på en helg

Anette Sørum Wie

Gjesteblogger

Anette Wie

AD, designer, kreatør, innholdsleverandør og DIY´er, samt gründeren bak merkevaren Designparken @designparken

Vi savnet plass til lagring av ting utendørs, spesielt ting til bassenget som klor, renseutstyr, badeleker osv. Rett og slett en liten bod der vi kunne gjemme bort litt rot når vi sitter ute i hagen, og som også kunne gi litt oppbevaring om vinteren. Vi ville at boden skulle være diskré og oppført inntil deler av husveggen i forlengelse av en utedusj. Vi valgt materialer fra Talgø MøreRoyal i fargen setersvart. Siden vi brukte husveggen som én av veggene, var det kun tre vegger som skulle settes opp, og vi tok utgangspunkt i høyden på veggen som boden skulle stå inntil.

Før-bilde. Slik så det ut før vi startet. Vi gjorde ingenting med veggen som var der fra før siden den skulle komme på innsiden av boden.

Husk at det er viktig med gode forberedelser, ta nøyaktige mål og sikre at boden står på stødig grunn. Grunnarbeidet gjorde vi når vi tidligere i år la nye terrassebord. Vi målte opp hvor lang og bred bod vi ville ha, og endte med en bod som er 1,90 m høy, 2,92 m bred og 1,06 dyp. Det passet i forhold til veggen bak og dusjveggen som boden skulle stå inntil på venstre side.

Slik gjorde vi det:

Startet med å bygge reisverket. Vinklet og målte ut bunnen på rammen av selve boden. Her brukte vi 48×98 i bunnen. Disse skrudde vi fast i terrassebordene i bunnen, og på eksisterende vegg bak. Deretter loddet vi ut reisverket oppover og tok hensyn til hvor langt dette skulle bli i forhold til dusjveggen ved siden av og tykkelsen på panelbord, for å treffe en rett linje på terrassebordene.

Vi ønsket å ha en konstruksjon der boden ser ut som den har flatt tak, så vi bygde derfor rammen flat. Men selv taket har et fall mot høyre side slik at vannet renner av. På den høyre siden er det en takrenne. Taket er bygget av tverrgående lekter med OBS byggeplater oppå, deretter takpapp, lekter for å få luft og til slutt MøreRoyal takbord som er skrudd i lektene.

På selve veggene til boden har vi brukt MøreRoyal Concise kledning rundt hele. I front har vi valgt å ha skyvedør fordi vi lettere skulle komme til inn i boden. Selve åpningen er 2 meter, der dørene er. På hver side er det 48 cm med kledning som på sideveggene.

Vi kjøpte 2 separate skyvedørsskinner som vi festet i toppen på døråpningen. Saget til riktig antall lengder som skulle brukes til dørene, la de sammen i not og fjær og skrudde de sammen mens de lå på bakken. Deretter festet vi en list oppe og nede og vinklet de slik at de lå rett. Tilslutt festet vi skyvedørshjulene på dørene og hektet de på skinnen. Lurt å bruke separate skinner da kan man velge avstanden mellom dørene.

Inne i boden brukte vi litt restematerialer til å lage hyller. Vi hadde noen hylleknekter fra før, så da var det bare å bruke rester fra terrassebord til å lage passende hyller. Når dørhåndtaket ble festet var det bare å ta boden i bruk.

Husk å olje alle kappender underveis, samt å bruke syrefaste skruer.
Og ha en god drill.

Om du ikke vil bygge boden selv finner du MøreRoyal uteboder i byggesett til ulike behov. Ferdig byggesett og enkel montering. De finner du her.

Vi har brukt:

  • Concise kledning 22×123, setersvart (RS.25)
  • Concise lekter 45×45, setersvart (RS.25)
  • Concise takbord 28×123, setersvart (RS.25)
  • Concise terrassebord 28×120, grå (RG.25)
  • Justert (k-virke) 48×73 // 48×98, setersvart (RS.25)
  • Syrefaste skruer
  • MøreRoyal® treolje til endestykkene
  • Skinner til skyvedør, takpapp, byggplater, hylleknekter, skinnrem.

Concise kledning

Se produktet her

Concise tretak

Se produktet her

Staffasje_setersvart_34x45

Concise lekt

Se produktet her

48x98_justert_graa

Justert (k-virke)

Se produktet her

MøreRoyal Treolje

Se produktet her

 

 

utebod i møreroyal
Hyllene inni boden laget vi av kapprester fra terrassen. Hylleknekter hadde vi fra før, men de får du kjøpt på en byggvarebutikk.
utebod i møreroyal
Detalj av dørhåndtak. Skinnrem fra Ikea.
utebod i møreroyal
Detaljbilde av skyvedørsskinnene. En liten list på gulvet, styringslist mellom dørene.
utebod i møreroyal
Når man ser taker forfra ser det rett ut, men når du ser det ovenfra, ser du at det er litt helling på taket slik at vannet renner av og ut i en takrenne på høyre siden.