Sesong 10: Eventyrlig Oppussing i Egersund

I den tredje episode av årets Eventyrlig Oppussing drar Halvor og gjengen til «sørlandsbyen på Vestlandet» – nemlig Egersund! På en familiegård som tre søsken deler på, ligger det en gammel tunnel etter andre verdenskrig, og det er denne tunnelen som skal få seg et eventyrlig løft. Tunnelen i Egersund er et unikt prosjekt, selv i Eventyrlig Oppussing-sammenheng, så da er det ekstra stas å få være med på moroa med litt MøreRoyal!

Tunnelen i Egersund

Egersund er en klassisk og koselig by i skjæringspunktet mellom Vestlandet og Sørlandet. I likhet med mye annen beboelse i området, kan Egersund skilte med tettbebyggelse så langt tilbake som vikingtiden, og med spor av mennesker tilbake til steinalderen. Som by feiret Egersund tohundreårsjubileum i 1998.

Ukens oppussingsobjekt, som faktisk er en tunnel og ikke en hytte, ble laget på gården Tengs av polske krigsfanger for tyskerne under andre verdenskrig, rundt 1943. Tunnelen fungerte som et gjemmested for de tyske soldatene som bemannet et luftvernbatteri på taket av tunnelen.

Denne tunnelen har familien gjort tradisjon ut av, ved å bruke den til påskeutflukter, St. Hans-feiringer, helgeturer og andre ting. Tunnelen har blitt et populært sted for både store og små – et sted der de både griller pølser og drikker bobler.

Ønsket med oppussingen var å gjøre tunnelen litt mer barne- og brukervennlig, både innvendig og utvendig. Halvor og gutta ønsket derfor å skape hytte ut av tunnelen. Det medfører nytt inngangsparti, ren og uren sone, nytt kjøkken og nye soner med spisestue og «lounge-sone». Kjente og kjære prinsipper i Halvors verden, men hvordan passer dette i en tunnel?

Fra krigstunnel til hyttetunnel

For en gangs skyld er det ikke noen stor rivejobb for Halvor og gutta. Alt som trengs er å bære ut den vilkårlig plasserte innredningen. Neste på lista er litt grunnarbeid, som for tunnelen i Egersund betyr litt kjerneboring til ny peispipe, og ikke minst litt regulering av akustikken – som Halvor ikke satte stor pris på.

Og siden det heller ikke er vegger å male, må Halvor finne noe annet å begynne med mens han venter på at Rune og Torkel får kommet i gang. Torkel tar jobben med nytt inngangsparti, mens Rune får æren av å legge gulvet. Og som Rune selv sier så kan man ikke legge parkett i en tunnel – det trengs litt mer robuste materialer. Og da er det MøreRoyal som trengs.

LES MER: MøreRoyal: Garantert råtefritt i 50 år

Også inngangspartiet til Torkel trenger de gode egenskapene til MøreRoyal, så han bygger opp rammen av litt 48×148 gråfarget Justert, og kler igjen med trepanel. Effekten av inngangspartiet melder seg umiddelbart, med en langt lunere følelse inne i tunnelen.

Dermed er det klart for Halvor til å forandre inngangspartiet utvendig – fra behovet for skjult inngang i 1943, til en innbydende og koselig versjon i 2024. Halvor har rett og slett samlet litt stein, og så planter han naturlige vekster som kunne vært der fra før, som lyng og krypeiner.

Tunneldekke i MøreRoyal

Det er tunnelgulvet som er MøreRoyal-stjerna på dette prosjektet. Rune er primus motor for det prosjektet, og han deler gjerne et par tips med oss seere!

For eksempel påpeker han helt korrekt at trevirke er levende materiale, så han legger alltid terrassebordene med 3 mm mellomrom, slik at treet kan utvide seg og trekke seg sammen i tråd med temperaturforandringer og endringer i luftfuktigheten.

Det er når terrassegulvet at man ser hvor skjevt tunnelgulvet faktisk er. Siden Rune har lagt all terrasse plant, så ender man nærmest opp med svært lange trappetrinn som deler inn tunnelen i nivåer. I en av sonene bygger Torkel like godt en daybed, et lite bord og en hylle av MøreRoyal!

Og som den multitaskeren han er, kler han også opp inngangspartiet med litt svart MøreRoyal. Et trygt valg for den del av inngangspartiet som skal tåle været.

Og selv om fiskelykken glimret med sitt fravær og treffprosenten på leirdueskytingen neppe kvalifiserer til noe Landsstevne, så fikk gutta levd som noen lorder i Egersund, og jammen ble det ikke resultatet helt kongelig også.

MøreRoyal-produkter brukt i episoden fra Egersund

concise_graa_28x145

Terrassebord Concise, 28×145 grå

Se produktet her

48x98_justert_graa

Justert konstruksjonsvirke, 48×148 grå

Se produktet her

Kledning, 19×148 dobbelfals 60° svart

Se produktet her

LES MER: Mer Eventyrlig Oppussing med MøreRoyal

LES MER: Halvor Bakke – snart fem år som MøreRoyal-ambassadør

Se Eventyrlig Oppussing?

Sesong 10 er tilgjengelig på Viaplay, Viafree og TV3 fra 29. august.

Foto: Ragnar Hartvig/TMM Produksjon