Sesong 10: Eventyrlig Oppussing på Hitra

I den fjerde episoden av årets Eventyrlig Oppussing har MøreRoyal-ambassadør Halvor Bakke tatt med seg sirkuset sitt til Hitra. Denne uken er det tilbake til mer tradisjonelle former med en tømmerhytte opprinnelig bygd i 1967, som har fått seg tilbygg i to etapper i ettertid. I dag har hytta blitt et samlingssted for en storfamilie som nærmer seg 30 stykker!

Helhetlig hyttetilnærming på Hitra

Øyriket Hitra kommune – med et lite fastlandsunntak – består av storøya Hitra og flere småøyer i rundt. Ukens oppussingsobjekt ligger på selve øya Hitra, som befinner seg like sør for innløpet til Trondheimsfjorden. Hitra er Norges sjuende største øy, og den største sør for Lofoten! Det er med andre ord klart for skinnvest og mokasiner i ukens episode.

Hytta som Halvor og gutta skal pusse opp denne uken ble altså bygd i 1969 av ekteparet Marit og Esten. Hytta fikk seg tilbygg i 1979 og senere i 1997, og siden den spede start har storfamilien til Marit og Esten vokst til å telle 26 personer, med både barn, svigerbarn, barnebarn og oldebarn. I dag er det ekteparets tre barn som eier hytta.

En klassiker når det kommer til klattvis tilbygging av slike hytter er mangelen på helhetlig tankegang, og særlig den eldste delen av hytta passer ikke så veldig godt sammen med de andre byggetrinnene – i tillegg til at den er preget av slitasje. I tillegg er det både et atrium og et naust som ikke blir godt nok utnyttet, og dermed ikke godt nok brukt.

Det er dermed duket for eksperthjelp fra Halvor & co til å sette sammen hytta på Hitra til en helhetlig og gjennomtenkt plass slik at det kan fortsette som det herlige samlingsstedet for familien.

Fra forvirring til klarhet

Som vanlig får Halvor frie tøyler, så det er bare å tømme hytta og starte med blanke ark. Det er generelt mye innvendig oppmerksomhet denne uken, og mye handler om å nærmest «sette sammen» hytta på nytt slik at man får den helhetlige tankegangen rundt bruksområdet. For eksempel ønsker Halvor å gjøre om det ubenyttede atriumet til et orangerie.

Bortsett fra gulvet, som er nesten nytt, setter gutta i gang med arbeidet. Rune skjærer ut et hull til et nytt og større vindu ut mot Dolmsundet, etter ønske fra selveste oldemor Marit. Samtidig begynner Torkel å lekte ut den gamle treveggen slik at han kan plateslå nye vegger. Bonusen med å lekte ut gamle vegger er at man enkelt kan skjule synlige EL-installasjoner for eksempel!

Halvor på sin side går i gang med spraymaling av taket inne, før han etter hvert beveger seg ut der hytta også skal få ny farge. Som Halvor selv sier:

Vi skal fra en forvirret fjellhytte ytterst på Hitra til en mer tilrettelagt hytte for stedet den ligger på.

Halvor Bakke

I tillegg blir det full oppgradering av kjøkkenet, og det nye orangeriet blir utstyrt med sjakkrutede fliser, en hjemmesnekret TV-benk av bambus signert Rune samt en haug med grønne planter – som stort sett er av plast. Så de holder seg grønne gjennom hele året!

Så er det Torkel da, som må ut i været for å bygge en ny levegg, bord og plassbygde benker nede ved naustet – før han må skynde seg til Værnes for å rekke et bryllup!

Standhaftig snekker – standhaftig MøreRoyal

Ukens MøreRoyal-bas er med andre ord Torkel, for hva egner seg vel bedre i det røffe kystværet på Hitra enn royalbehandlede materialer? Valget falt på svart MøreRoyal denne gangen, for å matche naustet.

Vi er glade i å vise frem MøreRoyal på solfylte dager med grønne plener og vakre blomster, men på mange måter er forholdene Torkel må jobbe med leveggen en god og ikke minst visuell skildring av hvorfor MøreRoyal er såpass godt egnet som det er.

Med rivende vind og herlige regnbyger monterer Torkel leveggen sin, og med litt hjelp fra Rune får han også bardunert fast leveggen så den faktisk står støtt. Men selv om en levegg av MøreRoyal i seg selv tåler været bedre enn det meste, så kan det jo være greit å trekke inn i enten naust eller hytte hvis været kommer inn fra fjorden – slik Torkel fikk smake på.

Ellers rakk han også å bli ferdig med både plassbygde benker på leveggen samt et nytt utebord før han måtte ile til flyplassen. Prinsippet der er enkelt: Han bygger en ramme av konstruksjonsvirke, og så gjærer han 45 grader en ramme rundt, før han avslutter med MøreRoyal terrassebord fra Concise Collection som bordplate.

Hvem som faktisk dro den ene Halvor kunne servere Rune (Torkel fikk bryllupsmat) for å innvie både det nye kjøkkenet og det nye orangieriet får være overlatt spekulasjoner. Men vi ønsker gutta lykke til og bedre «haill» før neste fiske!

MøreRoyal-produkter brukt i episoden fra Hitra:

Staffasje_setersvart_34x70

Justert konstruksjonsvirke, 48×98 svart

Se produktet her

Staffasje_setersvart_45x45

MøreRoyal lekt, 48×48 svart

Se produktet her

Setersvart terrassebord

Concise terrassebord, 28×120 svart

Se produktet her

Treolje spann

MøreRoyal treolje, svart

Se produktet her

LES MER: Mer Eventyrlig Oppussing med MøreRoyal

LES MER: Halvor Bakke – snart fem år som MøreRoyal-ambassadør

Se Eventyrlig Oppussing?

Sesong 10 er tilgjengelig på Viaplay, Viafree og TV3 fra 29. august.

Foto: Ragnar Hartvig/TMM Produksjon/Talgø MøreRoyal