Boligprodusentenes Forening har nå lansert en oppdatert versjon av Branntrygg.no. Webverktøyet brukes for å gjennomføre standardiserte fraviksanalyser for utvendig trekledning – og versjonen anbefales brukt for all trekledning som enten er behandlet eller vil få behov for etterbehandling i ettertid.
All kledning i tre får nå samme dokumentasjonskrav
– Den nye versjonen av «Branntrygg» er utvidet til å gjelde alle behandlede trekledninger hvor det ikke kan dokumenteres at trekledningen med nødvendig etterbehandling tilfredsstiller preakseptert ytelse D-s3,d0. Bakgrunnen er at branntester har vist at trekledninger ikke tilfredsstiller preakseptert ytelse D-s3,d0 når de er behandlet med vanlige malings- og beisprodukter som selges i forbrukermarkedet. «Branntrygg» gjelder derfor også for trekledninger som har dokumentert ytelse D-s3,d0 eller bedre ut fra fabrikk, men hvor det ikke kan dokumenteres at denne klassifiseringen opprettholdes med nødvendig etterbehandling, som for eksempel maling og beis.
Spesialrådgiver Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.
Boligprodusentenes Forening anbefaler at branntrygg.no brukes for alle bygg i brannklasse 1 og 2 med royalbehandlet trekledning eller med annen trekledning (ubehandlet og behandlet) som må etterbehandles med maling, olje eller beis.
Mer informasjon om utvendig trekledning fra Boligprodusentenes Forening
Les hele nyhetssaken om Branntrygg 2.0 hos Boligprodsentenes Forening
Hva er saken om trekledning og brannegenskaper?
I Norge har vi lange tradisjoner for å bygge med tre. Når det sås tvil om brannsikkerhet ved bruk av trekledning er det derfor av avgjørende betydning å innhente ny kunnskap og avklare hva som er fakta. I 2021 fikk Boligprodusentenes Forening og de tre største royalprodusentene i markedet RISE Fire Research i Trondheim til å teste de branntekniske egenskapene ved både ubehandlede, ferdigmalte og royalbehandlede kledninger.
Resultatene viste at trekledning er like trygt å bruke enten den er beiset, malt eller royalbehandlet. Royalimpregnert kledning har brannklasse E. I dag kan royalimpregnert kledning brukes på det meste som bygges i tre, med enkle grep.
Les mer om testingen av royalkledningen vår her
Les hele testrapporten hos RISE Fire Research her
Branntrygg.no er et enkelt webverktøy som bygger på flytskjema hvor brukeren må svare ja eller nei på ulike spørsmål. Verktøyet består nå av «Branntrygg 1» og «Branntrygg 2», og spesifiserer hvilke kompenserende tiltak som eventuelt må utføres for å opprettholde brannsikkerheten etter funksjonskravet i TEK17 § 11-9 (2).
Verktøyet er utviklet av Holte AS og baserer seg på standardiserte og forhåndsdokumenterte fraviksanalyser som SINTEF Community (Branntrygg 1) og Safezone (Branntrygg 2) har utarbeidet for Boligprodusentenes Forening. Bruk av Branntrygg.no følger ansvarssystemet på vanlig måte.
Nye branntrygg.no omfatter fraviksanalyser for:
- Frittliggende eneboliger/fritidsboliger med én boenhet
- Kjedede boliger/fritidsboliger og rekkehus
- Boligbygninger med horisontale brannskiller i brannklasse 1 og 2
- Kontorbygninger, hotell- og overnattingsbygg, samt barnehager og skoler i brannklasse 1 og 2
Den nye versjonen av «Branntrygg» omfatter ikke omsorgsboliger og publikumsbygg.
Følgende vurderinger inngår i «Branntrygg 2»:
- Rømningsveier
- Brannspredning eget bygg
- Motstående vegg
- Innvendig hjørne
- Takutstikk
- Utspring/balkong/veranda og lignende
- Overbygg
- Hulrommets utforming
- Vertikal spredning (brannspreding til overliggende brannceller ved innvendig brannstart)
- Fare for brannspredning til nabobygg (avstand)
Utvendig kledning innebærer et lite avvik fra brannkonseptet. Dette kan tas hensyn til i selve prosjekteringen, enten ved:
- Å bruke det digitale verktøyet Branntrygg.no
Det er både enkelt, gratis – og tar maks 15 minutter - Å bruke brannrådgiver
Kreves på større utbygginger
Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker en gjennomgang av Branntrygg.no